Vijesti
15. 1. 2022.

Snažna potpora što žurnijem dogovoru o izbornoj reformi radi stvarne ravnopravnosti & legitimne zastupljenosti Hrvata u BiH!

Uoči nastavka pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković sastao se s predsjedateljem Doma naroda PS BiH i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem: „Praksa preglasavanja u izboru člana Predsjedništva BiH dovodi Hrvate u nepravedni položaj. Razgovaramo i s g. Izetbegovićem jer želimo pripomoći postizanju dogovora; ne stvaramo neprijatelje i ne antagoniziramo međunarodnu zajednicu kao što to Milanović čini. Kohezija sva tri naroda ključna je kako bi BiH mogla ići naprijed“.

Na sastanku u Banskim dvorima predsjednici Plenković i Čović razgovarali su o odnosima Hrvatske i BiH, pripremama za održavanje zajedničke sjednice Vlade RH i Vijeća ministara BiH, izmjenama Izbornog zakona BiH te zaštiti ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda, osobito Hrvata kao najmalobrojnijeg.

Puna potpora ravnopravnosti Hrvata, teritorijalnoj cjelovitosti BiH & jačanju dobrosusjedskih odnosa

Ravnopravnost naroda - temelj BiH

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona u svjetlu nastavka pregovaračkog procesa, Dragan Čović je kazao da je potrebna žurna stabilizacija BiH kroz izbornu reformu te se pritom osvrnuo i na „Mostarski sporazum“:

- Konstitutivnost i ravnopravnost naroda temelj je funkcioniranja BiH. Legitimno predstavljanje treba biti ostvareno u oba doma naroda te Predsjedništvu, moramo otkloniti diskriminacije i nejednakosti te osigurati jednakopravnost sva tri naroda. Puna implementacija „Mostarskog sporazuma“ bila bi važan korak za politički integritet i napredak BiH.

Bez stvarne ravnopravnosti Hrvata BiH neće biti stabilna! Tražimo još snažnije angažiranje EU-a u cilju izmjena nepravednog Izbornog zakona

Također je izrazio zahvalnost premijeru Plenkoviću na angažmanu u stabilizaciji i konsolidaciji odnosa unutar BiH te kontinuiranom zalaganju za ravnopravnost Hrvata i nastavak europskog puta zemlje.

Hrvati u nepravednom položaju

Predsjednik Plenković istaknuo je da su sinergija i kohezija sva tri konstitutivna naroda i ostalih građana ključne kako bi BiH bila funkcionalna i mogla ići naprijed. Poručio je da hrvatska Vlada šalje poruku uvažavanja BiH te njene suverenosti i teritorijalne cjelovitosti kao prijateljske i susjedne države, s kojom želimo rješavati otvorena pitanja i jačati gospodarsku suradnju:

- Pozicija Hrvatske je jasna, a to je podrška što žurnijem postizanju dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH radi ostvarivanje ravnopravnosti i legitimne zastupljenosti sva tri konstitutivna naroda u najvišim institucijama. Praksa koja je na djelu u izboru člana Predsjedništva BiH od 2006. dovodi Hrvate kao najmalobrojniji konstitutivni narod u nepravedan položaj - kazao je Plenković dodavši da će Vlada nastaviti prioritetno komunicirati o BiH sa svim međunarodnim partnerima.

Neprihvatljiva je majorizacija Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH!

Dragan Čović čestitao je Plenkoviću i cijelom hrvatskom narodu 30. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

ZAŠTO RAZGOVARAMO S IZETBEGOVIĆEM

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a govorio je o Hrvatima u BiH i u današnjem gostovanju u emisiji Intervju tjedna Hrvatskog radija:

- Neprihvatljivo nam je nametanje hrvatskog člana Predsjedništva BiH. To predstavlja veliku prepreku u odnosima dviju država. Zato razgovaramo i s g. Draganom Čovićem i s g. Bakirom Izetbegovićem, želimo pripomoći postizanju dogovora; tražimo saveznike, a ne antagoniziramo međunarodnu zajednicu i ne stvaramo neprijatelje kao što to, nažalost, Milanović čini.

Kako bi se omogućilo da Hrvati sami biraju svoje legitimne političke predstavnike, mora se s Bošnjacima postići dogovor o pravednom izbornom zakonu - zaključio je Andrej Plenković.

A A A