Vijesti
12. 1. 2022.

Dok neki ruše mostove & stigmatiziraju međunarodnu zajednicu, ja kroz dijalog tražim saveznike kako bismo pomogli Hrvatima u BiH

Zanimljivi su ti dvostruki kriteriji: oporba nije graktala dok je Milanović iskazivao ljubav prema Dodiku. Mnogi koji se sad „zgražaju“ čak su ga zbog toga i otvoreno hvalili. Za razliku od onih koji su se sjetili Hrvata u BiH u zadnjih godinu dana, od početka činim sve što je u mojoj moći kako bi se poboljšao položaj naših sunarodnjaka. Pitanje stvarne ravnopravnosti Hrvata u BiH kontinuirano stavljam na stol na međunarodnoj razini. Nedopustivo je da pripadnici drugog naroda biraju Hrvatima člana Predsjedništva BiH!

Odgovarajući tijekom posjeta Novskoj na pitanja novinara, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se i na susret s Bakirom Izetbegovićem u Dubrovniku:

- Detaljno smo razgovarali o suradnji između Hrvatske i BiH, unaprjeđenju odnosa između Bošnjaka i Hrvata, nužnosti konsenzusa o izbornoj reformi u BiH, na temelju koje će Hrvati na teritoriju Federacije moći birati svog legitimnog predstavnika u Predsjedništvu BiH. Želimo stvoriti pozitivno ozračje kako bi se postigao dogovor o izmjeni izbornog zakona, a pritom dobiti i međunarodnu potporu.

Puna potpora ravnopravnosti Hrvata, teritorijalnoj cjelovitosti BiH & jačanju dobrosusjedskih odnosa

Anomaliju treba eliminirati!

Istaknuo je od 2006. imamo nedopustiva situaciju - da pripadnici drugog naroda biraju Hrvatima člana Predsjedništva:

- Jasna je pozicija i Hrvatske i mene osobno, ponavljam je od prvog dana, a ne kao neki koji su se sjetili Hrvata u BiH u zadnjih godinu. Nedopustivo je da pripadnici drugog naroda biraju Hrvatima člana Predsjedništva - tu anomaliju treba eliminirati! Poručio sam to i g. Izetbegoviću.

Neprihvatljiva je majorizacija Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH!

O Milanoviću & Dodiku, ljubavi & licemjernoj oporbi

Što se tiče posjeta Milorada Pupovca Banjoj Luci, Andrej Plenković je ponovio da je on tamo išao u svojstvu predsjednika SNV-a, a ne kao predstavnik parlamentarne većine i saborski zastupnik:

- Njegov odlazak rastumačio je sami SNV. Neću i ne trebam biti nikome „prevoditelj“. Ali, zanimljivi su ti dvostruki kriteriji: oporba nije graktala dok je Milanović iskazivao ljubav prema Dodiku. Mnogi koji se sad „zgražaju“ čak su ga zbog toga i posve otvoreno hvalili.

Milanović & Most svakog dana iz gliba idu u gore blato

Vladina briga za Hrvate u BiH - konstantna

Naglasio je da se njegova Vlada sustavno bavi odnosima s BiH, podsjetivši da je proračun za Središnji državni ured za Hrvate izvan RH povećan sto posto te da se kontinuirano financiraju projekti od interesa za hrvatski narod u BiH:

- Pitanje stvarne ravnopravnosti Hrvata u BiH kontinuirano stavljamo na stol na međunarodnoj razini i činimo sve kako bi se poboljšao njihov položaj. No za razliku od nekih, ne rušimo mostove, ne stigmatiziramo međunarodnu zajednicu, ne stvaramo neprijatelje, nego kroz dijalog tražimo saveznike.

Bez stvarne ravnopravnosti Hrvata BiH neće biti stabilna! Tražimo još snažnije angažiranje EU-a u cilju izmjena nepravednog Izbornog zakona

A A A