Vijesti
15. 1. 2022.

Suočeni smo s unutarnjim i vanjskim pokušajima demontaže naše države. No neće spriječiti ulazak u Schengen, uvođenje eura & uspjeh turističke sezone!

Andrej Plenković - „Intervju tjedna“ Hrvatskog radija: U Malti je cijepljeno više od 90% stanovništva, a njihov premijer ističe da im je to ključna poruka za ljeto - neka svi znaju da su sigurna destinacija! Ako profiterima nije stalo do ljudskih života, neka misle bar na turizam. * 2022. ući ćemo u Schengen, a ubrzo ćemo Zdravko Marić i ja predstaviti Zakon o euru. Od rujna će svi artiklima biti istaknute dvojne cijene. * Intenzivirali smo razgovore sa SAD-om o Bradleyjima, postići ćemo bolje rješenje! * Unatoč krizi, imamo dvoznamenkasti rast i očuvana radna mjesta, ali huškačima ne valja ni Pelješki most, ni autocesta do Siska.

Donosimo ključne poruke s gostovanja predsjednika Vlade RH i HDZ-a u emisiji urednice i voditeljice Jasmine Popović:

Hrvati okupljeni u zajedništvu

Prije svega, svim našim građanima čestitam 30. obljetnicu međunarodnog priznanja RH, ovaj veliki, povijesni dan! Tih prijelomnih 90-ih godina prošlog stoljeća hrvatski se narod - okupljen u zajedništvu i predvođen dr. Franjom Tuđmanom - izborio za svoju slobodu i neovisnost. Hrvatska tradicija, kultura, identitet, vjera i obitelj bili su i ostali nukleus naše nacije.

Toga povijesnog 15. siječnja 1992. Lijepoj Našoj priznato je mjesto među slobodnim nacijama!

Dok smo se mi borili za opstanak …

Tada je, prije tri desetljeća, započeo proces izgradnje države, no dok je Hrvatska tijekom velikosrpske agresije vodila borbu za opstanak, drugi su u miru, bez žrtava i ratnih šteta, koristeći pretpristupnu pomoć i potom sve prednosti EU članstva, mogli transformirati svoje ekonomije i društva. Zemlje s kojima se uspoređujemo ušle su u Europsku uniju čitavih devet godina prije nas, što nipošto nije zanemarivo.

Sustizati standard razvijenijih zemalja

U ovih više od pet godina otkad vodimo Vladu RH nastojimo najbolje što možemo i znamo sustizati standard razvijenijih zemalja, koje su puno više desetljeća od nas živjele u demokraciji, pri čemu smo se suočavali i suočavamo se s brojnim nedaćama - s naslijeđenim problemima tranzicije koji su stavljani pod tepih u prijašnjim mandatima, s pandemijom, razornim potresima...

Unatoč svemu tome, očuvali smo radna mjesta, čak i povećali zaposlenost, a Hrvatska ima dvoznamenkasti gospodarski rast. Respektirana smo zemlja u krugu država zapadnocivilizacijskih vrijednosti.

Preokrenuti negativne demografske trendove

Moramo učiniti sve u našoj moći i kako bismo preokrenuli negativne demografske trendove, s kojima se od polovice prošlog stoljeća suočavaju i starije demokracije, no kompenziraju ih useljavanjem. Zapadni način života se promijenio. Moji djedovi su imali po desetero braće i sestara, otac četvero, a majka troje.

Prebrodili smo krizu - po rastu i plaćama jači smo nego ikad. Demografska revitalizacija bit će prioritet u idućoj godini

Hrvatska je 1948. brojala isti broj stanovnika kao danas, ali je imala 95.000 beba. Danas ih imamo - 35.000. U Južnoj Koreji imate 0.8 djece po obitelji, a u Nigeriji - 5. Što su zemlje razvijenije, to je u pravilu manji prirodni prirast, plus činjenica da se Hrvati od 2013. mogu zapošljavati u EU-u bez radnih dozvola. U sličnoj su situaciji Bugarska, Litva, Latvija…

Biram Hrvatsku

Stoga smo donijeli niz mjera, najizdašnijih do sada, kako bismo omogućili mladim obiteljima da stanu na noge. No na tome svakako treba još raditi.

„Biram Hrvatsku“: Novom demografskom mjerom potičemo povratak u Lijepu Našu!

Tako ćemo samo ove godine uložiti više od milijarde kuna u mjere (samo)zapošljavanja kojima želimo potaknuti i povratak Hrvata iz inozemstva i preseljenja unutar zemlje. Inače su se mjere samozapošljavanja pokazale izuzetno uspješne. Od onih koji su je koristili, njih čak 85% i danas posluje na tržišnim osnovama, bez dotacija države.

