Vijesti
5. 1. 2022.

Odluku o nabavi Bradleyja donijet ćemo kad doznamo koliko bi nas to stvarno koštalo. Kad dobijemo jasne odgovore na sva pitanja

Ministar obrane Mario Banožić: Milanović? Trebao bi objasniti zašto mu se toliko žuri, koji mu je interes. A i zašto prešućuje činjenicu da je Vlada izvorno pregovarala o modernijoj verziji tih borbenih vozila (M2A3). Ali, američka je strana u jednom trenutku ustvrdila da može isporučiti samo stariju inačicu (M2A2 ODS), znatno niže razine opremljenosti. Promjenom predmeta pregovora i otvorilo se pitanje ukupnih troškova, modernizacije i isplativosti projekta.

U izjavi za medije uoči sjednice Vlade RH, ministar obrane Mario Banožić je napomenuo da ne može još odgovoriti hoće li Republika Hrvatska nabaviti Bradleyje ili odustati od njih. Na pitanje novinara, naravno, osvrnuo se i na novi „tok svijesti“ Zloće s Pantovčaka:

Sve u svoje vrijeme

Odluku o nabavi Bradleyja donijet ćemo kada dobijemo jasne odgovore na sva pitanja. Kada doznamo i koliko bi nas to stvarno koštalo.

Zašto Milanović prešućuje istinu?

Milanović? Trebao bi objasniti zašto mu se toliko žuri, koji mu je interes. A i zašto prešućuje činjenicu da je Vlada RH izvorno pregovarala o modernijoj verziji tih borbenih vozila (M2A3), koju i danas koristi američka vojska. Ali, američka je strana u jednom trenutku ustvrdila da može isporučiti samo stariju inačicu (M2A2 ODS), znatno niže razine opremljenosti.

Milanović & Most svakog dana iz gliba idu u gore blato

Želimo da investicija bude - održiva

Tada se, promjenom predmeta pregovora, i otvorilo pitanje ukupnih troškova, modernizacije i uopće isplativosti projekta. Ta se vozila nalaze na skladištu.

Želimo da investicija za Hrvatsku vojsku bude dugoročno dobra i održiva. Postupak provodimo baš onako kako treba, do detalja, kako bi se vidjelo koje će biti stvarne implikacije na državni proračun.

U resoru obrane nema dnevne politike

Pojedini bi političari trebali shvatiti da u resoru obrane nema dnevne politike - jedina je politika boljitak obrambenog sustava i sigurnost Republike Hrvatske. Neozbiljno je iznositi paušalne iznose o modernizaciji vozila koja nam se trenutačno nude. Nije valjda cilj da 2024. i 2025. „otkrijemo“ da trebamo još milijarde uložiti u ta vozila.

Milanović očajnički pokušava privatizirati HV u političke svrhe - Pripisuje si ovlasti za koje nije biran!

Zasigurno ćemo nastaviti razgovore

Ova nabava neće definirati budućnost odnosa Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske. Nije SAD-u cilj prodati ono što Hrvatskoj ne treba, nego da ima snažnog, pouzdanog saveznika. Siguran sam da ćemo nastaviti razgovore o Bradleyju, a možda i o nekom drugom vozilu.

A A A