Vijesti
7. 1. 2022.

Zastupnike za raspravu čekaju 152 točke - Hrvatski sabor 19. siječnja započinje novu sjednicu uobičajenim „aktualcem“

Gordan Jandroković: Sabornici će raspraviti i Izvješće predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića o sastancima Europskog vijeća, Izvješće o radu Stožera civilne zaštite RH, zakone vezane za Nacionalni plan opravka i otpornosti, paket socijalnih zakona, razne oporbene „inicijative“… Bradley? Vlada će, nakon što se razjasne sve nedoumice, donijeti odluku koja je najkorisnija za Hrvatsku i HV. Obnova i Horvat? Stanje se ne može prikazivati crno-bijelo, treba baratati s točnim brojkama. Dinamika se ubrzava. Polančec? Iz njegovog se slučaja vidi koliko je važno načelo presumpcije nevinosti.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio je da će nova sjednica započeti u srijedu, 19. siječnja, i kako sada stvari stoje, zasjedat će dva mjeseca, a možda i nakon toga.

Zastupnike za raspravu čekaju 152 točke, od kojih su 134 prenesene s prošle sjednice.

Epidemiološke mjere neće se mijenjati

„Epidemiološke mjere na Trgu svetog Marka neće se mijenjati. Radit će se jednako kao i do sada, zastupnici će maske koristiti na mjestima gdje se sjedi, ne i za govornicom“ - najavio je Jandroković nakon sjednice Predsjedništva Hrvatskog sabora te pozvao da se cijepe svi hrvatski građani koji to još nisu učinili te da se pridržavaju osnovnih mjera:

- Maska, razmak, prozračivanje, higijena, izbjegavanje većih druženja... I, naravno, cijepljenje. Pokazuje se da cijepljeni, posebno oni tri puta, imaju znatno višu razinu zaštite.

Rast hrvatskog gospodarstva u 2021. bit će - dvoznamenkast! No omikron poziva na dodatni oprez, odgovornost & solidarnost

BRADLEY, HORVAT & POLANČEC

Na upit novinara, Jandroković je komentirao nered koji Mali Zloćo s Pantovčaka nastoji proizvesti oko kupnje borbenih vozila, oporbenu „inicijativu“ o opozivu ministra Horvata te slučaju Polančec. Donosimo sažetke njegovih odgovora:

Dobro promisliti o nabavi Bradleyja

Ne znam što će odlučiti Vlada RH, ali znam da će to učiniti nakon temeljite analize američke ponude i razjašnjenja svih nedoumica koje još uvijek postoje. Vodi se računa o dvije stvari - o strateškom partnerstvu sa SAD-om, ali i da investicija bude dobra za Hrvatsku, u smislu i kvalitete ponuđenih vozila i cijene.

Siguran sam da će se u argumentiranoj raspravi donijeti odluke koje su najkorisnije za Hrvatsku i Hrvatsku vojsku. Bolje je dobro promisliti, nego donijeti odluke koje dugoročno neće biti kvalitetne. Utemeljeni odabir ne može narušiti odnose RH s bilo kojom zemljom.

Odluku o nabavi Bradleyja donijet ćemo kad doznamo koliko bi nas to stvarno koštalo. Kad dobijemo jasne odgovore na sva pitanja

Obnova? Baratajmo točnim brojkama

Resor ministra Darka Horvata iznimno je težak, stanje se ne može prikazivati crno-bijelo, treba baratati s točnim brojkama. Činjenice koje iznosi potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved malo „mijenjaju percepciju“. Više od tisuću lakše oštećenih kuća, naime, već je obnovljeno, a u njih se iz alternativnog smještaja vratilo oko 6.700 ljudi.

Iz Fonda solidarnosti EU-a uplaćeno preostalih 278 milijuna eura za sanaciju šteta od petrinjskog potresa

Uvijek se može bolje, no obnova se ubrzava. Pokušajmo biti objektivni. Ministar Horvat treba ostati u Vladi. Pritom je zadaća države da što prije obnovi kuće još 5.660 naših sugrađana koji su i dalje u kontejnerima.

Dinamika ubrzava: obnovljeno je 1.126 zdanja, u svoje domove vratilo se više od 6.000 ljudi. Do kraja ovog mandata dovršetak autoceste do Siska!

Važnost presumpcije nevinosti

Slučaj bivšeg potpredsjednika Vlade RH Damira Polančeca jedan je od onih koji svjedoči da treba biti vrlo oprezan kad se govori o odgovornosti pojedinih političara. Često im se u javnosti presuđuje i prije pravomoćnih presuda. U ovom slučaju vidi se koliko je važno načelo presumpcije nevinosti.

Nije normalno živjeti 12 godina s teretom optužbi za koje se, na kraju, pokaže da nisu utemeljene. Pokazalo se da je Polančec - nevin. Nikome ne bih poželio to što je on prošao, razumijem da najavljuje i tužbu, nitko mu tih 12 godina ne može vratiti.

A A A