Vijesti
8. 12. 2021.

Potvrđujemo prijateljske odnose između dva naroda & dvije zemlje. Podržavamo teritorijalni integritet & cjelovitost Ukrajine!

Hrvatski premijer i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisali u Kijevu Deklaraciju o europskoj perspektivi Ukrajine. Andrej Plenković: RH ustrajno zagovara europski put Ukrajine i podupire njene reformske procese. Čvrsto vjerujemo da je to najbolje za bolji život njenih građana, ali za cijelu EU. Termin ovog posjeta pažljivo je biran, željeli smo da bude što bliže 11. prosincu, danu kada je Ukrajina, prije 30 godina, među prvima priznala Lijepu Našu. Tu činjenicu mi Hrvati posebno cijenimo.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a boravi u dvodnevnom službenom posjetu Ukrajini. Posjet je započeo u Kijevu sastankom s ukrajinskim premjerom Denisom Šmihalom, a potom i s predsjednikom Volodimirom Zelenskim - s kojim je potpisao Deklaraciju o europskoj perspektivi Ukrajine te razgovarao, među ostalim, o prijenosu hrvatskih iskustava iz mirne reintegracije okupiranih područja.

Prva članica UN-a koja je priznala Hrvatsku

„Potpisivanje Deklaracije potvrda je onog što Hrvatska već godinama promiče. Jedna smo od zemalja koje zagovaraju europski put Ukrajine i podupiru njene reformske procese. Vjerujemo da će naš primjer slijediti i neke druge članice EU-a“ - istaknuo je Andrej Plenković, izvijestivši da je u posjet Hrvatskoj pozvao i Šmihala i Zelenskog:

- Današnji susreti zrcale prijateljske, bliske odnose između dva naroda i dvije zemlje. Termin ovog posjeta pažljivo je biran, željeli smo da bude što bliže 11. prosincu, danu kada je Ukrajina, prije 30 godina, kao prva članica Ujedinjenih naroda priznala Republiku Hrvatsku. Tu činjenicu mi Hrvati posebno cijenimo.

„Istinski prijatelj Ukrajine“

Predsjednik Zelenski izrazio je zadovoljstvo posjetom hrvatskog premijera koji je - naglasio je - istinski prijatelj Ukrajine: 

- Napravljen je veliki korak na putu povećanja međusobnog prijateljstva i uzajamne suradnje između dviju zemalja. Zahvaljujem Hrvatskoj na podršci suverenitetu Ukrajine i našim euroatlantskim ambicijama.

Ukrajina nije sama! Da, Hrvatska joj nudi iskustvo mirne reintegracije okupiranih područja bez žrtava!

Model mirne reintegracije okupiranih područja

Što se tiče mirne reintegracije, Plenković je podsjetio da je riječ o modelu koji nam je omogućio, uz pomoć međunarodne zajednice, da bez novih žrtava, bez ijednog ispaljenog metka, vratimo okupirana područja hrvatskog Podunavlja:

- Ukrajina je zainteresirana za naše jedinstveno iskustvo mirne reintegracije, jedne od najuspješnijih operacija UN-a u povijesti. Intrigira ih i naš model euroatlantskih integracija s obzirom da smo prva država koja je s ratnim nasljeđem, kao žrtva agresije, postala članicom NATO-a i EU-a.

Hrvatska nudi Ukrajini svoje iskustvo mirne reintegracije

Koristimo najbolje svjetske prakse kako bismo čim prije vratili naš okupirani teritorij - zaključio je Zelenski:

- Međudržavna radna skupina koja djeluje od 2016. godine, od prvog posjeta premijera Plenkovića Ukrajini, kontinuirano radi na razmjeni vrlo korisnih iskustava i informacija. Želimo vjerovati da ćemo naći rješenje za izlazak iz ove teške situacije.

Mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja - model za Ukrajinu

Počast žrtvama Gladomora

Nakon Zelenskog, Plenković se sastao i s predsjednikom Vrhovne Rade (ukrajinskog parlamenta) Ruslanom Štefančukom.

Tijekom boravka u Kijevu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a položio je u Parku Vječne slave vijenac na grobu Neznanog vojnika u čast ukrajinskim žrtvama u Drugom svjetskom ratu i potom cvijeće na spomeniku žrtvama Gladomora, u sjećanje na milijune Ukrajinaca koji su umrli u velikoj gladi koju je planski izazvao totalitarni komunistički režim.

A A A