Vijesti
21. 1. 2022.

Otoci su bogatstvo naše nacije, atraktivne turističke destinacije, a gosti žele upravo domaće, autohtone proizvode!

(PHOTO) Pag - dodjela oznaka "Hrvatski otočni proizvod". Andrej Plenković: „HOP je sjajan primjer promocije našeg gospodarstva, kulinarstva i poljoprivrede. Čestitam svim dobitnicima oznake! Nastavljamo povećavati ulaganja za prometno povezivanje otoka i bolji život na njima - što je i važni dio Nacionalne strategije razvoja do 2030. godine“. Predsjednik Vlade RH i HDZ-a obišao je i znamenitu Pašku siranu te potom posjetio Novalju i Zadar. Teme: nastavak ulaganja u turizam i zapošljavanje te novi razvojno-socijalni projekti.

 „I digitalna tranzicija velika je šansa za ljude na otocima jer se putem internetskih platformi može zapravo raditi iz bilo kojeg dijela svijeta, o čemu svjedoči i sve veći broj digitalnih nomada koji su odabrali našu prelijepu zemlju za mjesto u kojem će živjeti“ - također je istaknuo Andrej Plenković u Pagu, na svečanosti dodjele oznaka "Hrvatski otočni proizvod" za 2020. i 2021. godinu.

Razvoj pametnih i održivih otoka

Oznaka HOP jamstvo je kvalitete i izvornosti - dodao je - a nose je proizvodi s otoka Brača, Hvara, Visa, Korčule, Paga, Krka, Lastova, Dugog otoka, Raba, Cresa, Lošinja, Prvića, Ugljana, Mljeta, Šolte, Žirja, Pašmana, Iža, Murtera, Oliba, Kornata, Raba, Silbe i Zlarina te poluotoka Pelješca:

- Pomorska orijentacija važna je za razumijevanje Hrvatske i njenih različitosti, ali prije svega njenih bogatstava. Oznakama HOP tradicija hrvatskih otoka emancipira se na vidljiv, prepoznatljiv način, a Nacionalnom razvojnom strategijom naglašava se smjer razvoja pametnih i održivih otoka, u potpunosti inkorporiranih u globalne trendove.

Milijarde uložene u otoke

Hrvatska ima i Nacionalni plan razvoja otoka - podsjetio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a - kojim se želi unaprijediti dostupnost zdravstvenih i socijalnih usluga te jačati sve potencijale koji će pozitivno utjecati na demografska kretanja i gospodarsku revitalizaciju:

- U promet i prometnu povezanost uložili smo 1.8 milijardi kuna, u gospodarstvo i zapošljavanje na otocima 300 milijuna kuna, u poljoprivredu 262 milijuna, u energetiku 166 milijuna, u vodno gospodarstvo 162 milijuna, dok je iz proračuna uloženo još 560 milijuna kuna, a i sufinancirano je 206 projekata u vrijednosti 118 milijuna kuna.

Iz Zadra: Snažna potpora naše Vlade razvoju hrvatskih otoka & priobalnih županija

NOVALJA - pulsirajuća gospodarska točka LSŽ-a

Plenković je na otoku Pagu posjetio i znamenitu Pašku siranu („Ovo je čudo. Čudo kvalitete, ali i čudo suvremene tehnologije u sinergiji s tradicijom“) te se u Novalji, u kojoj su trenutačno u tijeku ili u različitim fazama pripreme investicije u vrijednosti većoj od 800 milijuna kuna, sastao s gradonačelnikom Ivanom Dabom i ličko-senjskim županom Ernestom Petryjem:

- Razgovarali smo o projektima aglomeracije, izgradnji luke Žigljen i ribarske luke u Novalji, dječjim vrtićima i školama, razvoju cestovne infrastrukture i ulaganjima u turizam. Novalja se sjajno razvija u zadnje vrijeme i predstavlja pulsirajuću točku za gospodarstvo otoka Paga. Koristeći europske i nacionalna sredstva, Vlada će snažno podržavati revitalizaciju LSŽ-a.

ZADARSKA ŽUPANIJA - 3.7 milijardi aktivnih projekata

Hrvatski premijer završio je posjet Dalmaciji u Zadru, gdje se sastao sa županom Božidarom Longinom i gradonačelnikom Brankom Dukićem:

- Podupiremo projekte važne za razvoj Zadarske županije, osobito u prometu, poljoprivredi, ribarstvu i vodnom gospodarstvu. Ukupno je iz fondova EU-a ugovoreno gotovo 4 milijarde kuna. Čestitam na izvrsnim turističkim rezultatima koji su u ZŽ-u dosegli pretkriznu 2019. godinu!

Rekordna zaposlenost

Uz premijera Plenkovića te ministre Olega Butkovića i Marije Vučković, na sastanku je sudjelovalo i čak šestero državnih tajnika, što je župan Longin izdvojio kao još jednu potvrdu koliko naša Vlada brine o Zadarskoj županiji:

- Imamo 3.7 milijardi aktivnih projekata i rekordnu zaposlenost, sve to zahvaljujući mjerama Vlade i našim lokalnim naporima. Premijer ima razumijevanja za svaki naš projekt, jedan smo tim.

A A A