Vijesti
20. 1. 2022.

Euro kao službenu valutu u Hrvatskoj uvodimo u 5 koraka - Prioritet je zaštita potrošača!

PVRH Andrej Plenković na 96. sjednici Vlade RH: 1. Do kraja prvog kvartala 2022. ispunjavanje i posljednjih kriterija za ulazak u eurozonu. 2. Sredinom godine finalne odluke na razini EU-a o članstvu Hrvatske. 3. Konačno utvrđivanje tečaja nakon ljetne turističke sezone. 4. Od 5. rujna dvojno isticanje cijena - u kunama i eurima. 5. Dana 1. siječnja 2023. prelazak na euro. Nakon prelaska hrvatski građani imat će još 14 dana u kojima će moći koristiti i kune. Mijenjat će se bez ikakve naknade 12 mjeseci od uvođenja eura u bankama, poslovnicama FINA-e i Hrvatske pošte, a potom u HNB-u, također bez troška.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade i HDZ-a osvrnuo se, po običaju, na aktualne teme. Podsjetio je da je aktualnim prijepodnevom započela nova sjednica Hrvatskog sabora.

DP se sam isključio iz partnerstva u ovoj Vladi, a SDP-ov je domet pokušati blokirati LNG - projekt koji nam osigurava energetsku autonomiju!

Završna faza pred ulazak u europodručje i Schengen

Nakon „aktualca“, Andrej Plenković podnio je redovito Izvješće o sastancima Europskog vijeća u 2021. godini: 

- O europskim temama kontinuirano razgovaramo pred Hrvatskim saborom, a time i pred cijelom javnošću, kako bismo uputili naše najviše predstavničko tijelo u sve ono što je važno za Hrvatsku, Europu i svijet. Hrvatska se nalazi u završnoj fazi pristupanja europodručju i Schengenskom prostoru.

Hrvatska ostvaruje dva strateška cilja dublje integracije - ulazak u europodručje i Schengen!

Također, izdvojio je da je ministar Josip Aladrović u Hrvatskom saboru predstavio reformski paket socijalnog sustava.

U odnosu na 2021. za pola milijarde kuna povećavamo izdvajanja za sustav socijalne skrbi!

Povjerenje u znanost, medicinu i struku

Osvrnuo se potom na pandemiju koronavirusa, napomenuvši da se omikron pokazuje kao brži soj virusa, što se reflektira i u brojkama zaraženih:

- Još jednom pozivam sve građane koji se još nisu cijepili da to učine, a oni koji jesu da prime i booster dozu. Do sada ju je primilo 725.000 ljudi. Ukažimo povjerenje znanosti, medicini i struci. Uz cijepljenje, jedino poštivanje temeljnih protuepidemijskih mjera može pomoći: maska, distanca, higijena i prozračivanje.

Rast hrvatskog gospodarstva u 2021. bit će - dvoznamenkast! No omikron poziva na dodatni oprez, odgovornost & solidarnost

Javno savjetovanje o Zakonu o euru

Najavio je početak javnog savjetovanja o, punim nazivom, Prijedlogu zakona o uvođenju eura kao službene valute u RH te o Smjernicama za prilagodbu gospodarstva, koje je prije nekoliko dana predstavio javnosti, a jutros je održana i sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura:

- Nakon što smo ušli u Europski tečajni mehanizam II i Bankovnu uniju, cilj je - sukladno Akcijskom planu - ispuniti sve kriterije do kraja prvog kvartala ove godine. Slijedi sredinom godine finalna faza donošenja odluka o našem pristupanju na razini europodručja i Europske unije. Nakon ljetne turističke sezone konačno će se pak utvrditi tečaj.

Premijer Plenković na sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura: Prvo i najvažnije je zaštita potrošača

Spriječit će se „zaokruživanje“ cijena 

U četvrtom koraku, a kako bi se spriječila „zaokruživanja“ cijena u trenutku uvođenja eura, planirano je od 5. rujna ove godine dvojno isticanje cijena (u kunama i eurima), a na euro se prelazi od 1. siječnja 2023. godine, s tim da će građani imati još 14 dana u kojima će moći koristiti i kune:

- Kune će se 12 mjeseci od uvođenja eura moći bez ikakve naknade zamijeniti u bankama, Hrvatskoj pošti i FINA-i, a potom na neograničeno vrijeme u Hrvatskoj narodnoj banci. Također bez troškova. Zaštita potrošača temeljno je načelo. Zakonski se uvodi i institut zabrane poskupljenja artikala i usluga bez detaljno objašnjenog, opravdanog razloga. Proces će biti jednostavan, transparentan i besplatan.

Od 5. rujna dvojne cijene. Zamjena kuna u eure bez troška. Nizom mehanizama spriječit ćemo lovce u mutnom!

Veliki prijatelj Hrvatske 

Na kraju se predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković prisjetio preminulog predsjednika Europskog parlamenta Davida Sassolija, kazavši da je bio veliki prijatelj Hrvatske, dobar čovjek i dobar političar.

Još jednom je izrazio žaljenje zbog njegove smrti i sućut njegovoj obitelji i Europskome parlamentu.

Iz Strasbourga: Počast Sassoliju, Schengen, europodručje & nastavak međunarodnog angažmana za Hrvate u BiH

A A A