Vijesti
17. 1. 2022.

Od 5. rujna dvojne cijene. Zamjena kuna u eure bez troška. Nizom mehanizama spriječit ćemo lovce u mutnom!

PVRH Andrej Plenković predstavio Zakon o uvođenju eura: „I kroz cijelu 2023. cijene će svugdje biti iskazane i u kunama i u eurima kako bi se spriječila njihova 'zaokruživanja', kako bi naši građani imali pravu sliku. Proces zamjene bit će jednostavan, transparentan i besplatan. 1. siječnja 2023. ciljani je datum ulaska u eurozonu“. PPVRH Zdravko Marić: „I svi računi bit će dvojno iskazani, kao i neto plaće na izlistima. Za potrošače je ključno to što je trgovinama, tvrtkama, pružateljima financijskih usluga i ustanovama za platni promet i elektronički novac zabranjeno povećati cijene bez detaljno objašnjenog, opravdanog razloga. Zakonski prijedlog već danas ide u javno savjetovanje.

Predstavljajući, punim nazivom, Zakon o uvođenju eura kao službene valute u RH i Smjernice za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene kune eurom, predsjednik Vlade RH i HDZ-a najavio je da će od 5. rujna 2022. pa kroz cijelu 2023. cijene svugdje biti iskazane i u kunama i u eurima:

- Time ćemo osigurati da hrvatski građani imaju pravu sliku i spriječiti moguće makinacije, „zaokruživanja“ cijena.

Zamjena bez ikakve naknade

Andrej Plenković je na konferenciji za medije u Banskim dvorima istaknuo i da će proces zamjene biti jednostavan, transparentan i besplatan:

- 12 mjeseci od uvođenja eura kune će se bez ikakve naknade mijenjati u bankama, poslovnicama FINA-e i Hrvatske pošte, a potom u Hrvatskoj narodnoj banci - također bez troška za građane. Novčanice ćemo moći zamijeniti bez vremenskog ograničenja, a kovanice u iduće tri godine.

Izdvojio je da je 1. siječnja 2023. ciljani datum ulaska Hrvatske u eurozonu:

- 70% naših prihoda u turizmu i 60% robne razmjene dolazi iz europodručja; Hrvati imaju 70% oročene štednje u eurima ili vezano za eurie, a i 60% kredita u eurima - što je dokaz da je RH već visoko eurizirana.

Kulminacija procesa na kojem se sustavno radi 2 desetljeća

Podsjetio je da je referendum o ulasku Hrvatske u Europsku uniju uključivao i uvođenje eura, a da je ugovor o pristupanju konsenzualno ratificiran u Hrvatskom saboru. Vlada je 2017. pokrenula javnu raspravu o Strategiji uvođenja eura, a u svibnju 2018. je i usvojila:

- Ove godine, nakon što je Hrvatska ispunila kriterije, na razini EU-a donijet će se ključne odluke o našem članstvu i u europodručju i u Schengenu - o dvije dublje europske integracije koje su pred nama. Za godinu dana jedino platno sredstvo u Hrvatskoj bit će euro. Shvaćamo li koliko je to blizu? To je kulminacija procesa na kojem se sustavno radi dva desetljeća.

Suočeni smo s unutarnjim i vanjskim pokušajima demontaže naše države. No neće spriječiti ulazak u Schengen, uvođenje eura & uspjeh turističke sezone!

Vlada će tijekom godine - dodao je - uputiti Hrvatskom saboru na usvajanje više od 70 zakonskih prijedloga vezanih za uvođenje eura:

- Riječ je o ispunjavanju kriterija, pripremi gospodarstva te pripremi za tehničko-fizičku zamjenu kune. Cilj je da prilagodba ide nesmetano, da omogući učinkovito funkcioniranje gospodarstva te da potrošači budu zaštićeni od neopravdanog povećanja cijena.

U bankama će se kune automatski pretvoriti u eure

Na kraju je predsjednik Plenković pozvao građane da već sada na račune u bankama polože gotovinu koju drže doma:

- Trenutkom uvođenja eura sve kune u bankama automatski će se pretvoriti u eure, pa za građane nema dodatnog posla oko zamjene.

Stvorili smo uvjete za brzi oporavak & kreiranje radnih mjesta - Naše je gospodarstvo među najbrže rastućima u Europi!

MARIĆ: Zabrana povećanja cijena bez detaljnog objašnjenja i opravdanja

Potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Zdravko Marić precizirao je da će poslovni subjekti u RH biti dužni od 5. rujna imati jasno, čitljivo, lako uočljivo ispisane cijene proizvoda i usluga i u eurima i u kunama:

- I svi računi morat će biti dvojno iskazani, kao i neto plaće na izlistima. Za naše je potrošače ključno to što je trgovinama i tvrtkama, kreditnim ustanovama, institucijama za platni promet i elektronički novac te pružateljima financijskih usluga zabranjeno povećati cijene bez detaljno objašnjenog i opravdanog razloga.

Pred nama je ulazak u europodručje, koji će donijeti niz koristi i za hrvatske građane i za nacionalnu ekonomiju!

Napomenuo je da će postojati nekoliko iznimki na koje se obveza dualnog iskazivanja cijena ne odnosi:

- To su automati za ubacivanje kovanica, štandovi na tržnicama, pokretna prodaja, proizvodi na obiteljskim gospodarstvima, prigodne prodaje, prodaja na kioscima, zasloni blagajni samoposlužnih usluga, taksimetri, artikli koji su već unaprijed otisnuti poput taksa, biljega, lutrijskih srećki, vrijednosti na SIM karticama... No te iznimke ne podrazumijevaju i iznimku od iskazivanja računa u kunama i u eurima. Račun će morati biti dualan.

U noći na 1. siječnja 2023. ulazimo u eurozonu

Prijedlog Zakona o uvođenju eura - najavio je - već danas ide u javno savjetovanje:

- Pozivamo sve zainteresirane da daju svoje komentare i sugestije, proučit ćemo ih te obrazložiti zašto ih Vlada prihvaća ili ne. Kako sada stvari stoje, u noći na 1. siječnja 2023. ulazimo u eurozonu, ali još dva tjedna bit će razdoblje dvojnog opticaja.

A A A