Vijesti
15. 1. 2022.

Toga povijesnog 15. siječnja 1992. Lijepoj Našoj priznato je mjesto među slobodnim nacijama!

Andrej Plenković: „Svim hrvatskim građanima, svim Hrvaticama i Hrvatima diljem Domovine i svijeta,  čestitam 30. obljetnicu međunarodnog priznanja RH! Uz hrabrost hrvatskih branitelja i vodstvo prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, hrvatski narod tih se prijelomnih 90-ih godina prošlog stoljeća izborio za slobodu i samostalnu državu. Ponosni smo na zajednička postignuća i čuvamo nacionalni identitet, tradiciju, kulturu, vjeru i obitelj“. Predsjednik Vlade RH i HDZ-a bio je na misi zahvalnici koju je u prigodi velike obljetnice predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

„Izazovi u 4. desetljeću naše državnosti zahtijevaju odgovornost, zajedništvo i solidarnost hrvatskog društva!“ - također je istaknuo predsjednik Plenković čestitajući 30. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Zauvijek upisano u nacionalnoj memoriji

Na današnji dan prije točno 30 godina svih 12 zemalja članica tadašnje Europske zajednice priznale su RH kao neovisnu i suverenu državu, čime je Lijepoj Našoj priznato mjesto među slobodnim nacijama!

Prije toga povijesnog dana priznanje su nam uputili, što će zauvijek ostati upisano u našoj nacionalnoj memoriji - Island (19. prosinca 1991.), Sveta Stolica i San Marino (13. i 14. siječnja 1992.) te tijekom jeseni 1991. Slovenija, Litva, Ukrajina, Latvija i Estonija - koje ni same tada još nisu bile međunarodno priznate.

Trajno zahvalni dr. Tuđmanu i hrvatskim braniteljima

U večeri priznanja prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman naciji je poručio: "Današnji dan bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu 14-stoljetnu povijest hrvatskog naroda na ovom prostoru, za nas svetom tlu, između Mure, Drave, Dunava i Jadrana“.

Svojim je suradnicima rekao: "Stvorili smo međunarodno priznatu Hrvatsku. Slavimo noćas, a onda zasučimo rukave na izgradnji nove demokratske države“.

Iskazujemo trajnu zahvalnost i najdublje poštovanje prvome hrvatskom predsjedniku i hrvatskim braniteljima - bez kojih danas ne bismo živjeli u slobodi kao ravnopravna članica Europske unije i NATO-a.

24. obljetnica mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja

Na današnji dan obilježavamo i 24. obljetnicu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Povratak posljednjeg okupiranog dijela naše države u ustavno-pravni poredak RH bez ijednog ispaljenog metka i bez ijedne žrtve - nakon veličanstvene pobjede u Oluji nad velikosrpskim agresorom 1995. - jedna je od ključnih političkih ostavština dr. Franje Tuđmana.

KARDINAL BOZANIĆ: Nema nas puno - ne smijemo se dijeliti i jedni druge potkopavati

Predsjednik Andrej Plenković sudjelovao je u Crkvi svetog Blaža u Zagrebu na svečanom euharistijskom slavlju u prigodi obilježavanja 30. obljetnice međunarodnog priznanja RH, koje je predvodio kardinal Josip Bozanić, metropolit i nadbiskup zagrebački.

Na svetoj misi zahvalnici bili su i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i potpredsjednik našeg parlamenta akademik Željko Reiner, PPVRH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te PPVRH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, saborski zastupnik i glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek...

Vrednovati uspjeh bez obzira s koje strane dolazio

Kardinal Bozanić u propovijedi je poručio da je danas „važno gajiti dobro i otklanjati zlo, potrebno je graditi odgovornost prema državi, njenom dostojanstvu i ugledu“:

- Naš narod, naši državljani znaju da je tihi i postojani dijalog u izgradnji zajedništva, povezivanja i međusobnog uvažavanja jedini put napretka. Nas u Hrvatskoj nema puno, pa se ne smijemo dijeliti i jedni druge potkopavati. Znak je mudrosti vrednovati uspjeh i radovati mu se, bez obzira s koje strane dolazio - jer on postaje zajedničko dobro. Potrebno je čuvati nacionalni identitet, ali se treba i otvarati, širiti vidike, što donosi nove mogućnosti razvoja - kako kaže i papa Franjo.

[FOTO] Bozanić: Nema nas puno u Hrvatskoj, ne smijemo se dijeliti i jedni druge potkopavati

A A A