Vijesti
9. 12. 2021.

Hrvatska će nastaviti podržavati dva ukrajinska prioriteta - mirnu reintegraciju okupiranog područja i europski put

PVRH Plenković ocijenio je da je njegov 2. službeni posjet Ukrajini, koji je završio u Lavovu, učvrstio ionako izvrsne odnose dviju zemalja. „RH je 10 puta manja, ali je prijatelj čiji savjet može biti koristan s obzirom na jedinstveno iskustvo hrvatskog Podunavlja i znanje, kao najmlađe članice EU-a i jedine koja je bila žrtva agresije, o pristupnim pregovorima“. Odgovorio je i na novu Milanovićevu nebulozu - da je ovaj posjet „šarlatanstvo“: „Briljantan je! Ukrajinci će zasigurno biti oduševljeni! Prva članica UN-a koja je priznala RH ne zaslužuje takav odnos. Stala je uz nas kada je to bilo najvažnije. Njegove izjave štete našoj i vanjskoj i unutarnjoj politici“.

Nakon Kijeva - Lavov, kulturno i sveučilišno središte na zapadu Ukrajine. Drugi dan službenog posjeta toj zemlji predsjednik Vlade RH i HDZ-a započeo je predavanjem na temu "Budućnost Europe" na Ukrajinskom (grko)katoličkom sveučilištu, gdje je ponovio snažnu potporu Hrvatske europskoj perspektivi Ukrajine, istaknuvši da je ona ključna za njezin razvoj i koheziju.

Potvrđujemo prijateljske odnose između dva naroda & dvije zemlje. Podržavamo teritorijalni integritet & cjelovitost Ukrajine!

Snažno prijateljstvo kao temelj partnerstva

Mirna integracija okupiranih područja i europski put dva su najvažnija prioriteta Ukrajine, a Hrvatska je prijatelj koji će Ukrajini pomoći u tome - poručio je Andrej Plenković tom prigodom:

- Mi smo deset puta manji, ali smo prijatelj čiji savjet može biti koristan. Ne kažem da će rješenje biti brzo, ali je to svakako proces kojem možemo pridonijeti s obzirom na svoje jedinstveno iskustvo mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i na svoje znanje o pristupnim pregovorima, kao najmlađe članice Europske unije i jedine koja je bila žrtva agresije.

Zaključio je da je prijateljstvo između Hrvatske i Ukrajine snažno te da ono predstavlja temelj partnerstva između dvije zemlje. „Odličnu političku atmosferu gradimo već godinama“.

Povijesne veze hrvatskog i ukrajinskog naroda

U nastavku drugog dana službenog posjeta Ukrajini, Plenković se na Ukrajinskom (grko)katoličkom sveučilištu u Lavovu susreo s profesorima i studentima kroatistike te potom s članovima udruga "Hrvatski klub" i "Bila Hrvatska". Potonja je osnovana 2014. nakon nastupa saljske „Tovareće mužike“ u tom gradu.

- Hvala svima na predanom angažmanu na povezivanju kultura i tradicija hrvatskog i ukrajinskog naroda! Naše veze sežu u duboku povijest. „Bila Hrvatska“ - to znači da mi Hrvati potječemo iz ovog dijela Europe, iz zapadne Ukrajine, regije Karpata.

Otvorenje Centra za hrvatski jezik i kulturu & susret s hrvatskom zajednicom u Ukrajini

Poslovni razgovori & odavanje počasti

Održao je i radni ručak s predstavnicima poslovne zajednice, koji je priredio guverner oblasti Lavov Maxim Kozicki, te se sastao s gradonačelnikom Lavova Andrijom Sadovijem:

- Vrlo koristan susret i s poslovnim ljudima koji su zainteresirani za ulaganja u Hrvatsku i s gradonačelnikom, s kojim sam razgovarao o unaprjeđenju kulturne, sveučilišne i zdravstvene dimenzije naše suradnje.

