Vijesti
6. 1. 2022.

Ustrajat ćemo na smanjivanju tenzija, ali i na povijesnoj istini, osudi zločina & pronalasku svih nestalih!

PVRH Andrej Plenković na primanju SNV-a u prigodi pravoslavnog Božića: Okrenuti budućnosti, šaljemo poruke poštovanja i istine, solidarnosti i tolerancije, želje za manje polarizacije u hrvatskom društvu, za normalizaciju odnosa sa Srbijom. Gledamo da probleme rješavamo, a ne da ih ostavljamo. Ova vrsta politike uvažavanja i dijaloga standard je od kojeg se ne smije odustati u Hrvatskoj. Zajedničkim naporima činimo naše društvo boljim, činimo da život u našoj domovini Hrvatskoj bude bolji za sve.

U obraćanju na tradicionalnom primanju Srpskog narodnog vijeća predsjednik Vlade RH i HDZ-a napomenuo je da je ovo trenutak u kojem se trebamo osvrnuti na uistinu izazovno vrijeme u kojem živimo:

- Globalne krize, elementarne nepogode, potresi, pandemija… nema toga što nas zadnjih godina nije pogodilo. Svi su ti izazovi ostavili posljedice na svakog od nas ponaosob, ali i na društvo u cjelini. U ovom blagdanskom vremenu mira dobro je da smanjimo nervozu, da smanjimo polarizaciju. Time se Vlada RH, zajedno s manjinskim zastupnicima koji su dio vladajuće većine, vodila i prije ovih velikih kriza.

Standard od kojeg se ne smije odustati

Činili smo i ponovno učinimo jedni prema drugima korake poštovanja, razumijevanja, pijeteta i istine, istodobno gledajući prema budućnosti i suradnji - nastavio je Andrej Plenković:

- Taj politički okvir osnažen je u našem drugom mandatu, on se manifestira u svemu što radimo. Pazimo da ne dižemo tenzije, nego da ih spuštamo, gledamo da ne ostavljamo probleme, nego da ih riješimo suradnjom. Ta vrsta politike dijaloga i uvažavanja standard je od kojeg se ne smije odustati.

Novogodišnja čestitka predsjednika Vlade RH i HDZ-a Andreja Plenkovića

Normalizacija odnosa sa Srbijom, ali i povijesna istina

Istaknuo je da će Vlada ustrajati na normalizaciji odnosa između Hrvatske i Srbije, ali i na povijesnoj istini, pronalasku svih nestalih osoba u Domovinskom ratu, na osudi svih koji su počinili ratne zločine:

- Pritom ćemo ustrajati i na tome da srpska manjina u Hrvatskoj bude respektirana i da participira u političkom životu upravo onako kako treba i kako to radimo zadnjih godina. Jer ovo je ne samo naša hrvatska kuća, nego i europska kuća, to su vrijednosti i dostignuća koje živimo i koje dijelimo. 

Prebrodili smo krizu - po rastu i plaćama jači smo nego ikad. Demografska revitalizacija bit će prioritet u idućoj godini

Činimo da život u našoj domovini Hrvatskoj bude bolji za sve

Predsjednik Plenković pozvao je sve okupljene, kao i sve pripadnike srpske nacionalne manjine, da daju svoj doprinos traženju i stvaranju boljih odnosa i boljeg života svih hrvatskih građana:

- Svim pravoslavnim vjernicima želim sretan Božić, neka dani slavlja donesu mir, zdravlje i sreću u vaše domove. Međusobnim razumijevanjem i zajedničkim djelovanjem činimo društvo boljim, činimo da život u našoj domovini Hrvatskoj bude bolji za sve. Mir Božji, Hristos se rodi!

A A A