Vijesti
7. 12. 2021.

U probni rad puštena Vjetroelektrana Senj - Projekt vrijedan 230 milijuna eura najveće je izravno kinesko ulaganje u povijesti Hrvatske!

VE Senj, s 39 vjetroagregata i snagom od 156 MW, obuhvaćat će 3.5% ukupne proizvodnje struje u RH, čime će se smanjiti potreba za uvozom energenata. Ova velika investicija još jedan je pokazatelj kvalitetnih odnosa Kine i Hrvatske, ali i novi iskorak prema zelenoj tranziciji i ostvarenju ciljeva koje smo istaknuli na globalnoj konferenciji o klimi u Glasgowu. Danas smo na 29% udjela obnovljivih izvora u ukupnoj proizvodnji energije, a do 2030. ostvarit ćemo minimalno - 32%. Do 2050. planiramo postići klimatsku neutralnost!“ - najavio je Andrej Plenković nakon što je zajedno s kineskim investitorima, pritiskom gumba, pustio senjsku vjetroelektranu u probni rad.

VE Senj najveći je vjetropark u Hrvatskoj. Od 39 vjetroagregata - pojedinačne snage četiri MW na površini od 65 kilometara četvornih - 29 ih se nalazi na području Grada Senja, a 10 na području Općine Brinje. Radovi na izgradnji te vjetroelektrane - kineske investicije vrijedne 230 milijuna eura - započeli su 20. srpnja 2019. godine.

Ukupna snaga budućeg vjetroparka bit će 156 MW. Službeni početak rada VE Senj očekuje se do kraja godine, a operativno će se koristiti barem sljedeće 23 godine.

Unaprijeđeni odnosi s Kinom

Prije nego što je pritiskom gumba, na daljinu, u probni rad puštena Vjetroelektrana Senj, predsjednik Vlade RH i HDZ-a prigodno se obratio sudionicima svečanosti.

Podsjetivši da je i osobno sudjelovao na obilježavanju početka radova na izgradnji te Vjetroelektrane prije dvije godine, istaknuo je da taj projekt treba staviti u širi kontekst odnosa između Hrvatske i Kine.

Kazao je da je Hrvatska u proteklih nekoliko godina odlučila unaprijediti odnose s Kinom, pri čemu je iskoristila format Kina+17, koji je intenzivirao i sadržajno popunio odnose između dviju zemalja, koje povećavaju robnu razmjenu iz godine u godinu.

(17+1) Plenković o još intenzivnijoj suradnji s Kinom: Nove investicije, infrastrukturni projekti & gospodarski rast!

Projekt „rođen“ tijekom Plenkovićeva posjeta Kini

Podsjetio je da je Hrvatska bila domaćin sastanka na vrhu između Kine i zemalja srednje i istočne Europe u proljeće 2019. godine. Tada je Hrvatsku posjetio i kineski premijer Li, dok je Plenković ujesen 2018. posjetio Kinu, kada je i razgovarao s najvišim dužnosnicima tvrtke Norinco upravo o ovom projektu - koji se realizirao unatoč okolnostima pandemije.

U okviru inicijative Kina+17 nastavljamo razvijati dobru međudržavnu suradnju, gospodarske odnose & zajedničku borbu protiv koronavirusa!

Zelena tranzicija

Projekt Vjetroelektrane Senj nazvao je jednom od dviju temeljnih „pista“ razvoja Hrvatske, Europe i svijeta - a to su zelena i digitalna tranzicija:

- Ova investicija od 230 milijuna eura u čistu energiju zasigurno predstavlja projekt koji je vrijedan i bitan i za Hrvatsku i za Ličko-senjsku županiju i za ukupnu proizvodnju električne energije iz čistih i obnovljivih izvora.

3.5% ukupne proizvodnje električne energije

Takav koncept energetskoga „miksa“, koji je dio Vladine politike, izrazito je važan u smislu održivog razvoja i ispunjavanja hrvatskih ciljeva. Predsjednik Plenković upravo je te ciljeve predstavio na globalnoj konferenciji o borbi protiv klimatskih promjena COP-26 u Glasgowu:

- S te smo strane na pravom putu. Ovih 39 vjetroagregata, ukupne priključne snage 156 MW i s godišnjom proizvodnjom od 0.5 TWh, predstavljat će 3.5% ukupne proizvodnje električne energije u Hrvatskoj.

Hrvatska će do 2030. smanjiti emisije CO2 za sveukupno 45% - Planiramo prestati s korištenjem ugljena i prije ciljne 2033. godine!

Do 2030. minimalno 32% udjela obnovljivih izvora energije

Naglasio je da će to pridonijeti ostvarivanju cilja da Hrvatska do 2030. godine ima minimalno 32% udjela obnovljivih izvora energije, a danas ih je 29%:

- Time ćemo pridonijeti i smanjenju uvoza električne energije i daljnjem nisko-ugljičnom razvoju s konačnim ciljem postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine.

S tim je ciljem - dodao je predsjednik Plenković - Hrvatska usvojila i niz strateških dokumenata: Strategiju energetskog razvoja, Integrirani nacionalni energetski i klimatski plan te Uredbu o kvotama za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visoko učinkovitih kogeneracija.

Prilagodba klimatskim promjenama

Usvojena je i Strategija nisko-ugljičnog razvoja do 2030. godine, s pogledom na 2050. godinu, te Strategija prilagodbe klimatskim promjenama do 2040. godine, s pogledom na 2070. godinu:

- Stoga je jedan od naših glavnih ciljeva povećati proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora na 30% već iduće godine. Mislim da ćemo to ostvariti upravo ovakvim projektima i ovako velikom investicijom koju je Hrvatskoj dala kompanija Norinco, koja time postaje jedan od najvećih ulagača u zeleno gospodarstvo u Hrvatskoj.

Klimatske promjene postaju jedna od glavnih političkih tema, a Hrvatska stoji uz bok najodgovornijim članicama EU-a!

Projekt važan i za Ličko-senjsku županiju

Dodao je da na ovaj projekt gleda u širem kontekstu. Uz odnose Hrvatske i Kine, tu je i kontekst hrvatskih napora za zelenom tranzicijom, borbom protiv klimatskih promjena, ali i ulaganja u jednu od hrvatskih županija - najveću teritorijem, a najmanju populacijom.

Stoga je izrazio zadovoljstvo da se jedan ovako važan projekt realizira upravo u Ličko-senjskoj županiji te uvjerenje da će cijeli hrvatski elektroenergetski sustav od njega imati koristi.

A A A