Vijesti
7. 1. 2022.

Izborna reforma preduvjet je stabilnosti, funkcionalnosti & europskog puta BiH

Gordan Grlić Radman za Večernji list BiH nakon posjeta središnjoj Bosni, Sarajevu i Mostaru: I EU i SAD i Vlada RH ulažu veliki napor kako bi se donijele nužne izmjene nepravednog Izbornog zakona. Neprihvatljivo je preglasavanje Hrvata. Daytonska BiH počiva na konceptu „1 država, 2 entiteta, 3 ravnopravna naroda“, uz poštivanje prava svih građana, što podrazumijeva i legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda. U interesu cijele države potrebno je postići dogovor.

O dvodnevnom službenom posjetu BiH s ministrom vanjskih i europskih poslova RH razgovarao je kolega Zoran Krešić. Prenosimo dijelove intervjua iz Večernjeg lista BiH:

O zajedničkoj sjednici Vlade RH i Vijeća ministara BiH

Kako je, kao prijatelj i partner BiH, i najavio premijer Plenković tijekom svoga službenog posjeta, želimo u Zagrebu organizirati zajedničku sjednicu Vlade RH i Vijeća ministara BiH radi osnaživanja suradnje dviju država na područjima prometa, energetike, trgovine, zaštite okoliša, europskih integracija, sigurnosti, nezakonitih migracija... Dogovaramo operativne detalje. Zadnja takva sjednica održana je 2017. u Sarajevu.

S vrhbosanskim nadbiskupom, ministricom vanjskih poslova BiH & mostarskim gradonačelnikom

Hrvatskoj je jako važno da je susjedna BiH - u kojoj su Hrvati konstitutivni narod - stabilna, napredna i funkcionalna. Hrvatska želi da BiH ostvari svoje ključne vanjskopolitičke ciljeve, ponajprije članstvo u Europskoj uniji. Želim istaknuti da BiH u nama ima iskrenog zagovornika.

O nužnosti izborne reforme

Upravo u cilju stabilnosti i funkcionalnost BiH, u interesu cijele države, treba postići dogovor. Nema napredne BiH bez reformskih procesa. I EU i SAD ulažu veliki napor upravo kako bi se donijele nužne promjene Izbornog zakona. I zaključci Vijeća ministara EU-a od 14. prosinca govore o Daytonskom sporazumu i eliminaciji svih oblika diskriminacije u izbornom procesu - što podrazumijeva zaštitu ravnopravnosti i konstitutivnosti te legitimno predstavljanje triju konstitutivnih naroda.

Hrvatska neće dopustiti da se u BiH odustane od načela ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda!

Nadam se da će se naći rješenje. Naša Vlada i sama u razgovorima s međunarodnim akterima ulaže maksimalni napor da se izmijeni Izborni zakon, da se onemogući preglasavanje Hrvata. Ne može se jedan narod osjećati dobro, a drugi loše. Jedino kada su svi ravnopravni i jednaki, kada se uz prava svih građana poštuje i konstitutivnost naroda, možemo govoriti o demokratskoj državi koja počiva na načelu vladavine prava i uvažavanja drugih. To je i preduvjet europskog puta BiH - koja ustavno počiva na konceptu „1 država, 2 entiteta, 3 ravnopravna naroda“.

Neprihvatljiva je majorizacija Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH!

O potpori Hrvatima iz središnje Bosne

Prvog dana posjeta položio sam vijenac i zapalio svijeću u Križančevu Selu kako bih iskazao pijetet spram 64 hrvatske žrtve koje su ubijene na kućnom pragu - civile i razoružane pripadnike HVO-a. Želimo njegovati kulturu sjećanja uz poruku da se to više nikada ne dogodi. Posjetio sam i Guču Goru, Franjevački samostan sv. Franje Asiškog koji svjedoči o višestoljetnom životu Hrvata katolika kao autohtonog naroda na tom prostoru.

Hrvatska podupire Hrvate u središnjoj Bosni, izmjene nepravednog Izbornog zakona & stabilnu i europsku BiH

U Vitezu sam se susreo s političkim predstavnicima Hrvata središnje Bosne s razine države, entiteta, županije i općina. Prenio sam im poruku predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića da će Hrvatska, temeljem svojih ustavnih obveza i s obzirom na to da su Hrvati jedan od triju konstitutivnih ravnopravnih naroda, i dalje snažno podržavati njihov ostanak, jačati njihov kulturni i nacionalni identitet. To podrazumijeva potporu kulturnim institucijama, ali i pomoć mladima, zapošljavanju i gospodarstvu.

A A A