Vijesti
12. 1. 2022.

Za razliku od drugih zemalja u kojima su cijene eksplodirale, u Hrvatskoj struja i plin neće ni za lipu poskupjeti najmanje do kraja sezone grijanja!

PVRH Andrej Plenković: Iako je rast cijena energenata globalni trend, naša je Vlada još lani spriječila poskupljenje. Prije proljeća, prije nego što to pitanje postane aktualno, donijet ćemo paket potrebnih mjera kako bi se izbjegao udar na standard hrvatskih građana. Niz alata imamo na raspolaganju. Uspjet ćemo, kao što smo i u najvećoj zdravstvenoj krizi u sto godina uspjeli očuvati radna mjesta te čak i osigurati dvoznamenkasti rast BDP-a. Prisjetimo se da smo, unatoč zlogukim oporbenim „najavama“, limitirali cijene benzina i dizela kada je to trebalo.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković odgovarao je tijekom posjeta Novskoj na pitanja novinara o aktualnim temama. U ovom članku izdvajamo one o cijeni energenata, širenju pandemije te trgovanju vrijednosnim papirima u HNB-u:

O CIJENI STRUJE & PLINA

Iako je rast cijena energenata globalni trend, naša je Vlada još lani, tiho i odgovorno radeći, spriječila poskupljenje struje za domaćinstva, i to zahvaljujući Uredbi o povećanju količine električne energije koju Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) otkupljuje po fiksnoj cijeni.

Za razliku od većine drugih zemalja u kojima je u zadnja četiri mjeseca došlo do "booma" cijena energije, hrvatski građani mogu biti mirni - struja i plin zasigurno neće poskupjeti ni za lipu najmanje do travnja, do kraja sezone grijanja!

Cjeloviti paket zaštitnih mjera

Prije proljeća, prije nego što to pitanje postane aktualno, donijet ćemo cjeloviti paket svih potrebnih mjera kako bi se spriječio veći udar na standard naših građana. I u tome ćemo uspjeti, kao što smo i u najvećoj zdravstvenoj krizi u sto godina, s golemim ekonomskim posljedicama u svijetu, uspjeli očuvati radna mjesta te na kraju čak i osigurati dvoznamenkasti rast BDP-a u 2021. godini.

Gospodarski rast iznad najoptimističnijih očekivanja!

Zloguke oporbene „najave“

Niz alata imamo na raspolaganju da ograničimo cjenovni udar: Vladine mjere, aktivnosti HEP-a kao najvećeg distributera, regulatori tržišta energije... Prisjetimo se da smo, unatoč zlogukim oporbenim najavama „smaka svijeta“, limitirali cijene benzina i dizela kada je to bilo potrebno. Slijedeći upravo hrvatski primjer, više je europskih zemalja uvelo istu ili sličnu mjeru.

Nakon uspješnog nošenja s najvećom krizom, nećemo dopustiti pad životnog standarda naših građana!

O BRZOM ŠIRENJU OMIKRONA

Cijepljenje, booster doza i poštivanje protuepidemijskih mjera jedini je način na koji možemo spriječiti daljnje širenje zahuktale zaraze. Pritom cijepljeni, sve i ako se zaraze, znatno manje obolijevaju od težih oblika COVID-a. Za one koji se ne cijepe rizik je daleko veći, kao i rizik da bolest prenesu na svoje bližnje. A omikron se očito munjevito širi…

Ako politikantskim profiterima nije stalo do ljudskih života & zdravlja sugrađana, neka misle makar na turizam!

O HNB-u

Predsjednica Odbora za financije i državni proračun Hrvatskog sabora Grozdana Perić zatražila je očitovanje Hrvatske narodne banke o slučaju trgovanja vrijednosnim papirima komercijalnih banaka, a HANFA bi trebala, sukladno svojim ovlastima, utvrditi o čemu se točno radi.

Slučaj nema nikakve izravne veze s Vladom RH, koja ionako nema nadležnost nad HNB-om. Bilo bi neozbiljno išta dalje komentirati dok ne dobijemo cjelovitiju sliku. Ne bih spekulirao, vidjet ćemo što će se dalje zbivati.

A A A