Produbljivanje trgovinske razmjene & gospodarske suradnje: U Kijevu otvaramo Ured Hrvatske turističke zajednice!

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a na Središnjem groblju Ličakiv u Lavovu položio je cvijeće na spomenik Hrvatima koji su poginuli u I. svjetskom ratu u Ukrajini i na spomenik Nebeskoj stotini:

- Odajemo počast Ukrajincima koji su izgubili živote na Majdanu boreći se za demokraciju, jednakost i pravo na europsku budućnost.

Ukrajina - prva članica UN-a koja je priznala Hrvatsku

U izjavi za medije uoči povratka u Hrvatsku, Andrej Plenković je naglasio da je ovaj njegov drugi službeni posjet Ukrajini - poslije onog iz 2016. godine - učvrstio ionako izvrsne odnose dviju zemalja te odličnu političku atmosferu koju grade već godinama:

- Ukrajina je bila prva članica Ujedinjenih naroda koja je, prije 30 godina, priznala Hrvatsku. Od moga prvog posjeta udvostručena je trgovinska razmjena, a s obzirom na sve veći broj ukrajinskih turista u RH odlučili smo u Kijevu otvoriti Ured Hrvatske turističke zajednice.

Ponovno je naglasio da je Hrvatska spremna pomoći Ukrajini sa svojim iskustvima mirne reintegracije i europskog puta.

MILANOVIĆEVE IZJAVE ŠTETE NAŠOJ I VANJSKOJ I UNUTARNJOJ POLITICI

Dok naša Vlada RH, vodeći ozbiljnu politiku, na civilizirani način ostvaruje strateški cilj o ulasku u Schengen, Milanović nastavlja sa štetnim izgredima. Stigao mu je Plenkovićev odgovor iz Lavova:

Koji majstor!

Ovih je dana Milanović i inače u top formi, briljantan je! Pronosi slavu Hrvatske diljem svijeta, čujem da ga u inozemstvu hvale. To je pravi put, čestitam mu, neka samo tako nastavi! Ukrajinci će zasigurno biti oduševljeni njegovom novom uspješnicom!

No sad ću ozbiljno: Ukrajina je, ponovit ću, bila prva članica UN-a koja je priznala Hrvatsku. Stala je uz nas kada je to bilo najvažnije. I ta prijateljska država, s kojom smo u zadnjih pet godina udvostručili trgovinsku razmjenu, ne zaslužuje da ovaj službeni posjet Milanović naziva „šarlatanstvom“.

Ni za jednog licemjera & politikanta koji se poigrava tuđim životima neće biti „popusta“!

Štetočina s Pantovčaka

Ponovit ću i da Hrvatska, s bolnim iskustvom velikosrpske agresije, podupire dva temeljna politička cilja Ukrajine - njezin EU put i mirnu reintegraciju okupiranih područja. Naš odnos s Ukrajinom nipošto nije odnos protiv Rusije, ne shvaćam čemu takve Milanovićeve kvalifikacije, koje su vrlo štetne. Valjda je opet jugo u Zagrebu...

S Rusijom gospodarski surađujemo, njihove kompanije posluju u Hrvatskoj, a naše u Rusiji. Vodimo stalni politički dijalog, nedavno je Hrvatsku posjetio ruski ministar vanjskih poslova Lavrov. Mi znamo njihovu poziciju, oni znaju našu. Rusija zna kojih se načela RH drži u međunarodnim odnosima.

Ozbiljna politika na civilizirani način

A Schengen? Nakon pozitivne ocjene Europske komisije te podrške koju su nam pružile i Slovenija i Francuska, Vijeće za unutarnje poslove EU-a danas je usvojilo Zaključak da Hrvatska ispunjava sve uvjete za punu primjenu schengenske pravne stečevine.

Hrvatska ispunjava uvjete za primjenu schengenske pravne stečevine

Vodeći ozbiljnu politiku na civilizirani način, ne vrijeđajući nikoga, naša Vlada ostvaruje strateške ciljeve u korist hrvatskih građana

A A A