Vijesti
17. 12. 2021.

Nitko u EU-u ne želi nova zatvaranja. Uz cijepljenje, COVID potvrde su alat kojim možemo osigurati funkcioniranje gospodarstva & društva

PVRH Andrej Plenković iz Bruxellesa: Svi ozbiljno doživljavaju novi soj omikron i brzinu njegovog širenja. Kako bi se još bolje zaštitili naši građani, Europsko vijeće svojim jednoglasnim zaključcima poziva na primanje treće, tzv. booster doze. Također ističe da je ključno prevladati sumnjičavost prema cijepljenju i boriti se protiv dezinformacija. Neki „zaboravljaju“ da je zahvaljujući COVID potvrdama, koje su omogućile kretanje u EU-u, Hrvatska imala sjajnu turističku sezonu, što je znatno pridonijelo rapidnom rastu našeg BDP-a.

„U skladu s politikom „under promise, over deliver“, Vlada je najavila da ćemo 2021. imati rast od najmanje 9%, a i sami vidite da je HNB povisio svoju prognozu s 8.5 na - 10.8%! Hrvatska bi prema svim procjenama trebala biti među 3 države EU-a s najbržim rastom. Oporavljamo se daleko više nego što su i najveći optimisti mogli misliti kada je kriza krenula!“ - još je poručio predsjednik Vlade RH i HDZ-a u završnom osvrtu na posljednji ovogodišnji sastanak Europskog vijeća (pod slovenskim predsjedanjem).

Hrvatsko gospodarstvo u 3. kvartalu poraslo rekordnih 15.8% - što svjedoči o našem brzom i snažnom oporavku!

Cijene energenata & životni standard građana

Što se tiče utjecaja rasta cijene energenata na životni standard građana, što je također bila tema u Bruxellesu, Andrej Plenković je napomenuo da je u Hrvatskoj situacija „solidna“:

- Cijene struje i plina za domaćinstva zasigurno se neće promijeniti sve do travnja, do kraja sezone grijanja. Ako govorimo o cijenama benzina i dizela, već smo pokazali da nećemo dopustiti - nakon što smo uspjeli očuvati radna mjesta, spriječiti otpuštanja i stečajeve - da se ugrozi životni standard hrvatskih građana.

Nakon uspješnog nošenja s najvećom krizom, nećemo dopustiti pad životnog standarda naših građana!

U fotofinišu za Schengen i eurozonu

Na sastanku država članica europodručja (Eurosummit), održanog nakon Europskog vijeća, zahvalio je premijeru Janezu Janši jer je Hrvatska tijekom slovenskog predsjedanja EU-a dobila ključno odobrenje za Schengen, a ima i snažnu potporu za ulazak u eurozonu već početkom 2023. godine:

- RH je uvažena i konstruktivna članica koja ima što reći, koja nastupa tako da štiti svoje nacionalne interese, a opet je mudar sugovornik koji zna kako kroz vrlo kompleksni proces pregovaranja s ovoliko članica doći do svog cilja, a da se pritom ne antagoniziraju drugi.

Zahvalio je i Paschalu Donohoeu, irskom ministru financija i predsjedniku eurogrupe. „Sve ključne odluke nakon ispunjenih kriterija donosit će se sredinom iduće godine. Ulazimo u fotofiniš“.

„ISTOČNO PARTNERSTVO“ & PLENKOVIĆEV POSJET UKRAJINI

Prije Europskog vijeća, održan je pak sastanak na vrhu Istočnog partnerstva, na kojem je potvrđena zajednička predanost sigurnosti i stabilnosti europskog istočnog susjedstva, kao i suradnji s istočnim partnerima (Armenija, Azerbajdžan, Gruzija, Moldova i Ukrajina). Plenković:

- Pružamo im podršku u provedbi potrebnih reformi. Financijski paket pomoći za te zemlje iznosi oko 2.5 milijarde eura: ekonomski razvoj, infrastruktura, demokratizacija… a povrh toga su i potpore za borbu protiv koronavirusa.

Hrvatsko iskustvo pridruživanja i europskih reformi

Uoči summita Istočnog partnerstva, održan je i sastanak u užem formatu, kojem je domaćin bio predsjednik Litve Gitanas Nausėda:

- Evocirao sam nedavni posjet Kijevu te razgovore s ukrajinskim predsjednikom i premijerom, potpisivanje Deklaracije o europskoj perspektivi Ukrajine i njenu želju da joj Hrvatska, kao najmlađa članica EU-a, prenese svoja iskustva iz procesa pridruživanja i europskih reformi.

Potvrđujemo prijateljske odnose između dva naroda & dvije zemlje. Podržavamo teritorijalni integritet & cjelovitost Ukrajine!

Rusiji prijetnje sankcijama

Čelnici EU-a poslali su upozorenje Rusiji kako bi svaka daljnja agresija na Ukrajinu imala za nju ozbiljne posljedice i ozbiljne troškove te istaknuli punu potporu ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

Čelnici EU-a također su osudili bjeloruski režim Aleksandra Lukašenka za iskorištavanje migranata i stvaranje humanitarne krize na istočnim granicama EU-a. Također pozivaju na hitno i bezuvjetno puštanje na slobodu svih političkih zatvorenika u Bjelorusiji i prestanak represije prema civilnom društvu i neovisnim medijima.

PRIPREMNI SUMMIT EPP-a

Prije Europskog vijeća, predsjednik Plenković sudjelovao je i na pripremnom summitu lidera Europske pučke stranke (EPP), na kojem je bila i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

A A A