Pred nama je desetljeće razvoja

I koliko god brojke s popisa stanovništva bile zabrinjavajuće, uvjeren sam da će desetljeće pred nama biti razdoblje u kojem će Hrvatska uhvatiti korak s ostalim zemljama srednje Europe. Temelje smo postavili, plodovi mnogih donesenih mjera konkretnije će se osjetiti za nekoliko godina, a i iskoristit ćemo za razvoj rekordna EU sredstva za koja smo se izborili.

Huškači, karijesi, štetočine

Činjenica jest da su u našem mandatu plaće porasle više nego ikad, da smo podigli kreditni rejting, u COVID krizi očuvali i ne samo očuvali radna mjesta, u 2022. povećali sredstva za socijalnu skrb za pola milijarde kn... Naravno, želimo i više i bolje, a i svjesni smo da je oporba tu kako bi kritizirala vlast.

U odnosu na 2021. za pola milijarde kuna povećavamo izdvajanja za sustav socijalne skrbi!

Ozračje u društvu, međutim, odviše je negativno, isključivo, prepuno govora mržnje, netolerancije. Vode se harange, pogledajmo slučaj krivo optuženog Damira Polančeca. Ne priznaje se nijedno objektivno postignuće, ispada da baš ništa nije dobro - osim kad pobjeđuju Vatreni. Internet od pojedinaca izvlači ono najgore.

Milanović & Most svakog dana iz gliba idu u gore blato

Ne valja im ni Pelješki most

Nije dobar ni Pelješki most, nije dobro ni to što ćemo dovršiti autocestu do Siska, ni to što smo ispravili SDP-ovu nepravdu spram panonskih i sjevernih županija, za koje smo se izborili da im se dopuštene EU potpore za velike poduzetnike podignu na 50%, za srednje na 60, a za male na 70. Na Banovini pak i više - 60/70/75%. Usvojili smo i posebni Program revitalizacije Sisačko-moslavačke županije, težak više od 15 milijardi kuna.

Ovog ljeta vozit ćemo se Pelješkim mostom!

S druge strane, tehničku korespondenciju s jednom službom u Bruxellesu htjeli bi prikazati kao da je nešto odbijeno, kao da je sve propalo, i to iako je još šestmjeseci pred nama. Ništa nije ni odbijeno ni propalo!

Poigravaju se i s ljudskim životima i s turizmom

Imamo i apsurd da se dio ljudi ne želi cijepiti - iako je Vlada osigurala i više nego dovoljno cjepiva - čime ne ugrožavaju samo sebe i druge, nego i turističku sezonu. U Malti je procijepljeno više od 90% stanovništva, a njihov premijer ističe da im je to ključna poruka za ovo ljeto - neka svi znaju da su sigurna destinacija!

Ako politikantskim profiterima nije stalo do ljudskih života & zdravlja sugrađana, neka misle makar na turizam!

Referendumska „inicijativa“ o COVID potvrdama neodgovorni je PR cirkus jer je tako nemušto formulirana da ništa, i kada bi uspjela, neće promijeniti u upravljanju koronakrizom.

Tim i takvima naumi neće proći!

Naša je Vlada, govorim otvoreno, suočena s unutarnjim i vanjskim pokušajima demontaže države i institucija, s orkestriranim nasrtajima kojima je cilj ugroziti ulazak Hrvatske u Schengen i eurozonu. No neće im uspjeti!

Schengenu ćemo pristupiti ove godine, a kolega Zdravko Marić i ja predstavit ćemo već u ponedjeljak Zakon o euru. Od rujna će biti istaknute dvojne cijene, u eurima i kunama. Očekujem da se na razini EU-a sve odluke o našem pristupanju europodručju donesu do sredine godine.

Stvorili smo uvjete za brzi oporavak & kreiranje radnih mjesta - Naše je gospodarstvo među najbrže rastućima u Europi!

Hrvatska vojska bit će još respektabilnija nego danas

Nabava borbenih vozila Bradley projekt je naše Vlade, nisu ga se sjetili ni predsjednik Milanović ni njegovi savjetnici. Intenzivirali smo razgovore sa SAD-om, postići ćemo rješenje koje je bolje od inicijalne ponude! Strpimo se još malo, osigurat ćemo dobro ulaganje za RH i Hrvatsku vojsku. Bit će još respektabilnija nego danas. To je cilj, to je konstanta naše politike.

Odluku o nabavi Bradleyja donijet ćemo kad doznamo koliko bi nas to stvarno koštalo. Kad dobijemo jasne odgovore na sva pitanja

A A A