Vijesti
26. 1. 2022.

Prijedlogom o 6 izbornih jedinica, umjesto postojećih 10, SDP želi na mala vrata uvesti regije!

Branko Bačić: Ta je stranka više puta zastupala ukidanje županija i osnivanje nekoliko regija. Dovoljno je prisjetiti se bivšeg predsjednika Ive Josipovića. No nećemo dati na županije - koje je osmislio dr. Franjo Tuđman i koje potiču ravnomjerni razvoj svih krajeva Lijepe Naše! Neovisno o SDP-u, HDZ je već odlučio ići u izmjene izbornog zakonodavstva kako bi se izjednačila „težina“ glasa po izbornim jedinicama.

Predsjednik Kluba zastupnika i potpredsjednik HDZ-a najavio je da vladajući uskoro idu s izmjenom izbornog zakonodavstva:

- Ustavni sud još je prije 12 godina upozorio na nejednakost u „težini“ glasa po pojedinim izbornim jedinicama s obzirom da u njima broj birača odstupa za više od pet posto. Nakon popisa stanovništva razlike su se pokazale još veće te je HDZ donio odluku da se pokrenu izmjene. Mijenjat će se ili Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, kojim je predviđeno da se u 10 jedinica bira po 14 zastupnika, ili Zakon o izbornim jedinicama, koji propisuje granice izbornih jedinica.

Godinu dana prije parlamentarnih izbora krajnji je rok za izmjene, no vjerujem da ćemo već do ljetne stanke ići s prvim čitanjem zakonskog prijedloga - dodao je Branko Bačić.

Tuđmanov teritorijalni ustroj

Osvrnuo se i na SDP-ov prijedlog kojim se zagovara 6 izbornih jedinica umjesto postojećih 10:

- Time se na mala vrata pokušava ponovno otvoriti tema regionalizacije Hrvatske. Podsjećam da je SDP puno puta zastupao ukidanje županija i osnivanje nekoliko regija. Dovoljno je prisjetiti se bivšeg predsjednika Ive Josipovića. No HDZ neće dati na županije - koje je osmislio dr. Franjo Tuđman i koje potiču ravnomjerni razvoj svih krajeva Lijepe Naše!

SDP se u biti boji regionalnih stranaka

Osim toga - nastavio je - u velikim izbornim jedinicama od 700 do 800 tisuća birača, kakve predlaže SDP, izgubila bi se veza između birača i zastupnika:

- Mene birači, primjerice, prepoznaju kao otočkog zastupnika iz Dubrovačko-neretvanske županije, Arsena Bauka kao Bračanina, Antu Sanadera kao Kaštelanina, a u izbornoj jedinici koja bi se protezala od Konavala sve do Zadra ta povezanost s biračkom bazom ne bi bila toliko izražena.

Kazao je i da SDP-ov prijedlog otežava pristup manjim, regionalnim strankama. U velikim izbornim jedinicama bilo bi im puno teže ući u Hrvatski sabor.

10 izbornih jedinica - optimum

Bačić je zaključio da izborni sustav s 10 izbornih jedinica pridonosi stabilnosti političkog sustava i dobro reprezentira birače u Hrvatskoj:

- Nema potrebe za dramatičnijom izmjenom zakona i znatnim povećanjem broja birača po izbornoj jedinici. Mišljenja sam da treba ostati 140 zastupnika koji se biraju u 10 jedinica. To su primjerene brojke državi veličine Hrvatske.

A A A