Vijesti
18. 1. 2022.

Nisu nas uspjeli spriječiti da izgradimo LNG terminal, očuvamo radna mjesta & pripremimo sjajnu turističku sezonu! Ni ubuduće nećemo pokleknuti pred njima!

(VIDEO) Andrej Plenković o sastanku nacionalnog vodstva HDZ-a: Povrat poreza za 250.000 mladih, veće rodiljne naknade, stotine novih vrtića, subvencionirani stambeni krediti, sad i više od milijarde vrijedna mjera „Biraj Hrvatsku”… No oporbi to ništa ne znači, kao ni Pelješki most, ni rekordni rast BDP-a ili veća zaposlenost, ni to što smo možda i jedina zemlja u kojoj struja i plin još nisu poskupjeli za kućanstva. Što god napravimo, ne valja - jer im je jedini cilj naštetiti HDZ-u. U prošlom su mandatu „salama taktikom” napadali osobe, a u ovom institucije. Bit će još dosta pokušaja demontaže države, još „feta salame”, ali nastavit ćemo raditi sve što je u našoj moći na dobrobit građana i gospodarstva.

Nakon redovite zajedničke sjednice Predsjedništva, Nacionalnog vijeća te klubova zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu, pred novinare je stao predsjednik naše stranke i naše Vlade Andrej Plenković.

Donosimo ključne poruke iz njegove izjave i odgovora na pitanja novinara:

Reforma sustava socijalne skrbi

Na sastanku smo rezimirali prošlotjedne aktivnosti te se pripremali, kao uvijek, za sjednicu Hrvatskog sabora, koja u srijedu započinje s tradicionalnim „aktualcem“. Podnijet ću i Izvješće o sastancima Europskog vijeća, a zastupnici će ovog tjedna raspraviti, u 2. čitanju, i reformski paket od 7 zakona kojim u odnosu na 2021. za pola milijarde kuna povećavamo izdvajanja za sustav socijalne skrbi.

U odnosu na 2021. za pola milijarde kuna povećavamo izdvajanja za sustav socijalne skrbi!

Neće zaustaviti ulazak u eurozonu!

Osvrnuli smo se i na Zakon o euru, koji je upućen u javno savjetovanje. U cilju zaštite potrošača, od 5. rujna cijene svih proizvoda i usluga isticat će se dvojno, i u kunama i u eurima, a zamjena novca bit će - besplatna. S obzirom na visoki stupanj euriziranosti nacionalne ekonomije, uvođenje eura koristit će hrvatskim i građanima i gospodarstvu. Sredinom godine očekujemo na razini EU-a ključne odluke o našem članstvu u eurozoni.

Od 5. rujna dvojne cijene. Zamjena kuna u eure bez troška. Nizom mehanizama spriječit ćemo lovce u mutnom!

Međunarodni angažman ZA ravnopravnost Hrvata u BiH

Razmotrili smo i naše međunarodne aktivnosti - od angažmana u borbi za stvarnu ravnopravnost Hrvata u BiH do mog boravka u Strasbourgu u povodu komemoracije pokojnom predsjedniku Europskog parlamenta Davidu Sassoliju, velikom prijatelju Hrvatske, čovjeku koji nas je podupirao u svim ključnim ciljevima dublje europske integracije.  

Iz Strasbourga: Počast Sassoliju, Schengen, europodručje & nastavak međunarodnog angažmana za Hrvate u BiH

Zaštita standarda hrvatskih građana

Kao što smo u COVID krizi povukli snažne, odlučne poteze za očuvanje radnih mjesta i spas poduzeća, tako ćemo pripremiti i zaštitne mjere kako bi se na proljeće spriječio udar mogućeg povećanja cijena energenata na standard naših građana. Za razliku od većine ostalih država i usprkos „boomu“ cijena na svjetskom tržištu, zahvaljujući nizu mehanizama koje je koristila naša Vlada u Hrvatskoj ni plin ni struja za kućanstva nisu poskupjeli, a niti neće najmanje do kraja sezone grijanja.

Za razliku od drugih zemalja u kojima su cijene eksplodirale, u Hrvatskoj struja i plin neće ni za lipu poskupjeti najmanje do kraja sezone grijanja!

Gorivo? Ponovno ćemo intervenirati ako cijene budu i dalje išle prema gore, no indikatori upućuju na to da će se one smanjivati. Tada je najbolje da tržište regulira samo sebe.

„Salama taktikom” napadaju institucije

Povrat poreza za 250.000 mladih, dizanje rodiljnih naknada, izgradnja stotina vrtića, subvencionirani stambeni krediti, golemo povećanje studentskih stipendija, evo sad i mjera „Biraj Hrvatsku”, vrijedna više od milijarde kuna… No za oporbu to ništa ne znači, kao što im ne znači ni Pelješki most, ni veća zaposlenost ili rekordni rast BDP-a, ni to što smo jedna od rijetkih zemalja u kojoj struja i plin dosad nisu poskupjeli za kućanstva. Što god napravimo, to za njih nije dobro ili je „slučajno“.

Prema njima baš ništa ne valja, jedini im je cilj naštetiti Vladi i HDZ-u. U prošlom mandatu oporba je „salama taktikom” napadala osobe, a u ovom institucije. U zadnjoj godini na meti su bili Hrvatski crveni križ, Civilna zaštita, Sveučilište u Zagrebu, HNK, HGK, HOK, HRT, Ustavni i Vrhovni sud, DORH, USKOK, HV, policija, Stožer jedan i drugi…

Orkestrirana kampanja protiv HDZ-a

Izmišlja se, šest mjeseci unaprijed, da su nam „propala“ EU sredstva za obnovu, da je nešto „odbijeno“, konstruira se „afera“ o obnovi „preko veze“ stana koji koristi predstojnik Ureda PVRH Zvonimir Frka Petešić - iako on uopće nije vlasnik - umjesto da se pohvali inicijativnost suvlasnika dotične zgrade. Itd, HDZ-u se želi prilijepiti i ono što nema veze s nama i ono što uopće ne postoji.

Suočeni smo s unutarnjim i vanjskim pokušajima demontaže naše države. No neće spriječiti ulazak u Schengen, uvođenje eura & uspjeh turističke sezone!

Neće uspjeti!

No ne brinite, bit će još „feta salame”, još mnogih pokušaja demontaže naše države. Ali, nastavit ćemo raditi sve što je u našoj moći na dobrobit građana i gospodarstva, nastavit ćemo s pripremama za još jednu uspješnu turističku sezonu. I u tome nas neće spriječiti - kao što nas nisu spriječili da realiziramo LNG terminal, kojim je Hrvatska dobila sigurnu opskrbu plinom, ili da u COVID krizi očuvamo 700.000 radnih mjesta!

Tko o čemu, Grbinova komesarka o nacionalnim interesima & strateškim projektima. A „kopala“ je da zaustavi LNG terminal!

A A A