Vijesti
8. 1. 2022.

Bez stvarne ravnopravnosti Hrvata BiH neće biti stabilna! Tražimo još snažnije angažiranje EU-a u cilju izmjena nepravednog Izbornog zakona

Stajalište Hrvatske posve je jasno: Hrvatima kao konstitutivnom narodu u BiH drugi ne smiju birati političke predstavnike! Brojniji Flamanci nikad nisu preglasavali Valonce u Belgiji, ta decentralizirana država dobar je primjer kako se i u BiH mogu zaštititi i kolektivna nacionalna prava i prava pojedinaca - uglas su poručili naši eurozastupnici Sunčana Glavak, Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Željana Zovko koji su se u Mostaru sastali s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i sudjelovali na sjednici Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH.

HDZ-ovi europarlamentarci Sunčana Glavak, Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Željana Zovko najavili su u Mostaru da će po povratku u Bruxelles zatražiti još snažnije angažiranje EU-a radi nužnih izmjena Izbornog zakona:

- Naša ključna, zajednička poruka koju pronosimo u Europskom parlamentu jest da će se ili uvažavati ustavna prava sva tri konstitutivna naroda, pa tako i Hrvata kao najmalobrojnijeg, ili neće biti mirne i stabilne BiH koju svi želimo - istaknuo je Ressler nakon što su se naši zastupnici sastali s vodstvom Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH na temu izborne reforme.

Izborna reforma preduvjet je stabilnosti, funkcionalnosti & europskog puta BiH

Dodao je da je trenutačna situacija u BiH "krajnje neizvjesna i opasna" zbog niza neriješenih političkih prijepora, no vjeruje da se izborna reforma može okončati uz poštivanje prava pojedinaca i triju konstitutivnih naroda:

- Ne vidimo da su prava pojedinaca, tj. svih građana, u suprotnosti s pravima etničke zajednice, u ovome slučaju konstitutivnih naroda, kako to i stoji u Ustavu BiH.

Preglasavanje je neprihvatljivo!

Zovko je pak najavila da će naših četvero eurozastupnika zatražiti još snažnije angažiranje administracije Europske unije kako bi se nastavili pregovori o izbornim promjenama:

- Stajalište Hrvatske posve je jasno: Hrvatima kao konstitutivnom narodu u BiH drugi ne smiju birati, nametati političke predstavnike! Preglasavanje je neprihvatljivo!

Hrvatska neće dopustiti da se u BiH odustane od načela ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda!

"Hrvati ne smiju biti zakinuti za svoja prava!“ - prisnažila je Glavak ocijenivši da su dolaskom u Mostar HDZ-ovi eurozastupnici iskazali zajedništvo u potpori našim sunarodnjacima u BiH, ali i europskom putu te države.

Belgija kao primjer

Sokol je napomeno da se unutar EU institucija dugo promovirala kriva percepcija o "građanskoj BiH", koja je tek unitarna maska za uspostavu hegemonije nad Hrvatima:

- Brojniji Flamanci nikad nisu preglasavali Valonce u Belgiji, ta decentralizirana država dobar je primjer kako se i u BiH mogu zaštititi i kolektivna nacionalna prava i prava pojedinaca. Što više supsidijarnosti i zaštite prava političkih naroda - to je budućnost BiH!

Hrvati iz BiH žele svoja prava i legitimne predstavnike, a ne bošnjačku hegemoniju!

ČOVIĆ: Minimum ispod kojeg Hrvati neće ići

Na sjednici Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH, na kojoj su u Mostaru sudjelovali i HDZ-ovi europarlamentarci, predsjednik HNS-a Dragan Čović ponovio je da je postizanje dogovora o izbornoj reformi ključni preduvjet za održavanje Općih izbora u BiH ove godine:

- Legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda minimum je ispod kojeg Hrvati neće ići. To je i preduvjet funkcionalne i održive BiH.

Neprihvatljiva je majorizacija Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH!

A A A