Vijesti
20. 12. 2021.

Ulažemo 370 milijuna kuna godišnje u modernizaciju naših vatrogasaca, uključujući nova vozila & zapovjedni centar u Divuljama!

VATRU GASI, BRATA SPASI! Andrej Plenković na 145. rođendanu Hrvatske vatrogasne zajednice: Svim dobrovoljnim i profesionalnim vatrogascima, vama više od 33.000 u Hrvatskoj, čestitam ovu veliku obljetnicu! Najljepša vam hvala na nemjerljivom doprinosu koji dajete sigurnosti naših građana. U sklopu našega šireg projekta jačanja vatrogasnih postrojbi donijeli smo novi Zakon o vatrogastvu, podigli vašu zajednicu na razinu središnjeg državnog ureda, povećali izdvajanja iz državnog proračuna te unaprijedili interoperabilnost vatrogasaca s ostalim sastavnicama domovinske sigurnosti i civilne zaštite.

Zajedništvo, nesebičnost, požrtvovnost

U svom govoru na svečanoj proslavi u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, predsjednik Vlade RH i HDZ-a izdvojio je vatrogastvo kao važnu, društveno izrazito korisnu i plemenitu aktivnost:

- Obilazeći Hrvatsku, uvidio sam da su u ruralnim sredinama dobrovoljna vatrogasna društva, uz nogometne klubove i lovačka društva, institucije koje vežu ljude od najmlađih dana, okupljaju ih za cijeli život kroz zajedništvo, nesebičnost, požrtvovnost… Od srca zahvaljujem vatrogascima na njihovom zahtjevnom, odgovornom, korisnom i humanom poslu!

Izniman doprinos sustavu domovinske i nacionalne sigurnosti

Dodao je da u Hrvatskoj ima 33 tisuće dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca, što je ogroman doprinos sustavu domovinske i nacionalne sigurnosti:

- U tom poslu smo proveli puno sati skupa proteklih nekoliko godina, puno smo razgovarali i mislim da smo u tom dijalogu pronašli prava rješenja kako bismo nagradili tu 145 godina staru tradiciju vatrogastva u Hrvatskoj i dali mu u protekle dvije godine novi institucionalni i zakonski okvir, veća proračunska i kvalitetnija materijalna sredstva.

Naš sustav domovinske sigurnosti brz je, učinkovit i uvezan. Zahvalni smo vatrogascima i vojnim pilotima na velikoj požrtvovnosti u gašenju požara

Gotovo 370 milijuna kuna za potrebe HVZ-a

Predsjednik Plenković izrazio je zadovoljstvo da se, temeljem novog Zakona o vatrogastvu, Hrvatsku vatrogasnu zajednicu podiglo na razinu Središnjega državnog ureda:

- Integrirali smo ljude koji su bili u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, izvukli smo dio koji je bio u civilnoj zaštiti i to je sada jedan koherentan, velik i cjelovit ustrojstveni dio državne uprave koji kvalitetno funkcionira sa svim ostalima.    

Blagdan svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca - 90 novih vozila & milijunska sredstva za modernu opremu!

Naveo je da povećana izdvajanja iz državnog proračuna sada iznose gotovo 370 milijuna kuna, što je bitan doprinos za financijsko funkcioniranje Hrvatske vatrogasne zajednice. Kazao je da je od 2017. uloženo više od 250 milijuna eura za vatrogastvo i civilnu zaštitu, spomenuvši projekt „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske“ - koji koordinira Ministarstvo unutarnjih poslova i kroz koji je nabavljen dio vatrogasnih vozila, dok je drugi dio osiguran putem Ministarstva poljoprivrede.

Najveći trening centar za vatrogasce u ovom dijelu Europe

Također, izrazio je zadovoljstvo i da će se, u okviru projekta FIRESPILL i u sklopu prekograničnog programa INTERREG Italija - Hrvatska, na području Vučevice izgraditi najveći trening centar za vatrogasce u ovom dijelu Europe:

- Sve što smo učinili u Divuljama u smislu Operativnog vatrogasnog zapovjedništva govori o tome da je Hrvatska vatrogasna zajednica na visokoj razini funkcioniranja. Na Vladi je da vam osigura odgovarajuća sredstva kako bismo još više podigli razinu funkcioniranja, a ovo drugo vi radite znanjem, srcem i entuzijazmom, upravo onako kako i glasi vaše geslo: Vatru gasi, brata spasi.

Uz predsjednika Plenkovića bili su PPVRH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, PPVRH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

A A A