Vijesti
30. 11. 2021.

Hrvati iz BiH žele svoja prava i legitimne predstavnike, a ne bošnjačku hegemoniju!

Naš zastupnik Tomislav Sokol na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta: Sve što želi hrvatski narod u BiH, to je - ravnopravnost! Pod krinkom „građanske BiH“ bošnjačke elite ustrajavaju na preglasavanju Hrvata i kršenju vladavine prava. Problem se može riješiti isključivo izmjenom izbornog zakona, kojom bi se majorizacija trajno zaustavila. Zaštita Hrvata u BiH pitanje je očuvanja temeljnih europskih vrijednosti!

BiH je u političkoj krizi, a glavni je problem bošnjačka težnja za političkom hegemonijom, pod krinkom „građanske BiH“, posebno nad Hrvatima kao najmalobrojnijim konstitutivnim narodom - poručio je doc. dr. sc. Tomislav Sokol u svom govoru u Strasbourgu:

- To je vidljivo iz nepoštivanja odluke Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić i biranjem Željka Komšića, čime se ustrajava na preglasavanju Hrvata i krši vladavina prava, jedna od temeljnih europskih vrijednosti. Hrvatima u BiH uskraćuje se pravo da sami biraju svoje političke predstavnike u Predsjedništvu BiH i Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Emmanuel Macron & Andrej Plenković: Neophodna je reforma izbornog zakonodavstva u BiH

Onemogućiti nametanje političkih predstavnika

Problem se može riješiti - nastavio je HDZ-ov europarlamentarac - isključivo hitnom izmjenom izbornog zakona, kojom bi se majorizacija Hrvata trajno zaustavila i kojom bi se onemogućilo nametanje političkih predstavnika:

- Ključno je osigurati legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda na jednaki način. Hrvati u BiH, koji su u golemoj većini građani i Europske unije, sustavno su diskriminirani. A sve što žele jest politička ravnopravnost - ništa ni manje ni više. Oni su od tri konstitutivna naroda najviše okrenuti prema zapadu te najiskrenije zagovaraju euroatlantski put BiH.

Izborni zakon mora zaštititi temeljno ustavno načelo konstitutivnosti triju naroda & onemogućiti bošnjačku dominaciju!

Radikalizacija & stanje „pritajenog rata“

Bošnjački politički krugovi u Sarajevu nastoje se svih ovih godina prikazati kao „jedini branitelji BiH“, dok su svi ostali „agresori“:

- To, nažalost, jako radikalizira bošnjački narod i bošnjačko biračko tijelo. Oni su stalno u stanju „pritajenog rata“.

Zaštita Hrvata u BiH pitanje je očuvanja temeljnih europskih vrijednosti na koje se tako često pozivamo. Nemojmo da nas sitni interesi spriječe u tome! - zaključio je zastupnik Sokol.

A A A