Vijesti
24. 11. 2021.

Prvi posjet francuskog predsjednika Hrvatskoj - Otvaramo novu, povijesnu stranicu u odnosima dviju zemalja & osnaživanju naših obrambenih sposobnosti!

(VIDEO) Andrej Plenković na 86. sjednici Vlade RH: Kao što znate, u Hrvatsku stiže g. Emmanuel Macron. Trebalo je 30 godina da svjedočimo prvom bilateralnom posjetu jednog francuskog predsjednika. Uz ugovor o nabavi borbenih zrakoplova, sutra ćemo sa svojim francuskim prijateljima potpisati i strateško partnerstvo, koje znači čvrstu potporu jedne od najutjecajnijih država svijeta Hrvatskoj. Pogotovo za članstvo u Schengenu i europodručju. A nabavom Rafalea Hrvatska će dosegnuti razinu sigurnosti kakvu nikada nije imala do sada!

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a zahvalio je svima koji su u Hrvatskom saboru sudjelovali u današnjem Aktualnom prijepodnevu, ocijenivši ga korisnim i informativnim, te se potom osvrnuo na aktualne teme proteklog tjedna.

SDP-ovci, bivši i preostali, pitajte svog Milanovića zašto otvoreno poziva na rušenje obrane od COVID-a, i to zbog testiranja od 0.3 sekunde!?

Dolazak Macrona - povijesni trenutak

Kazao je da će na Vladinoj sjednici, uoči dolaska u Zagreb francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, biti prihvaćen tekst strateškog partnerstva između Hrvatske i Francuske, koji će sutra biti potpisan.

Najavio je da se, nakon službene večere s Macronom, program sutra nastavlja njegovim sastankom s predsjednikom Republike Milanovićem te, potom, u Vladi s izaslanstvima, gdje će ugovor o nabavi višenamjenskih borbenih aviona Rafale potpisati ministar obrane Mario Banožić i francuska mu kolegica Florence Parly:

- Ti ugovori otvaraju jednu novu dimenziju i novu stranicu jačanja obrambenih sposobnosti Hrvatske vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Strateško partnerstvo znači čvrstu potporu jedne od najutjecajnijih zemalja svijeta, a ne samo Europske unije Hrvatskoj i prilika za razvoj gospodarske, kulturne suradnje i, naravno, političkog dijaloga, ali iznad svega čvrstu potporu ambiciji Hrvatske da postane dio Schengenskog prostora i europodručja. Trebalo je skoro 30 godina da svjedočimo prvom bilateralnom posjetu francuskog predsjednika Hrvatskoj.

Kvantni skok u odnosima s Francuskom: Nabava Rafalea, strateško partnerstvo, potpora našem ulasku u Schengen i eurozonu!

Dostojanstveno u Vukovaru, Škabrnji & cijeloj Hrvatskoj

Zahvalio je potpredsjedniku Vlade Tomi Medvedu i ministrima na organizaciji i sudjelovanju u 30. obljetnici Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje:

- Sve je prošlo dostojanstveno, upravo onako kako i treba iskazati poštovanje prema žrtvama Domovinskoga rata i onima koji su dali najviše za Hrvatsku, za našu slobodu, samostalnost, a to su hrvatski branitelji. Još je puno posla pred nama, osobito u našim nastojanjima da se otkrije sudbina nestalih i onih za kojima njihove obitelji dandanas tragaju i žele znati što se zbilo s njihovima najbližima. Obvezani smo nastaviti raditi u tom pravcu.

Vukovar je Hrvatska i Hrvatska je Vukovar!

Sastanak s Agiusom

Od ostalih aktivnosti Plenković je izdvojio posjet predsjednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove Carmela Agiusa s kojim se sastao i ministar Ivan Malenica:

- Razgovarali smo o preostalim aktivnostima ovog mehanizma i važno je da suradnja koja postoji i dalje bude na visini  očekivanja koje Hrvatska može svojim doprinosom i sada dati u pogledu rada ovog mehanizma kao nastavka rada Suda za područje bivše Jugoslavije.

Predsjednik Vlade s predsjednikom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove Carmelom Agiusom

Spomen-ploča kao podsjetnik na 30 godina hrvatsko-slovenske suradnje

Podsjetio je i na posjet Sloveniji te na susret sa slovenskim premijerom Janezom Janšom i bivšim predsjednicima slovenske i hrvatske Vlade Alojzom Peterleom i Franjom Gregurićem kojom je prigodom u Otočcu na Krki otkrivena spomen-ploča kao podsjetnik na 1991. godinu kad su počeli važni kontakti i politički susreti između Hrvatske i Slovenije u vremenu Miloševićeve agresije na Slovenije i Hrvatsku:

- Suradnja koja je tada uspostavljena bila je izrazito bitna za jednu i drugu zemlju - rekao je Plenković te istaknuo koliko je važno da u tom procesu imamo potporu Slovenije i u vezi naših nastojanja za ulazak u Schengenski prostor i europodručje, da rješavamo brojne bilateralne teme i na miran, trezven i dostojanstven način unaprjeđujemo odnose sa Slovenijom.

Slovenija je naš prijatelj i partner - Iznimno cijenimo potporu ulasku Hrvatske u Schengen & europodručje!

Zaštita vanjskih EU granica

Osvrnuo se i na jučerašnji posjet Hrvatskoj poljskoga premijera Mateusza Morawieckog, koji se u obilasku zemlja srednje i istočne Europe bavi temom sigurnosti i stabilnosti na svojim istočnim granicama.

- Morawiecki je zabrinut zbog priljeva nezakonitih migranata iz Bjelorusije u Poljsku. Kao što ste jučer imali priliku i čuti, vrlo je jasno rekao da nije riječ o spontanim migrantskim rutama, već politički orkestriranom i organiziranom naporu da se destabilizira sjeveroistok Europske unije. Nije samo Poljska u pitanju, nego i Litva i Latvija.

Poljska i Hrvatska pod sličnim su pritiskom ilegalnih migracija - Ulaskom u Schengen ojačat ćemo sigurnost naše zemlje, ali i cijele EU!

Suzbijanje nasilja u društvu

Na završetku uvodnog obraćanja, predsjednik Vlade i HDZ-a naglasio je važnost obilježavanja sutrašnjeg Međunarodnoga dana suzbijanja nasilja nad ženama:

- Ova je tema predmet kontinuiranog rada i političkoga interes naše Vlade, da sprječavamo nasilje u društvu, osobito u obitelji i nad ženama.

BANOŽIĆ: Avioni Rafale štitit će hrvatsko nebo idućih 30 godina!

Ministar obrane Mario Banožić naglasio je da su 12 Rafalea, u standardu F3R, potpuno kompatibilna NATO standardima:

- Prema procjenama stručnih službi, štitit će hrvatsko nebo idućih 30 godina. Uz avione, uključeni su i moderni „paket“ naoružanja zrak/zrak i zrak/zemlja, simulator letenja, zemaljska ispitna oprema, pričuvni dijelovi i sveobuhvatna potpora ovlaštenih proizvođača. Obuka pilota i tehničkog osoblja provodit će se i u FR i u Hrvatskoj. Ugovorom je obuhvaćeno i vojno školovanje, kao i održavanje zajedničkih vježbi ratnih zrakoplovstava. 

Osam aviona će u Lijepu Našu stići do kraja 2024. godine, a u 1. kvartalu 2025. preostala četiri. U RH će ih dovesti hrvatski piloti - dodao je.

A A A