Vijesti
8. 12. 2021.

U posjetu prijateljskoj Ukrajini: Hrvatsko iskustvo mirne reintegracije, razvoj gospodarske suradnje & jačanje kulturne povezanosti!

(NAJAVA) Ukrajina, koja je prije 30 godina među prvima priznala Lijepu Našu, zainteresirana je i za uspješni model euroatlantskih integracija s obzirom da je RH prva zemlja koja je u EU i NATO ušla s ratnim nasljeđem i da je u jednoj fazi stvaranja države imala okupirane teritorije. Andrej Plenković, s kojim je otputovalo i veliko poduzetničko izaslanstvo, u Kijevu će se sastati s ukrajinskim državnim vrhom, sudjelovati na gospodarskom forumu te otvoriti Centar za hrvatski jezik i kulturu na Nacionalnom sveučilištu Tarasa Ševčenka, dok će u Lavovu održati predavanje o budućnosti Europe na Ukrajinskom grkokatoličkom sveučilištu.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u dvodnevnom je službenom posjetu prijateljskoj Ukrajini. 

Lijepo je ponovno biti u prijateljskoj Ukrajini! Hrvatska podupire njezin teritorijalni integritet & europski put

Iskustvo Hrvatske u pomoći Ukrajini

Ukrajina je danas zainteresirana za iskustva Hrvatske u mirnoj reintegraciji, jednoj od najuspješnijih operacija Ujedinjenih naroda uopće, a o čemu se zadnjih nekoliko godina raspravlja u međudržavnoj radnoj skupini koja je formirana na inicijativu predsjednika Plenkovića. Osim toga, Hrvatska je zanimljiva Ukrajini kao uspješni model euroatlantskih integracija s obzirom na to da je prva država koja je s ratnim nasljeđem i činjenicom da je u jednoj fazi stvaranja države imala okupirane teritorije postala članicom Europske unije i pridružila se NATO savezu.

Hrvatska nudi Ukrajini svoje iskustvo mirne reintegracije

Podrška teritorijalnoj cjelovitosti

Još u kolovozu na sastanku na vrhu Krimske platforme Hrvatska je, kao i svih 27 država članica EU-a, potvrdila da neće priznati aneksiju Krima te poručila da je neće ostaviti samu.

Ukrajina nije sama! Da, Hrvatska joj nudi iskustvo mirne reintegracije okupiranih područja bez žrtava!

Program posjeta u srijedu u Kijevu i boravak u Lavovu u četvrtak, koji će uz političku imati i snažnu gospodarsku i kulturnu dimenziju, za premijera Plenkovića, nekadašnjeg predsjednika Delegacije Europskog parlamenta za Ukrajinu, bit će vrlo dinamičan.

S ukrajinskim državnim vrhom

Po dolasku u Kijev Plenković će razgovarati s ukrajinskim kolegom Denisom Šmihalom, a potom i s predsjednikom države Volodimirom Zelenskijem - s kojim će potpisati Deklaraciju o europskoj perspektivi Ukrajine. 

Nakon sastanka s predsjednikom parlamenta Ruslanom Štefančukom, sudjelovat će na ukrajinsko-hrvatskom gospodarskom forumu na kojem će biti jako hrvatsko poduzetničko izaslanstvo. 

Susret s Hrvatima u Ukrajini

Istog dana otvorit će Centar za hrvatski jezik i kulturu na Kijevskom nacionalnom sveučilištu Tarasa Ševčenka, a navečer je previđen susret s hrvatskom zajednicom i sudionicima gospodarskog foruma. 

Drugog dana posjeta Plenković će na Ukrajinskom grkokatoličkom sveučilištu predavati o budućnosti Europe. Također, predviđeno je i polaganje cvijeća na spomenik Hrvatima poginulima na Istočnom bojištu u Prvom svjetskom ratu, susret s profesorima i studentima kroatistike te sastanak s predstavnicima hrvatskih udruga.

