Vijesti
6. 1. 2022.

S vrhbosanskim nadbiskupom, ministricom vanjskih poslova BiH & mostarskim gradonačelnikom

MVEP Gordan Grlić Radman u Sarajevu i Mostaru: Na tragu uspješnog posjeta premijera Plenkovića, pripremamo zajedničku sjednicu Vijeća ministara BiH i Vlade RH u cilju daljnjeg razvoja prijateljskih odnosa. Izmjene izbornog zakona kojima bi se osigurala legitimna zastupljenost hrvatskog naroda doveli bi do jačanja povjerenja i boljitka za cijelu BiH. Ako u Mostaru brojniji Hrvati ne preglasavaju Bošnjake, nema razloga da se taj model ne primijeni i u državi. I s kardinalom Puljićem razgovarao sam o problemima Hrvata u BiH i važnosti konstruktivnog dijaloga između konstitutivnih naroda kako bi se održali mir i stabilnost.

Nakon što je prvog dana obišao središnju Bosnu (Križančevo Selo, franjevački samostan u Gučoj Gori - Travnik, sastanak s predsjednik Federacije BiH Marinkom Čavarom u Vitezu), hrvatski šef diplomacije nastavio je u Sarajevu svoj dvodnevni službeni posjet Bosni i Hercegovini.

Hrvatska podupire Hrvate u središnjoj Bosni, izmjene nepravednog Izbornog zakona & stabilnu i europsku BiH

Uspješni posjet predsjednika Plenkovića

Gordan Grlić Radman prvo se sastao s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković. Istaknuo je da se njegov dolazak nadovezuje na nedavni uspješni posjet predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića:

- Pripremamo zajedničku sjednicu Vijeća ministara BiH i Vlade RH u prvoj polovici 2022. u Zagrebu, a razmatramo, nakon toga, održavanje i velikog zajedničkog gospodarskog foruma u Sarajevu. Hrvatsku i BiH povezuje visoka robna razmjena od dvije milijarde eura godišnje, kao i niz infrastrukturnih projekata poput mosta Svilaj preko Save, koji je otvoren lani, a ove godine očekujemo i završetak mosta kod Gradiške. Dvije države imaju zajedničke interese i na području cestogradnje, hidroenergije, prekogranične suradnje...

Došao sam kao prijatelj sa željom da unaprijedimo suradnju, s porukom o cjelovitosti BiH, ali u kojoj će se sva tri naroda biti legitimno zastupljena

Poboljšanje stanja u BiH pomoglo bi stabilnosti cijele regije

Postoji prostor za daljnje unaprjeđivanje bilateralnih odnosa. Uzajamno uvažavanje ostaje temelj naše suradnje - dodao je Grlić Radman.

Ministri su se suglasili da su odnosi između dvije zemlje dobri i prijateljski, a poboljšanje stanja u BiH pomoglo bi očuvanju stabilnosti u cijeloj regiji, na čemu Hrvatska kontinuirano radi.

Plenković je poslao jasne poruke: prijateljstvo, teritorijalni integritet, EU put, suradnja… ali i stvarna ravnopravnost Hrvata!

1 država, 2 entiteta, 3 ravnopravna konstitutivna naroda

Ministar vanjskih i europskih poslova RH osvrnuo se i na političku situaciju u BiH, izrazivši nadu da će se ona ubrzo promijeniti:

- Postizanje dogovora o izmjeni izbornog zakona uvelike bi pomoglo poboljšanju odnosa unutar BiH. Očekujem da će predstojeći posjeti međunarodnih dužnosnika pridonijeti tom cilju, da se prilika neće propustiti. Pozivam sve političke aktere u BiH da iskažu hrabrost i odlučnost te da na konceptu „1 država, 2 entiteta, 3 konstitutivna naroda“, uz ravnopravnost svih građana, podrže proces koji će dovesti do pravednih izbora, jačanja međusobnog povjerenja i, u konačnici, boljitka za BiH.

Želimo da se riješi anomalija koja muči Hrvate u BiH - Jedan narod ne smije drugome birati političke predstavnike!

To bi - nastavio je - otvorilo i put BiH ka europskim integracijama:

- Kada bi se samo Hrvatsku pitalo, BiH bi već bila u Europskoj uniji. EU članstvo pridonijelo bi stabilnosti i BiH i Hrvatske. Dvije zemlje su suglasne da se u BiH pozornost mora usmjeriti na provedbu reformi na kojima inzistira Europska komisija.

S KARDINALOM PULJIĆEM

Grlić Radman potom se u Sarajevu odvojeno susreo s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem i s provincijalom Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozom Marinčićem:

- Razgovarali smo o problemima Hrvata u BiH te o važnosti konstruktivnog dijaloga između konstitutivnih naroda kako bi se održali mir i stabilnost. Iskoristio sam prigodu kako bih iskazao podršku djelovanju Katoličke Crkve u BiH u cilju opstanka Hrvata i svih katolika. Kardinal Puljić svojim je ekumenizmom iznimno pridonio stabilizaciji stanja u BiH te mu stoga treba odati svako priznanje.

Kardinal Puljić izrazio je zahvalnost Grliću Radmanu i cijeloj Vladi RH na potpori BiH i hrvatskom narodu u njoj:

- Važno je da svi u BiH shvate da je Hrvatska istinski zemlja preko koje će i oni krenuti ka Europi.

MOSTAR KAO MODEL ZA IZBORNU REFORMU BEZ PREGLASAVANJA HRVATA

Nakon Sarajeva, ministar vanjskih i europskih poslova RH u Mostaru se sastao s gradonačelnikom Mariom Kordićem (HDZ BiH):

- Dogovor o Mostaru, u kojem nema preglasavanja naroda, izborni je model koji bi se mogao primijeniti i na državnoj razini. Time bi se omogućila legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda u kolektivnim tijelima, prvenstveno u Predsjedništvu BiH i domovima naroda. Preglasavanje Hrvata protivno je duhu i slovu Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma.

Neprihvatljiva je majorizacija Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH!

Otkloniti sve oblike diskriminacije i nejednakosti

Nužne izmjene Izbornog zakona trebaju otkloniti sve oblike diskriminacije i nejednakosti - podcrtao je:

- Ako u mostarskom Gradskom vijeću nema preglasavanja brojnijih Hrvata nad Bošnjacima, ako grad zahvaljujući tom modelu funkcionira bez međunacionalnih prijepora, onda nema razloga da se to ne primijeni i u državi. Posebno jer je dogovor o održavanju izbora u Mostaru, postignut između Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, uključivao i sporazum o izmjeni Izbornog zakona BiH, kojim bi se uklonila diskriminacija prema presudama i Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu i Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić.

POČAST HRVATSKIM ŽRTVAMA U GRABOVICI

Na kraju dvodnevnoga službenog posjeta BiH, Gordan Grlić Radman susreo se s mostarsko-duvanjskim biskupom Petrom Palićem i provincijalom Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenkom Štekom te je u mjestu Grabovici, u blizini Mostara, zapalio svijeću kod spomen-obilježja za 32-oje hrvatskih civila koje su u masovnom zločinu u rujnu 1993. likvidirali pripadnici bošnjačke Armije BiH.

A A A