Vijesti
18. 1. 2022.

Iz Strasbourga: Počast Sassoliju, Schengen, europodručje & nastavak međunarodnog angažmana za Hrvate u BiH

(PHOTO) Andrej Plenković iskoristio je dolazak u Europski parlament na komemoraciju u čast pokojnom predsjedniku EP-a Davidu Sassoliju i za niz susreta na temi pristupanja RH dvjema dubljim EU integracijama, ali i nužnosti izmjena Izbornog zakona BiH: predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, predsjednica EP-a Roberta Matsola, grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, delegacija HDZ-a, izlaganje pred zastupničkim klubom EPP-a. „Tražimo da se pitanje BiH raspravi na najvišoj razini. Naš je stav posve jasan: podrška suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti BiH, ali u kojoj će Hrvati kao ravnopravan, konstitutivan narod moći birati svoje legitimne predstavnike“.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a sudjelovao je u Europskom parlamentu, na početku prve plenarne sjednice ove godine, na komemoraciji u čast pokojnom predsjedniku EP-a Davidu Sassoliju koji je preminuo 11. siječnja.

„Istinski Europljanin i veliki prijatelj Hrvatske, velik političar i čovjek, snažni zagovornik europskih vrijednosti i zajedništva. Nedostajat će nam njegova pristupačnost, dobronamjernost i sposobnost da gradi mostove među ljudima. Njegov odlazak veliki je gubitak za EU i Italiju. Uspješno smo surađivali i za prvog hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a. Zahvaljujem mu na podršci koju je pružao RH na putu u šengenski prostor i europodručje“ - istaknuo je Andrej Plenković nakon što se upisao u Knjigu žalosti.

S Michelom o Hrvatima u BiH

Dolazak u Strasbourg iskoristio je i za niz susreta s europskim liderima na temama ulasku Hrvatske u Schengen i europodručje te položaja Hrvata u BiH. Od predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela zatražio je da se stanje u BiH raspravi na najvišoj europskoj razini:

- Podupiremo suverenitet i teritorijalnu cjelovitost BiH, njenu stabilnost i funkcionalnost, ali je važno da se svi konstitutivni narodi u njoj osjećaju dobro. A to je moguće jedino pravednim izmjenama Izbornog zakona, koje će onemogućiti da drugi narod Hrvatima bira člana Predsjedništva BiH. Cijenimo podršku g. Michela na našem putu prema dvjema dubljim EU integracijama.

Dok neki ruše mostove & stigmatiziraju međunarodnu zajednicu, ja kroz dijalog tražim saveznike kako bismo pomogli Hrvatima u BiH

Odluka o ulasku u europodručje

Sastao se i s Maltežankom Robertom Matsolom, novom predsjednicom EP-a iz redova naše Europske pučke stranke (EPP), najjače političke obitelji Starog kontinenta:

- Pred njom su dvije i pol godine mandata u ovom sazivu EP-a. Vjerujem da će Europski parlament pod njezinim predsjedanjem u 1. polovici 2022. usvojiti pozitivno mišljenje o pristupanju Hrvatske eurozoni.

Od 5. rujna dvojne cijene. Zamjena kuna u eure bez troška. Nizom mehanizama spriječit ćemo lovce u mutnom!

S Mitsotakisom, Weberom & EPP klubom

Skupa s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom, predsjednik Plenković održao je pred Klubom zastupnika EPP-a izlaganje o aktualnim EU izazovima, kao i ključnim temama za RH, a među njima i pitanju Hrvata u BiH:

- Hvala predsjedniku EPP grupe Manfredu Weberu na pozivu. Europarlamentarcima sam prenio da ulazimo u završnu fazu razgovora koji bi trebali rezultirati dogovorom političkih aktera u BiH o izmjenama Izbornog zakona kako bi Hrvati kao ravnopravan, konstitutivan narod mogli birati svoje legitimne predstavnike u najviše institucije.

Snažna potpora što žurnijem dogovoru o izbornoj reformi radi stvarne ravnopravnosti & legitimne zastupljenosti Hrvata u BiH!

S HDZ-ovim eurozastupnicima

Na kraju sadržajnog programa, susreo se i s delegacijom HDZ-a u EP-u:

- I naši zastupnici svakodnevno traže da se EU još snažnije angažira u cilju stvarne ravnopravnosti Hrvata u BiH. Hrvatima drugi ne smiju birati političke predstavnike!

Bez stvarne ravnopravnosti Hrvata BiH neće biti stabilna! Tražimo još snažnije angažiranje EU-a u cilju izmjena nepravednog Izbornog zakona

A A A