Vijesti
4. 1. 2022.

Neprihvatljiva je majorizacija Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH!

Andrej Plenković sastao se s predsjedateljem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem. „Razgovarali smo o izmjenama Izbornog zakona BiH i položaju Hrvata. Postizanje što skorijeg dogovora političkih aktera, uz podršku međunarodne zajednice u pregovorima, važno je za funkcionalnost BiH. Sva tri konstitutivna naroda trebaju biti ravnopravna i legitimno zastupljena“ - objavio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a na svom Twitteru.

Osim što se u Banskim dvorima sastao s Draganom Čovićem, koji je i predsjednik HDZ-a BiH te Hrvatskog narodnog sabora BiH, Andrej Plenković je o borbi za stvarnu ravnopravnost hrvatskog naroda u toj državi govorio i u godišnjem intervjuu za The Economist.

Stvorili smo uvjete za brzi oporavak & kreiranje radnih mjesta - Naše je gospodarstvo među najbrže rastućima u Europi!

Izdvajamo pitanje novinarke Sandre Veljković i Plenkovićev odgovor:

Sljedeće godine održavaju se izbori u BiH. Hrvatska podupire izmjenu izbornog zakonodavstva. Uz angažman SAD-a i EU-a, koje su realne šanse da se to i dogodi ma vrijeme?

Izmjena Izbornog zakona prije svega je važna za stabilnost i funkcionalnost Bosne i Hercegovine kroz potvrdu temeljnog načela ravnopravnosti i legitimne zastupljenosti tri konstitutivna naroda. To je važno i zbog europskih ambicija BiH, koja teži dobivanju statusa države kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Hrvatska neće dopustiti da se u BiH odustane od načela ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda!

Pregovori koji se vode na tu temu nisu jednostavni, ali vjerujem da je dogovor političkih aktera u BiH moguć, što će biti važno da se sva tri naroda u BiH u budućnosti dobro osjećaju. Očekujemo da se otkloni anomalija koja omogućava nametanje političkih predstavnika u najvišim institucijama u BiH te majorizaciju Hrvata kao konstitutivnog naroda.

Angažman SAD-a i EU-a je važan i dobrodošao, no na kraju dogovor prije svega ovisi o političarima u BiH. Pitanje položaja Hrvata u BiH tema je od vitalnog hrvatskog interesa koju ćemo stalno isticati na svim međunarodnim susretima i razgovorima.

Na Plenkovićev zahtjev, BiH će biti posebna tema Europskog vijeća. „Nepokolebljiv je naš stav o nužnosti izborne reforme!“

A A A