Vijesti
28. 12. 2021.

Sunčana Glavak - izvjestiteljica Europskog parlamenta za smanjenje emisija stakleničkih plinova iz zračnog prometa

To imenovanje još je jedno vrijedno priznanje našoj eurozastupnici, članici EP-ova Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI). Čestitamo! Smanjenje emisija u zrakoplovstvu dio je paketa ,,Fit for 55“, koji je u srpnju donijela Europska komisija kako bi se u EU-u do 2030. klimatskim, energetskim, prometnim i poreznim politikama smanjile neto emisije stakleničkih plinova za barem 55% u usporedbi s razinom iz 1990. godine.

Emisije iz zračnog prometa, koje su se od 1990. naovamo znatno povećale, čine 2-3% globalnih emisija CO2. Na razini Europske unije, emisije CO2 iz zračnog prometa u 2018. sačinjavale su 3.7% ukupnih emisija iz gospodarstva ili 15.7 % iz prometnog sektora.

- Jasno je da moramo zajednički djelovati kako bismo ispunili nove, ambiciozne klimatske ciljeve EU-a i smanjili emisije stakleničkih plinova. U taj proces moramo snažnije uključiti i zračni promet, ali uvijek imajući na umu naše građane te konkurentnost zrakoplovnog sektora kako bi zelena tranzicija bila provedena na pravedan i uključiv način - istaknula je Sunčana Glavak (EPP/HDZ) nakon što je imenovana izvjestiteljicom Europskog parlamenta za smanjenje emisija u zrakoplovstvu.

Sunčana Glavak - izvjestiteljica EPP-a za Novu industrijsku strategiju za Europu!

,,Fit for 55“

Paketom Europske komisije ,,Fit for 55“ uvodi se izmjena zakonodavstva o sustavu EU-a za trgovanje emisijama (ETS EU) u dijelu koji se primjenjuje i na zrakoplovstvo.

Cilj je dodatno uključiti zrakoplovni sektor u ispunjavanje klimatskih ciljeva EU-a, što će se ostvariti putem brojnih mjera, posebno u kontekstu dostupnih emisijskih jedinica - koje određuju dopuštenu količinu emisija CO2 za zrakoplovne tvrtke.

Hrvatska će do 2030. smanjiti emisije CO2 za sveukupno 45% - Planiramo prestati s korištenjem ugljena i prije ciljne 2033. godine!

Borba protiv klimatskih promjena

U zrakoplovnom sektoru trenutno se na dražbama trguje s 15% emisijskih jedinica, dok se preostali iznos dodjeljuje besplatno. Izvještajem čiju će izradu koordinirati i nadgledati naša eurozastupnica planira se postupno ukidanje besplatnih jedinica. Tako će se utjecati na količinu prihoda od dražbi, koji će biti dostupni za borbu protiv klimatskih promjena, olakšati tranziciju sektora te potaknuti ulaganja u inovacije i primjenu novih održivih goriva.

Potrebno je imati na umu i utjecaj novih mjera na cijene avionskih karata te osiguravanje, u pogledu njihovih obveza, jednakih uvjeta za zračne prijevoznike na istim linijama.

PROJEKT „SJEVER“ - JOŠ JEDAN RAZLOG ZA ZADOVOLJSTVO

To imenovanje naše europarlamentarke, to još jedno priznanje njezinom angažmanu u Strasbourgu/Bruxellesu nije Sunčani Glavak ovih dana jedini razlog za zadovoljstvo.

Potpisan je, naime, Razvojni sporazum za sjever Hrvatske, za koji se upravo ona zauzimala, u čijoj je pripremi sudjelovala još kao saborska zastupnica! Ne računajući zajedničke strateške projekte svih pet sjevernih županija, na koje otpada najveći dio namijenjenih sredstava, taj sporazum za njezino Međimurje predviđa investicije od 816 milijuna kuna.

DESETLJEĆE RAZVOJA: 15.2 milijarde kuna za 36 strateških projekata u 5 županija sjeverozapadne Hrvatske!

A A A