Vijesti
26. 11. 2021.

Hrvatsko gospodarstvo u 3. kvartalu poraslo rekordnih 15.8% - što svjedoči o našem brzom i snažnom oporavku!

Odlična vijest za Hrvatsku, loša za malicioznu oporbu. PVRH Andrej Plenković: BDP je premašio vrijednost iz 3. tromjesečja pretkrizne 2019. za 4.1%! Iz faze oporavka od COVID-a ušli smo u fazu snažnog gospodarskog rasta, što možemo zahvaliti našim mjerama za očuvanje radnih mjesta, potporama poduzetnicima te sjajnoj turističkoj sezoni. RH je u prva tri kvartala 2021. ostvarila rast od 10.7% - najveći u cijeloj EU! Na razini cijele godine očekujemo rast BDP-a od 9% - što je poticaj za daljnje reforme & ulaganja uz pomoć sredstva EU.

„Rast u Hrvatskoj tri puta je veći od prosjeka članica Europske unije. Tih 15.8% ujedno predstavlja najbržu stopu rasta BDP-a u 3. kvartalu među 21 državom EU-a za koje zasad znamo podatke“ - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a na konferenciji za novinare.

Sveobuhvatni oporavak hrvatskog gospodarstva

„U prvih 9 mjeseci 2021. imamo 10.7% rasta BDP-a. Imamo najveći rast ikada, otkad je samostalne Hrvatske. To svjedoči o doista brzom, snažnom i sveobuhvatnom oporavku hrvatskog gospodarstva” - dodao je Andrej Plenković.

Od oporbene nemoći & zloće, za Hrvatsku su daleko važnije teme viši kreditni rejting & poboljšane procjene gospodarskog rasta!

Vladine mjere + potpore + turizam = munjeviti rast

Govoreći o komponentama BDP-a, izdvojio je rast izvoza usluga, tj. turizma, te osobne potrošnje koja je porasla po najvećoj stopi još od 1996. godine. Istaknuo je da je rast rezultat Vladine politike očuvanja radnih mjesta i mudrog upravljanja krizom:

- Iz faze oporavka od COVID-a ušli smo u fazu munjevitog gospodarskog rasta, što možemo zahvaliti našim mjerama za očuvanje radnih mjesta, potporama poduzetnicima te sjajnoj turističkoj sezoni. Na razini cijele godine očekujemo rast BDP-a od 9% - što je poticaj za daljnje reforme i ulaganja uz pomoć rekordnih europskih sredstava za koja smo se izborili.

Hrvatska danas ima 42.000 zaposlenih više nego lani & 20.000 više nego u pretkriznoj 2019. godini!

Na dobrom smo putu!

Sve skupa, na dobrom smo putu. Hrvatska će zasigurno biti među prva tri gospodarstva u EU-u po stopi rasta u 2021. godini! - zaključio je predsjednik Plenković.

A A A