Vijesti
13. 12. 2021.

Došao sam kao prijatelj sa željom da unaprijedimo suradnju, s porukom o cjelovitosti BiH, ali u kojoj će se sva tri naroda biti legitimno zastupljena

PVRH Andrej Plenković u Sarajevu i Mostaru - u službenom posjetu Bosni i Hercegovini. „Podupiremo i europski put BiH i model 1/2/3 - 1 država, 2 entiteta, 3 konstitutivna naroda, kojim se može osigurati stvarna ravnopravnost Hrvata. RH je odgovoran akter koji kroz vanjsku politiku, kroz vrlo intenzivne međunarodne aktivnosti, štiti nacionalne interese i brine o položaju naših sunarodnjaka u BiH, ali i pruža ruku, nastoji smiriti tenzije i pripomoći dijalogu“ - istaknuo je hrvatski premijer nakon sastanaka s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom te potom vodstvima i Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Nakon svečanosti dočeka uz intoniranje državnih himni u sarajevskoj zračnoj luci, predsjednik Vlade RH i HDZ-a sastao se prvo tête-à-tête s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom, na čiji je poziv i došao u jednodnevni službeni posjet, a potom s izaslanstvom bosansko-hercegovačke vlade.

Izborni zakon, migracije, COVID, prometni projekti, EU put BiH...

Teme: reforma nepravednog Izbornog zakona, suradnja u upravljanju migracijama i zaštita granice od ilegalnih prelazaka, borba protiv COVID-a, zajednički prometni i energetski projekti, jačanje gospodarskih odnosa, daljnja potpora europskom i reformskom putu BiH,...

O istim temama, s naglaskom na nužnosti reforme izbornog zakonodavstva i institucionalnoj krizi u kojoj se nalazi BiH, Andrej Plenković u Sarajevu je razgovarao, na zajedničkom sastanku, s predsjedateljem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem i njegovim zamjenicima Bakirom Izetbegovićem i Nikolom Špirićem te s predsjedateljem Predstavničkog doma Denisom Zvizdićem i zamjenicima Nebojšom Radmanovićem i Borjanom Krišto.

Donosimo, objedinjeno, Plenkovićeve ključne poruke s dviju konferencija za medije:

Pravedni izborni zakon

Stav Hrvatske posve je jasan. Ponovio sam ga danas, ponavljat ću ga dokle god bude potrebno: izmjene Izbornog zakona BiH moraju osigurati ravnopravnost i legitimnu zastupljenost sva tri konstitutivna naroda, kako je i zadano Daytonskim sporazumom.

Pravedni zakon - koji će onemogućiti anomaliju da pripadnici jednog naroda biraju predstavnike drugog - bio bi koristan za funkcionalnost čitave BiH i za skladne odnose među narodima! Važno je da se svi konstitutivni narodi osjećaju dobro.

Džentlmenski dogovor Bošnjaka i Hrvata

Hrvatska u tom procesu želi pomoći, no do dogovora o Izbornom zakonu treba doći unutar stranaka i institucija BiH. Džentlmenski dogovor između Bošnjaka i Hrvata relaksirao bi odnose u Federaciji BiH, a pomogao bi i boljim odnosima s Republikom Srpskom, pa bi onda profunkcionirala sva tijela vlasti.

Europski reformski procesi mogli bi se nastaviti čim se okonča sadašnja institucionalna kriza. Moj je dojam da su danas svi akteri svjesni situacije.

Najsnažniji zagovornik BiH

Hrvatska, kao članica Europske unije i NATO-a, podupire i europski put BiH i model 1/2/3 - 1 država, 2 entiteta, 3 konstitutivna naroda. RH je odgovoran akter koji kroz vanjsku politiku, kroz vrlo intenzivne međunarodne aktivnosti, štiti nacionalne interese i brine o položaju naših sunarodnjaka u BiH, ali i pruža ruku, nastoji smiriti tenzije i pripomoći dijalogu.

Emmanuel Macron & Andrej Plenković: Neophodna je reforma izbornog zakonodavstva u BiH

To sve govorim kao prijatelj, kao najsnažniji zagovornik reformskog i europskog puta BiH, koji poštuje njenu cjelovitost, a odbacuje i separatističke i unitarističke tendencije. I dok sam bio zastupnik u Europskom parlamentu, snažno sam, svakodnevno lobirao da BiH u veljači 2016. podnese zahtjev za članstvom u EU-u.

Konsenzusom do prirodnog, dobrog rješenja

Veze Hrvatske i BiH su neraskidive, dvije države trajno su upućene jedna na drugu. Hrvatska je puno pomogla BiH, i tijekom velikosrpske agresije, itekako je pomoglo i to što su Hrvati na referendumu prije gotovo 30 godina glasovali za samostalnost BiH.

Želimo da se konsenzusom i, u konačnici, poštivanjem onog što je dogovoreno u Daytonu samo omogući ono što je realno, prirodno, pravedno i dobro - a to je da su svi narodi legitimno zastupljeni. Vjerujem da će se na tom tragu pronaći rješenje.

Gospodarski forum & sjednica Vlade RH i Vijeća ministara BiH

Želim i da Hrvatska i BiH povećaju trgovinsku razmjenu, stoga sam predložio da 2022. skupa organiziramo veliki gospodarski forum u Sarajevu, a u Zagrebu zajedničku sjednicu Vlade RH i Vijeća ministara BiH - u cilju jačanja dobrosusjedskih odnosa. Takva je sjednica već jednom održana u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina u Hrvatskoj ima prijatelja i partnera, kao i najsnažnijeg zagovornika članstva u EU!

Prometna povezanost …  

Maksimalno smo spremni rješavati sva infrastrukturna pitanja, poboljšavati prometnu povezanost i jačati suradnju u području energetike, osobito nakon zajedničkih uspješnih projekata - mostova Svilaj i kod Nove Gradiške. Stoga su tu sa mnom, u izaslanstvu Vlade RH, i resorni ministri.

Ovaj most povezuje RH i BiH, ali se međusobno povjerenje može graditi samo ako su tri konstitutivna naroda uistinu ravnopravna!

Koridoru Vc od Budimpešte preko Osijeka i Sarajeva do Ploča - ta europska žila kucavica - omogućit će bolju povezanost, više turista, veću trgovinsku razmjenu i gospodarsku suradnju. Treba poduprijeti BiH da dovrši svoj dio koridora, dok Hrvatska upravo dovršava svoju dionicu od Osijeka do Belog Manastira i mađarske granice.

… energetika & suzbijanje ilegalnih migracija

Što se tiče energetike, važno je povezati plinske mreže dviju država južnom konekcijom preko Zagvozda ka Posušju. Diverzificiranje izvora opskrbe postalo je iznimno važno u novim globalnim okolnostima, a BiH će time biti otvoren put ka dobavi plina preko LNG terminala na Krku.

Dvije zemlje moraju još bolje surađivati i na suzbijanju nezakonitih migracija i krijumčarenja ljudima, na granici dugoj više od tisuću kilometara.

Marić, Ćorić, Butković, Metelko-Zgombić & Bušić

Uz premijera Plenkovića, u hrvatskom državnom izaslanstvu su i potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, državna tajnica za europska pitanja Andreja Metelko-Zgombić te predsjednica Odbora za Hrvate izvan RH u Hrvatskom saboru Zdravka Bušić.

Izborni zakon mora zaštititi temeljno ustavno načelo konstitutivnosti triju naroda & onemogućiti bošnjačku dominaciju!

A A A