Vijesti
25. 1. 2022.

EU mora poslati snažnu poruku onima koji koče izbornu reformu. Ravnopravnost Hrvata preduvjet je europskog puta BiH!

MVEP Gordan Grlić Radman: „Detaljno sam upoznao kolege ministre s naporima koje poduzimaju međunarodni predstavnici kako bi se u BiH provela izborna reforma i kako bi se omogućilo legitimno predstavljanje triju konstitutivnih naroda“. Eurozastupnica Željana Zovko: „RH je najveći zagovornik ulaska BiH u EU. No umjesto da postane zemlja kandidat, postala je zemlja slučaj. Kao što se napravio kompromis u Mostaru, gdje nema preglasavanja brojnijih Hrvata nad Bošnjacima, tako se i na državnoj razini može postići dogovor o izmjenama nepravednog Izbornog zakona“.

GRLIĆ RADMAN: Eliminirati sve oblike diskriminacije u izbornom procesu

Šef hrvatske diplomacije u Bruxellesu je - na sastanku ministara vanjskih poslova država članica Europske unije - ponovno otvorio pitanje položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini:

- Detaljno sam upoznao kolege s naporima koje poduzimaju predstavnici Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije kako bi se u BiH provela izborna reforma. Poručio sam im da EU mora poslati snažnu, jasnu, nedvosmislenu poruku onima koji koče izmjene Izbornog zakona i kojima odgovara status quo.

Iz Strasbourga: Počast Sassoliju, Schengen, europodručje & nastavak međunarodnog angažmana za Hrvate u BiH

Gordan Grlić Radman je istaknuo da su zakonske izmjene nužne kako bi se eliminirali svi oblici diskriminacije u izbornom procesu i kako bi se omogućilo legitimno predstavljanje triju konstitutivnih naroda u kolektivnim tijelima BiH:

- Dobio sam podršku više svojih kolega, a napomenuo sam i da BiH treba uložiti više političkih napora kako ne bi postala interesno područje trećih zemalja.

ZOVKO: Ako BiH ne napravi iskorak, neće moći nastaviti svoj EU put

O angažmanu na međunarodnoj sceni da se napokon riješi pitanje stvarne ravnopravnosti Hrvata u BiH govorila je i naša europarlamentarka Željana Zovko gostujući u programu Face TV-a (Sarajevo):

- U Europskom sam parlamentu kako bih se borila za BiH, kako bi ona što prije ušla u EU. Hrvatska je najveći zagovornik ulaska BiH u EU. No umjesto da ona postane zemlja kandidat, postala je zemlja slučaj. Ako ne napravi iskorak ka demokratizaciji izbora, nema mogućnosti da nastavi svoj EU put. Neki žive u zabludi misleći da BiH ne trebaju izmjene Izbornog zakona...

Bez stvarne ravnopravnosti Hrvata BiH neće biti stabilna! Tražimo još snažnije angažiranje EU-a u cilju izmjena nepravednog Izbornog zakona

Mostarski model

Kao što se napravio kompromis u Mostaru, gdje nema preglasavanja brojnijih Hrvata nad Bošnjacima - dodala je Zovko - tako se i na državnoj razini može postići kompromis o izbornoj reformi:

- Očekujemo dogovor SDA i HDZ-a, očekujemo da Europa i SAD pomognu u pronalaženju rješenja. Bolno je slušati optužbe na račun Hrvata samo zato što kao konstitutivni narod traže ono što im pripada i prema Ustavu BiH i prema „Daytonu“ - legitimno predstavljanje.

Izbor gradonačelnika Mostara - iskorak prema europskoj budućnosti BiH & stvarnoj ravnopravnosti Hrvata!

Odbacujemo separatističke tendencije u BiH, ali one unitarističke - zaključila je je HDZ-ova eurozastupnica.

A A A