Vijesti
30. 12. 2021.

Plenković je poslao jasne poruke: prijateljstvo, teritorijalni integritet, EU put, suradnja… ali i stvarna ravnopravnost Hrvata!

Mate Granić u „1 na 1“: Posebno je na Bošnjacima da razumiju poruke koje je u službenom posjetu BiH uputio hrvatski premijer. Važno je nastaviti dijalog te uz pomoć SAD-a i EU-a postići dogovor o izmjeni Izbornog zakona. Zasad možemo kazati da ima ohrabrujućih elemenata. 1 država, 2 entiteta, 3 konstitutivna naroda - to su i duh i slovo Daytonsko-pariškog sporazuma koji su podržale sve velike sile. Nitko tada nije mogao ni zamisliti da će Bošnjaci nametati Hrvatima članove Predsjedništva BiH.

U emisiji HTV-ova urednika i voditelja Romana Bolkovića "1 na 1" gostovao je posebni savjetnik predsjednika Vlade RH za vanjsku politiku i obranu Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova. Izdvajamo dio o situaciji u BiH, položaju Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda i nužnosti izborne reforme.

Srpski separatizam & bošnjački unitarizam

U BiH su na djelu dvije jednako destruktivne tendencije: jedna je srpski separatizam, a druga bošnjački pokušaj unitarizacije i stvaranja „građanske države“ - što je protivno duhu i slovu Washingtonskog i Daytonskog sporazuma.

1 država, 2 entiteta, 3 konstitutivna naroda

Upravo smo u Washingtonu prvi put pregovarali o državnom ustroju Bosne i Hercegovine. Hrvatska i tadašnji predstavnik Hrvata iz BiH Krešimir Zubak zagovarali su državu suverenih konstitutivnih naroda, dok se Haris Silajdžić zauzimao za „građansku državu“.

Uz pomoć SAD-a uspjeli smo se izboriti za koncept koji je iz Washingtonskog sporazuma u potpunosti, bez rasprave, prenesen u „Dayton“ - da je BiH teritorijalno integrirana država koja se sastoji od dva entiteta te tri konstitutivna naroda i ostalih, da svi građani BiH imaju jednaka ljudska i građanska prava. To su i duh i slovo Daytonsko-pariškog sporazuma koji su podržale sve velike sile.

Visoki predstavnici na štetu Hrvata

Nažalost, visoki predstavnici međunarodne zajednice u BiH pojedinim su odlukama derogirali dogovor iz Daytona, tako da je hrvatski narod izgubio neke elemente konstitutivnosti, pa su mu Bošnjaci u tri navrata birali članove Predsjedništva BiH. Što nitko nije mogao niti zamisliti, ponavljam, kad se donosio „Dayton“.

Želimo da se riješi anomalija koja muči Hrvate u BiH - Jedan narod ne smije drugome birati političke predstavnike!

Visoki predstavnici imaju tzv. bonske ovlasti, vrlo visoke, ali ne i da mijenjaju Ustav BiH i temelje Daytonsko-pariškog sporazuma.

Neki „zaboravljaju“ koliko smo pomogli Bošnjacima

Svijet se geostrateški promijenio u 30 godina, Turska iz vremena predsjednika Süleymana Demirela nije jednaka Turskoj Recepa Tayyipa Erdogana.

Predsjednik Demirel imao je izrazito pozitivnu ulogu u zaustavljanju sukoba između Hrvata i Bošnjaka. Na sastanku u srpnju 1995. molio je predsjednika Franju Tuđmana, a kasnije i mene, da pomognemo Bošnjacima da opstanu kao narod nakon masakra u Srebrenici. Neki bi danas htjeli da se „zaboravi“ koliko su Hrvatska i Hrvati pomogli Bošnjacima i BiH.

Plenkovićeve vrlo jasne poruke

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković tijekom službenog posjeta BiH poslao je vrlo jasne poruke: dijalog, prijateljstvo, poštivanje teritorijalnog integriteta, europski put, gospodarska suradnja… ali i nužnost izmjene izbornog zakonodavstva te pronalaženje rješenja ZA stvarnu ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH.

Došao sam kao prijatelj sa željom da unaprijedimo suradnju, s porukom o cjelovitosti BiH, ali u kojoj će se sva tri naroda biti legitimno zastupljena

Dobro je da su vjerski poglavari u susretima s Plenkovićem izrazili podršku takvom stavu, a posebno je na Bošnjacima da razumiju poruke koje je uputio hrvatski premijer.

Ohrabrujući signali

Itekako je važno nastaviti dijalog te u tom duhu, uz pomoć SAD-a i EU-a, što prije pronaći rješenje za pitanje konstitutivnih naroda u BiH. Za sada možemo kazati da ima ohrabrujućih elemenata. Naravno da se pri traženju rješenja ne može ignorirati utjecaj Ruske Federacije na Srbe, a Turske na Bošnjake.

Hrvatska neće dopustiti da se u BiH odustane od načela ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda!

A A A