Vijesti
22. 1. 2022.

Maslenica '93 - Prva velika oslobodilačka akcija & prekretnica u pravednome Domovinskom ratu

(PHOTO) 29. obljetnica VRO „Maslenica“. Zajedno s generalom Antom Gotovinom, PVRH Andrej Plenković položio je vijenac za sve poginule hrvatske branitelje: „Bez njihove hrabrosti i žrtve ne bi danas bilo slobodne RH, članice NATO-a i EU-a. Povijesna istina jedna je i jedina - Hrvatska se obranila od velikosrpske agresije i u Domovinskom ratu oslobodila svoj okupirani teritorij“. PPVRH Tomo Medved: „Maslenica je bila nedvosmislena poruka i hrvatskom narodu i neprijatelju i cijelom svijetu da smo izgradili snažnu oružanu silu te da smo spremni i sposobni osloboditi svoju zemlju. To smo i učinili 1995. u Oluji!“.

Na današnji dan 1993. započela je jedna od najuspješnijih operacija Hrvatske vojske i naših redarstvenih snaga, kojom je u nešto manje od tri dana uspostavljena prometna povezanost između sjevera i juga Hrvatske te su stvoreni uvjeti za gradnju novoga Masleničkog mosta. Operacijom "Maslenica" oslobođen je znatan dio zadarskog zaleđa, uključujući Novsko ždrilo i zračnu luku u Zemuniku, a stvoreni su i uvjeti za potpuno oslobađanje brane Peruća pokraj Sinja.

"Maslenica" će ostati u hrvatskoj povjesnici zabilježena po jasno upućenoj poruci srpskom agresoru i međunarodnoj zajednici da se hrvatski narod i hrvatska država neće unedogled miriti s okupacijom svojih područja.

PLENKOVIĆ: Trajna zahvalnost & najdublje poštovanje

Uoči obljetnice, jučer je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković - zajedno s generalom Antom Gotovinom - položio vijenac kod Spomen-obilježja križa za sve poginule hrvatske branitelje u VRO Maslenica '93, poručivši da bez žrtve branitelja ne bismo imali slobodnu Hrvatsku:

- Još jednom u ime Vlade i u svoje osobno ime iskazujem trajnu zahvalnost i najdublje poštovanje svim hrvatskim braniteljima - vojnicima i policajcima. Bez njihove hrabrosti i žrtve ne bi danas bilo slobodne i demokratske Hrvatske, članice NATO-a i EU-a.

Ima li što suverenističkije od Pelješkog mosta, Schengena & Rafalea?!

Povijesna istina jedna je i jedina: Hrvatska se obranila od velikosrpske agresije & u pravednome Domovinskom ratu oslobodila svoj okupirani teritorij - dodao je premijer Plenković.

MEDVED: Da se nikad ne zaboravi!

Potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved danas je u Zadru, u sklopu obilježavanja 29. godišnjice VRO „Maslenica“, položio vijenac na Središnji križ na Gradskom groblju te pratio mimohod ratnih postrojbi:

- Bila je to prekretnica u pravednome Domovinskom ratu, nedvosmislena poruka i hrvatskom narodu i velikosrpskom agresoru i cijelom svijetu da smo izgradili snažnu oružanu silu te da smo spremni i sposobni osloboditi svoju zemlju. To smo i učinili 1995. u Oluji!

Svi Hrvati, uz svoj rodni grad, u srcu nose i Vukovar!

S dostojanstvom i dubokim poštovanjem obilježavamo svaku ratnu obljetnicu - dodao je general Medved:

- One su podsjetnik da nam sloboda koju danas živimo nije darovana, da je krvlju plaćena! Da se nikad ne zaboravi!

BANOŽIĆ: Pokazali smo da je svehrvatska pobjeda blizu!

Ministar obrane Mario Banožić uputio je čestitku svim sudionicima slavne vojno-redarstvene operacije:

- Predvođena prvim predsjednikom i vrhovnim zapovjednikom dr. Franjom Tuđmanom, Hrvatska je imala jasne ciljeve i nepokolebljivu volju. Oslobodilačkom operacijom Maslenica '93 učvršćena je vjera hrvatskog naroda u vlastite mogućnosti, pokazali smo da je svehrvatska pobjeda blizu!

Čestitka ministra Banožića povodom 29. obljetnice VRO Maslenica

A A A