Vijesti
4. 1. 2022.

Mladež HDZ-a prepoznatljiva i na međunarodnoj sceni, na kojoj je predano predstavljala i zagovarala hrvatske nacionalne interese

Posljednja sjednica Međunarodnog odbora Mladeži HDZ-a u trogodišnjem mandatu. „Njegovali smo partnerske odnose sa sestrinskim narodnjačko-demokršćanskim strankama, posebno s pomlacima HDZ-a BiH i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Izrađivali smo europske rezolucije, sudjelovali u pripremi izbornih programa, u kampanjama i na više od 30 međunarodnih događaja, a naš Karlo Ressler nosio je listu za EU izbore. Predložit ćemo da se u RH održi Kongres Mladeži EPP-a (YEPP)“ - istaknuo je međunarodni tajnik MHDZ-a Tomislav Leko na kraju mandata.

Na kraju mandata, međunarodni tajnik Mladeži HDZ-a Tomislav Leko - koji je gotovo tri godine predsjedao Međunarodnim odborom - predstavio je Izvješće o radu (od veljače 2019. do kraja 2021.) toga važnog tijela našega stranačkog pomlatka.

Izborni programi, kampanje, edukacije, tematske sjednice…

Odbor je izradio brojne analize prateći vanjskopolitičke aktivnosti HDZ-a i Vlade RH, sudjelovao u pripremi izbornih programa i kampanjama, upućivao članove MHDZ-a na edukacije i organizirao njihov odlazak na više od 30 međunarodnih događaja.

Održano je i 12 sjednica Odbora, na kojima su redovito gostovali stranački i državni dužnosnici. Među ostalima, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, a na posebnoj tematskoj sjednici o uvođenju eura sudjelovali su pak guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić i državni tajnik u Ministarstvu financija Stipe Župan.

Član Mladeži - nositelji liste na europskim izborima

Ključne aktivnosti Odbora prezentirane su kroz videoprilog, u kojem je dodatni naglasak stavljen na pisanje Europskog programa Mladeži 2019. te na kampanji za nositelja liste HDZ-a na europskim izborima Karla Resslera.

- Hvala svim članicama i članovima Međunarodnog odbora na predanom angažmanu koji je omogućio da pridonesemo radu cijele stranke te da u međunarodnim aktivnostima predstavljamo i zagovaramo hrvatske nacionalne interese, pogotovo među novom generacijom mladih u Europskoj uniji - poručio je Leko na sjednici na kojoj je videovezom sudjelovalo 40-ak članica i članova Odbora te gostiju.

Partnerski odnosi sa sestrinskim strankama

Podsjetio je i da je Mladež HDZ-a krajem 2019. godine, mjesec dana prije hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, na Vijeću Mladeži Europske pučke stranke predložila rezoluciju kojom se kao prioritet postavilo stvaranje kvalitetnih mogućnosti za mlade iz ruralnih i udaljenih sredina Europe:

- Njegovali smo bliske, partnerske odnose sa sestrinskim narodnjačko-demokršćanskim strankama diljem Europe, u Sloveniji, Austriji, Grčkoj, Njemačkoj... Posebne odnose uspostavili smo s Mladeži HDZ-a Bosne i Hercegovine, osobito u mandatu predsjednika Mate Lončara, kao i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (predsjednik Marin Piuković).

Briga o Hrvatima izvan RH - naša ustavna, moralna i ljudska dužnost!

ŠIMRAK: Prepoznatljivi na europskoj i međunarodnoj sceni!

Predsjednik Mladeži HDZ-a Maksimilijan Šimrak zahvalio je članovima Odbora na radu te naglasio važnost međunarodnih aktivnosti našeg pomlatka. Čestitajući Tomislavu Leki na uspješnom mandatu,  napomenuo je da Predsjedništvo MHDZ-a predlaže Teu Jerković za novu međunarodnu tajnicu i predsjednicu Međunarodnog odbora:

- Očekujem da ćemo i u novom mandatu biti sadržajni, aktivni i prepoznatljivi na europskoj i međunarodnoj sceni kao i u ovom mandatu koji upravo završava.

Mladi nisu više samo predlagatelji, nego i stvaratelji politika! U HDZ-u nisu samo budućnost, nego i - sadašnjost!

GRLIĆ RADMAN: Sinergija u promicanju nacionalnih interesa na svim razinama

Ministar vanjskih i europskih poslova te predsjednik Odbora za vanjske i europske poslove HDZ-a Gordan Grlić Radman, izaslanik predsjednika Andreja Plenkovića, izložio je ključne vanjskopolitičke uspjehe Vlade RH u 2021. te najavio strateške ciljeve za 2022. godinu - ulazak Hrvatske u Schengen i europodručje.

Osvrnuo se i na dinamiku pregovora o izmjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, kao i na aspekte zaštite prava hrvatske nacionalne manjine u susjednim zemljama:

- Zahvaljujem članovima Međunarodnog odbora na doprinosu, na sinergiji u promicanju hrvatskih nacionalnih interesa. Vaša generacija živi u slobodnoj Hrvatskoj, na vama je da preuzimate odgovornost i da pridonesete razvoju i položaju Hrvatske.

KONGRES MLADEŽI EPP-a U HRVATSKOJ?

Prioritete Međunarodnog odbora MHDZ-a u nadolazećem mandatu (od 2022. do 2023.) predstavila je Tea Jerković. Uz jačanje postojećih aktivnosti, izdvojila je mogućnost organizacije Kongresa Mladeži Europske pučke stranke (YEPP) u Hrvatskoj:

- Nakon što je u Hrvatskoj 2019. održan Izborni kongres Europske pučke stranke, predložit ćemo da MHDZ ugosti mlade članove naše političke obitelji, najsnažnije u Europi. Naravno, kada to epidemiološke okolnosti dopuste.

Ukratko je predstavljena i inicijativa o 2022. kao Europskoj godini mladih. Dodajmo da će se na konstituirajućoj sjednici Nacionalnog odbora Mladeži HDZ-a glasovati o prijedlogu Predsjedništva MHDZ-a o novoj međunarodnoj tajnici, nakon čega slijedi i formiranje Međunarodnog odbora u novom sazivu.

A A A