Jačanje gospodarske suradnje dviju zemalja

Tijekom boravka u Ukrajini uz predsjednika Plenkovića bit će i jako gospodarsko izaslanstvo, a planirano je održavanje i druge sjednice zajedničkog povjerenstva za gospodarsku suradnju između hrvatske i ukrajinske vlade.

90-ak hrvatskih gospodarstvenika iz 59 tvrtki, najviše iz farmaceutske industrije, IT-ja, poljoprivrede i turizma, sudjelovat će na gospodarskom forumu koji će okupiti 170 ukrajinskih gospodarstvenika iz oko 150 tvrtki. Cilj je foruma jačanje suradnje među poslovnom zajednicom dviju zemalja i izravno umrežavanje hrvatskih i ukrajinskih tvrtki. Za ulaganja ima interesa, pogotovo s ukrajinske strane u području poljoprivrede, energetike i luka, ali većih investicija nije bilo. Dosadašnja suradnja bila je uglavnom u području farmaceutike, poljoprivredno-prehrambene industrije, IT-ja, kemijske i metalne industrije i turizma. 

Veliko tržište zanimljivo hrvatskih tvrtkama

Na gospodarskom forumu raspravljat će se i o boljem korištenju sporazuma o slobodnoj trgovini između EU-a i Ukrajine kojim se otvaraju tržišta roba i usluga uz velike carinske olakšice. Naime, Ukrajina sa svojih 43 milijuna stanovnika predstavlja zanimljivo tržište za hrvatske tvrtke. Njezin BDP prošle godine je prelazio 150 milijardi dolara. U hrvatskom izvozu u Ukrajinu ističe se farmaceutska industrija, s udjelom od preko 30% u 2020. godini. Riječ je prvenstveno o Belupu koji je hrvatski lider u tom segmentu.

Uz predsjednika Vlade bit će ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

PROGRAM PREDSJEDNIKA PLENKOVIĆA

Srijeda, 8. prosinca, Kijev:

09:45   Svečanost dočeka predsjednika Plenkovića u zračnoj luci Borispil

10:30   Dolazak u Ured predsjednika Vlade Ukrajine Denisa Šmihala 

             Foto prigoda u predvorju

             Sastanak dvojice predsjednika vlada

             Razgovori dvaju izaslanstava

11:50   Svečanost polaganja vijenca na grob Neznanog vojnika u Parku vječne slave

             Polaganje cvijeća na spomenik Gladomora u Ukrajini

13:55   Dolazak u Ured predsjednika Ukrajine 

14:00   Sastanak predsjednika Plenkovića i predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog

             Potpisivanje Deklaracije o europskoj perspektivi Ukrajine

             Izjave za medije (jezik: hrvatski i ukrajinski, uz konsekutivni prijevod)

15:00   Sastanak s predsjednikom Vrhovne Rade Ruslanom Štefančukom 

16:30   Otvorenje Ukrajinsko-hrvatskog gospodarskog foruma 

             Obraćanja premijera Denisa Šmihala i Andreja Plenkovića

17:45   Otvorenje Centra za hrvatski jezik i kulturu (Kijevsko nacionalno sveučilište Tarasa Ševčenka)

19:30   Susret s hrvatskom zajednicom u Ukrajini (Hotel Hyatt, Ballroom)

             Uručenje Reda Kneza Sv. Vladimira Velikog, krstitelja Kijevske države, PVRH Plenkoviću

Četvrtak, 9. prosinca, Lavov:

10:30   Dolazak na Ukrajinsko grkokatoličko sveučilište 

10:45   Predavanje "Budućnost Europe"

12:00   Radni ručak s predstavnicima poslovne zajednice

13:45   Polaganje svijeće na spomenik Nebeskoj stotini na Središnjem groblju Ličakiv 

13:55   Polaganje cvijeća na spomeniku Hrvatima poginulima u Prvom svjetskom ratu 

14:10   Susret s profesorima i studentima kroatistike

15:00   Dolazak u Gradsku upravu Grada Lavova

             Upisivanje u Zlatnu knjigu

15:10   Sastanak s gradonačelnikom Grada Lavova Andrijem Sadovijem

             Foto prigoda

             Završne izjave za medije predsjednika Plenkovića

A A A