Vijesti
27. 12. 2021.

U idućih 8 godina više od 15 milijardi kuna za revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije

PVRH Andrej Plenković predsjedao je sastankom na kojem je predstavljen, punim nazivom, Program društvene i gospodarske revitalizacije potpomognutih područja Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom. „Siguran sam da će nam Europska komisija produžiti rok za korištenje novca koji smo iz Fonda solidarnosti EU-a dobili za obnovu“.

„Pred nama je imperativ - da promijenimo stanje na području Sisačko-moslavačke županije. Ovim dugoročnim planom i činimo taj ključni početni iskorak" - izjavila je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak nakon sastanka u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Infrastrukturni, gospodarski & demografski projekti

Predstavljenim Programom planira se za gospodarsku i društvenu revitalizaciju tog dijela Hrvatske - kroz infrastrukturne, gospodarske i demografske projekte - u idućih 8 godina uložiti više od 15 milijardi kuna. Tako se, među ostalim, planiraju i dovršetak autoceste Zagreb-Sisak te razvoj poduzetništva.

"Program predstavlja jasnu poruku ohrabrenja stanovništvu SMŽ-a. Niste sami!“ - poručio je pak ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić nakon sastanka na kojem su, osim članova Vlade RH, sudjelovali i župani, gradonačelnici i saborski zastupnici s tog područja.

Iduće godine SMŽ postaje jedno veliko gradilište

"Svi mi koji sudjelujemo u postupku obnove bit ćemo zadovoljni tek kad se i posljednji stanovnik s potresom pogođenog područja vrati u svoj dom, u topao, čvrst i siguran objekt" - izjavio je sisačko-moslavački župan Ivan Celjak:

- Važno je da funkcioniraju sustavi zdravstva, obrazovanja, socijalne skrbi… To i nije bilo jednostavno s obzirom da je, primjerice, samo na području obrazovanja SMŽ kao osnivač imala 22 oštećena objekta. No osigurali smo da učenici iz Siska, Petrinje i Gline pohađaju nastavu u svom kraju. Isto tako, osiguran je privremeni smještaj stanovnicima čiji su domovi uništeni ili oštećeni u potresu.

360 milijuna kuna za potresom pogođena područja! Novim zakonom otklanjamo probleme koji su usporavali obnovu!

Razumljivo je da postoji nezadovoljstvo s brzinom obnove, ali očekujemo da će iduće godine SMŽ postati jedno veliko gradilište - dodao je Celjak:

- Ovaj je program kvalitetni okvir unutar kojeg će jedinice lokalne samouprave realizirati projekte kojima će revitalizirati županiju na svim područjima, ali potrebno je prije svega razvijati poduzetništvo.

Imovinsko-pravni odnosi najveći su problem kod obnove. To ćemo korigirati izmjenom zakona & ubrzati procese

Jedina županija s više umirovljenika nego zaposlenih

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Davorko Vidović pohvalio je Vladinu političku volju da se o krupnim pitanjima razgovara tako da se nikog ne isključuje, kazavši da će se program - koji predstavlja prihvatljivi okvir - u nadolazećem razdoblju zasigurno nadopunjavati i konkretizirati:

- SMŽ je specifični prostor budući da je teško stradala u velikosrpskoj agresiji, potom u tranziciji, a potresom joj je zadan još jedan težak udarac. To je jedina županija s više umirovljenika nego zaposlenih ljudi. Ni fiskalno ni demografski nije se sposobna obnoviti sama, bez pomoći države.

PLENKOVIĆ: Hrvatska će iskoristiti dodijeljena europska sredstva

Razgovarajući s novinarima u Varaždinu nakon potpisivanja Razvojnog sporazuma za sjeverozapadnu Hrvatsku, predsjednik Vlade RH i HDZ-a poručio je da obnova u Zagrebu i na Banovini mora i može ići bolje te je najavio da će se s jasnom argumentacijom ići na produženje rokova za korištenje novca iz Fonda solidarnosti EU-a:

- Siguran sam da će nam Europska komisija, o čemu sam nedavno razgovarao i s predsjednicom Ursulom von der Leyen, produžiti rok, pogotovo s obzirom na element progresivne štete koja je u Zagrebu nastala nakon potresa na Banovini. Hrvatska će iskoristiti dodijeljena nam europska sredstva za obnovu potresom pogođenih područja. S jasnom argumentacijom doći ćemo do rješenja.

DESETLJEĆE RAZVOJA: 15.2 milijarde kuna za 36 strateških projekata u 5 županija sjeverozapadne Hrvatske!

Obnova može i mora bolje!

"Više puta sam i sam rekao da obnova treba ići brže. Ako ima ijedno pitanje za koje mislim da možemo i moramo bolje, onda je to obnova. I to ćemo učiniti!" - dodao je Andrej Plenković:

- Već smo investirali velika sredstva, potpisali golemi broj ugovora za obnovu zgrada, prije svega javnog sektora. Napravili smo ono što je bilo nužno u prvoj fazi. Zadaća je Vlade i svih resora da intenziviramo proces, svi moramo uraditi i više i bolje. Krenuli su natječaji za zamjenske kuće, ići će za stambene zgrade, proces će se sad dinamizirati. Nažalost, to nije nešto što se može napraviti preko noći.

Plenković je najavio da će se u srijedu 29. prosinca, na godišnjicu potresa na Banovini, u Petrinji održati sastanak Stožera na kojem će se rezimirati što se sve dosad napravilo, a što se namjerava.

NASTAVAK POMOĆI POTRESOM POGOĐENIM PODRUČJIMA

Na sjednici 23. prosinca Vlada RH donijela je niz zaključaka i odluka radi nastavka pomoći potresom pogođenim područjima.

U ovo blagdansko vrijeme obiteljskih okupljanja & prijateljskih druženja još jednom podsjećamo na važnost cijepljenja

Između ostalog, Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine odobreno je - temeljem molbe koju je Vladi uputila Sisačko-moslavačka županija - da na teret državnog proračuna osigura pomoć SMŽ-u u iznosu od 4.3 milijuna kuna za pripremu i dostavu obroka za nastradale stanovnike.

Besplatni plin, struja, vožnja autocestom i vlakom

Vlada je usvojila i zaključak o otpisu potraživanja i naknade za električnu i toplinsku energiju isporučenu krajnjim kupcima na području SMŽ-a i Zagrebačke županije.

- Građanima koji su pogođeni potresom, kako bi lakše prebrodili zimu i proljeće, idućih šest mjeseci isporučivat će se energija bez ikakve financijske obveze - poručio je ministar Tomislav Ćorić.

Na sjednici je usvojen i zaključak o produženju mjere oslobađanja plaćanja cestarine na autocesti A11 Zagreb-Sisak za idućih šest mjeseci, kao i o nastavku besplatnog prijevoza vlakom za stanovnike pogođene potresom na području Sisačko-moslavačke županije i za predstavnike službi koje sudjeluju u pružanju pomoći i sanaciji šteta.

Daljnja normalizacija uvjeta života i rada

Zaključci su osvojeni - rekao je ministar mora. prometa i infrastrukture Oleg Butković - radi daljnje normalizacije uvjeta života i rada stanovništva te kako bi se pridonijelo aktivnostima na obnovi, revitalizaciji i oporavku gospodarstva potresom pogođenog područja.

Hrvatsku radioteleviziju Vlada je zadužila da u idućih šest mjeseci otpiše potraživanja nastala po osnovi RTV pristojbe obveznicima stradalima u potresu, a produženi su i rokovi za primjenu neoporezivog tretmana donacija za potresom pogođena područja.

A A A