Vijesti
5. 1. 2022.

Hrvatska podupire Hrvate u središnjoj Bosni, izmjene nepravednog Izbornog zakona & stabilnu i europsku BiH

Intenzitet međusobnih kontakata, uključujući nedavni posjet premijera Plenkovića, dokaz je koliko je Zagrebu stalo do dobrih odnosa s BiH. Upravo je Hrvatska najviše zainteresirana za funkcionalnost BiH, pri čemu se protivimo i separatizmu i rastućem unitarizmu. Potrebno je eliminirati sve oblike diskriminacije i nejednakosti u izbornom procesu kako bi se omogućilo legitimno predstavljanje Hrvata kao konstitutivnog naroda - poručio je MVEP Gordan Grlić Radman iz središnje Bosne.

Ministar vanjskih i europskih RH započeo je dvodnevni službeni posjet BiH odavanjem počasti Hrvatima koje su u Križančevu Selu, u središnjoj Bosni, u prosincu 1993. likvidirali pripadnici Armije BiH. Položio je vijenac na spomen-obilježje podignuto u tom mjestu pokraj Viteza u kojem je smaknuto 64 hrvatskih civila i pripadnika HVO-a koji su se predali.

"Ovdje su stradali nevini ljudi, ovdje se dogodio strašan zločin. Ubijeni su starci, žene, djeca, razoružani vojnici. Svaki zločin, tko god ga je počinio, mora biti sankcioniran“ - poručio je Gordan Grlić Radman.

Stvarna ravnopravnost Hrvata - preduvjet stabilnosti

Dodao je da je cilj njegovog posjeta ohrabriti Hrvate u njihovim nastojanjima da opstanu u središnjoj Bosni, u kojoj žive stoljećima, te naglasio da Hrvatska podupire cjelovitu i stabilnu BiH:

- Štoviše, Hrvatska ostaje država koja je najviše zainteresirana za stabilnost i funkcionalnost BiH. Nastavit ćemo se zauzimati i za europski put BiH, pri čemu snažno podupiremo reformske procese koji idu u smjeru izmjene izbornog zakona. Potrebno je eliminirati sve oblike diskriminacije i nejednakosti u izbornom procesu kako bi se omogućilo legitimno predstavljanje Hrvata kao konstitutivnog naroda. A stvarna ravnopravnost hrvatskog naroda preduvjet je stabilnosti BiH.

Neprihvatljiva je majorizacija Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH!

Hrvatska - najpouzdaniji partner BiH

I intenzitet međusobnih kontakata BiH i Hrvatske, uključujući nedavni posjet hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, dokaz je koliko je Zagrebu stalo do dobrih odnosa sa susjednom državom:

- Hrvatska će kao najpouzdaniji partner BiH na proljeće organizirati zajedničku sjednicu vlada dviju zemalja kako bi se što prije pokušala riješiti sva otvorena pitanja. BiH se može osloniti na Hrvatsku, na sva njena iskustva kao članice EU-a i NATO-a.

Došao sam kao prijatelj sa željom da unaprijedimo suradnju, s porukom o cjelovitosti BiH, ali u kojoj će se sva tri naroda biti legitimno zastupljena

Grlić Radman napominje da je odgovornost političara slati poruke mira i suradnje jer je to interes svih građana kojima je potreban dobar život, a u obje zemlje on treba biti temeljen na europskim vrijednostima.

Postizanje dogovora o izbornoj reformi

Nakon Križančeva Sela ministar vanjskih i europskih RH obišao je franjevački samostan u Gučoj Gori (Općina Travnik), a potom se u Vitezu sastao s hrvatskim dužnosnicima iz središnje Bosne na svim razinama vlasti u BiH. Nakon sastanka, novinarima je izjavio da se razgovaralo o načinima na kojima RH može još pomoći Hrvatima iz tog dijela BiH:

- Ponovit ću da poštujemo cjelovitost i suverenost BiH, a da se protivimo i separatizmu i rastućem unitarizmu. Bitno je osigurati ravnopravnost i političku jednakost konstitutivnih naroda i svih građana, stoga pozivamo lidere u BiH da rade na postizanju dogovora o izmjeni izbornog zakona, ali i o svim ostalim potrebnim reformama.

Hrvatska neće dopustiti da se u BiH odustane od načela ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda!

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara - koji je i sam iz središnje Bosne, iz Busovače - kazao je da je važno da Hrvatska pomogne BiH na putu ka članstvu u EU-u i NATO-u, ali i u rješavanju problema koji su važni za o(p)stanak i stvarnu ravnopravnost Hrvata.

U SARAJEVU & MOSTARU

Gordan Grlić Radman drugog dana nastavlja posjet BiH susretom s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković u Sarajevu. Odvojeno će razgovarati s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem te provincijalom franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozom Marinčićem.

Boravak u BiH okončat će posjetom Mostaru, gdje će se susresti s gradonačelnikom Mariom Kordićem, mostarsko-duvanjskim biskupom Petrom Palićem i hercegovačkim provincijalom fra Miljenkom Štekom. Na kraju posjeta sastat će se s Draganom Čovićem, predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH i predsjedateljem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

A A A