Vijesti
25. 1. 2022.

Kako smo u COVID krizi odlučnim mjerama očuvali 700.000 radnih mjesta, tako ćemo i na proljeće zaštititi standard hrvatskih ljudi!

Andrej Plenković nakon sastanka nacionalnog vodstva HDZ-a: Prezentirao sam što sve Vlada planira učiniti kako bi spriječila udar na naše građane u slučaju povećanja cijene struje i plina u travnju. Tri su smjera. 1. Povećanje naknade za socijalno ugrožene obitelji i proširenje kruga korisnika. Vaučere - koji se i sad dobivaju za plaćanje računa za struju - proširit ćemo i na plin. 2. HEP će kao nacionalna energetska kompanija dio tereta preuzeti na sebe i ublažiti pritisak. 3. Smanjit ćemo stope PDV-a na energente. Kao i u borbi protiv ekonomskih posljedica pandemije, potkraj sezone grijanja postavit ćemo čvrstu „sigurnosnu mrežu“.

Donosimo izjavu predsjednika naše stranke i naše Vlade Andreja Plenkovića o redovitoj sjednici Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i zastupničkih klubova HDZ-a u Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu:

O USPJEŠNOM „AKTUALCU“

Raspravili smo sve aktualne teme i sva važna zbivanja od prošlog tjedna te najavili nadolazeće aktivnosti. Osvrnuli smo se na „aktualac“ u Hrvatskom saboru - ocjenjujemo da su članice i članovi Vlade RH utemeljeno i argumentirano odgovorili na zastupnička pitanja. To smo MVEP Gordan Grlić Radman i ja nastavili i toga poslijepodneva na raspravi o sastancima Europskoga vijeća u prošloj godini. 

MOST LICEMJERJA: Mudro šute kad se Milanović grli s Dodikom & kad njihov zdravstveni stručnjak podržava COVID potvrde!

O ULASKU U EUROZONU …

Osvrnuli smo se i na sjednicu Nacionalnog vijeća za uvođenje eura. Naši su zastupnici u cijelosti senzibilizirani sa sadržajem Prijedloga Zakona o euru i Smjernicama za prilagodbu gospodarstva - koje je Vlada uputila u javno savjetovanje. Sredinom godine očekujemo na razini EU-a ključne odluke o hrvatskom članstvu u europodručju. Kao što sam već više puta naglasio, prioritet nam je zaštita potrošača.

Euro kao službenu valutu u Hrvatskoj uvodimo u 5 koraka - Prioritet je zaštita potrošača!

… & ČLANSTVU U SCHENGENU

Razmotrili smo i aktivnosti vezane za ulazak Hrvatske u Šengenski prostor. Danas je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ugostio slovenskog kolegu Aleša Hojsa. Na tragu izrazito kvalitetne suradnje koju smo uspostavili s Vladom premijera Janeza Janše, Slovenija nam pruža snažnu potporu za Schengen. U 9. godini članstva u EU-u, Hrvatska je pred ostvarenjem dva strateška cilja dublje europske integracije!

Slovenski ministar Aleš Hojs posjetio MUP RH

O REFORMI SOCIJALNE SKRBI

Kao uvijek, razgovarali smo i o suzbijanju COVID-a te o ubrzanju procesa obnova. O potonjem nas je izvijestio potpredsjednik Vlade Tomo Medved. Što se tiče Hrvatskog sabora, kolege Gordan Jandroković i Branko Bačić predočili su nam dinamiku rada ovog tjedna, s posebnim naglaskom na reformski paket zakona o sustavu socijalne skrbi - za koji vjerujemo da će biti izglasan ovog petka. 

U odnosu na 2021. za pola milijarde kuna povećavamo izdvajanja za sustav socijalne skrbi!

O ZAŠTITI STANDARDA HRVATSKIH GRAĐANA

Na kraju, prezentirao sam što sve Vlada planira učiniti kako bi spriječila udar na standard hrvatskih građana u slučaju poskupljenja struje i plina u travnju, nakon sezone grijanja, uslijed globalnog „booma“ cijena energenata. Tri su temeljna smjera.

Prvi: povećanje naknade za socijalno ugrožene obitelji i proširenje kruga korisnika. Vaučere - koji se i sad dobivaju za plaćanje računa za struju - proširit ćemo i na plin. Drugi: HEP će kao nacionalna energetska kompanija dio tereta preuzeti na sebe i time ublažiti pritisak na građane. Treći: smanjit ćemo stope PDV-a na navedene energente.

Dok drugi ruše ili dangube

Kako smo u COVID krizi odlučnim mjerama očuvali 700.000 radnih mjesta u privatnom sektoru, spasili 120 .000 poduzeća te spriječili val otkaza i stečajeva, tako ćemo i na proljeće postaviti „sigurnosnu mrežu“ radi zaštite egzistencije hrvatskih ljudi!

Dok drugi ili ruše ili dangube, mi radimo! I Bradley, i povećanje plaća i zaposlenosti, i dvoznamenkasti rast BDP-a!

A A A