Vijesti
1. 12. 2021.

Hrvatska će nastaviti pružati podršku svakom nastojanju da se poboljša položaj Hrvata u BiH

Ministar obrane RH Mario Banožić u službenom posjetu Sarajevu. Osim s kolegom Sifetom Podžićem, sastao se i s Draganom Čovićem te kardinalom Vinkom Puljićem i mons. Tomom Vukšićem. „Podupiremo postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH kako bi Hrvati kao konstitutivni narod mogli birati svoje legitimne političke predstavnike. Podržavamo i euroatlantski put BiH, što je od izuzetne važnosti za sigurnost i stabilnost jugoistoka Europe“.

„Hrvatska podupire euroatlantski put BiH, što je od izuzetne važnosti za sigurnost i stabilnost jugoistoka Europe. Spremni smo pomoći BiH svojim iskustvima iz procesa pridruživanja NATO-u i EU-u“ - istaknuo je Mario Banožić nakon sastanka s ministrom obrane BiH Sifetom Podžićem:

- Vojske dviju država već godinama dobro surađuju, u Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" dosad je obuku prošlo više od 600 (do)časnika i vojnika Oružanih snaga BiH. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i ovog je ljeta bilo aktivno angažirano na gašenju požara u BiH - u takvim kriznim situacijama BiH uvijek može računati na nas!

Nužna izmjena Izbornog zakona

Na upit novinara o položaju Hrvata u BiH, ministar obrane RH - koji je i član Nacionalnog vijeća HDZ-a - odgovorio da je „stav Hrvatske posve jasan i što se tiče ravnopravnosti konstitutivnih naroda u BiH“:

- Nužna je izmjena Izbornog zakona kako bi Hrvati imali svoje legitimne predstavnike u Predsjedništvu BiH i ostalim najvišim tijelima.

Emmanuel Macron & Andrej Plenković: Neophodna je reforma izbornog zakonodavstva u BiH

O Milanoviću nakon povratka

Upitan je i za Milanovićeve uporne pokušaje privatizacije HV-a te njegovo kontinuirano kršenje zakona:

- To je pitanje hrvatske unutarnje politike, o tome mogu kada se vratim kući.

S CRKVENIM VELIKODOSTOJANSTVENICIMA

Na sastanku s nadbiskupom metropolitom Vrhbosanske nadbiskupije kardinalom Vinkom Puljićem te vrhbosanskim nadbiskupom koadjutorom i apostolskim upraviteljem vojnog ordinarijata BiH mons. Tomom Vukšićem - na koji je došao u pratnji hrvatskog veleposlanika u BiH Ivana Sabolića - crkveni velikodostojanstvenici upoznali su Banožića s položajem katolika u toj zemlji.

- Hrvatska će nastaviti pružati podršku svakom nastojanju da se poboljša položaj i status bosansko-hercegovačkih Hrvata - poručio je ministar obrane RH.

S kardinalom Vinkom Puljićem o zajedničkim projektima & programima ZA Hrvate u BiH

HRVATI MORAJU IMATI SVOJE LEGITIMNE PREDSTAVNIKE

Na sastanku s Draganom Čovićem, koji je i predsjednik sestrinskog nam HDZ-a BiH, razgovaralo se pak o reformi izbornog zakonodavstva. Mario Banožić:

- Podupiremo postizanje dogovora političkih stranaka u BiH i usvajanje izmjena Izbornog zakona kako bi Hrvati kao konstitutivni narod imali legitimne predstavnike u Predsjedništvu BiH i ostalim državnim tijelima.

Relaksacija međunacionalnih odnosa

„Pravedni Izborni zakon relaksirao bi međunacionalne odnose i omogućio legitimno političko predstavljanje sva tri konstitutivna naroda“ - napomenuo je Čović:

- U unutarnjem ambijentu u kojem neće postojati mogućnost diskriminacije i majorizacije Hrvata stvorili bi se nužni preduvjeti sigurnosnog okvira koji je prijeko potreban za prostor cijele jugoistočne Europe. Hrvati kao konstitutivni narod, uza sva Ustavom zajamčena prava, pretpostavka su stabilne i funkcionalne BiH.

Hrvati iz BiH žele svoja prava i legitimne predstavnike, a ne bošnjačku hegemoniju!

Banožić i Čović razgovarali su i o putu BiH prema članstvu u EU-u i NATO-u, gospodarskoj suradnji Hrvatske i BiH te suradnji u sektoru obrane.

A A A