Vijesti
27. 1. 2022.

Sućuti u povodu smrti Nedjeljka Mihanovića, bivšeg predsjednika Hrvatskog sabora i povjesničara hrvatske književnosti

Andrej Plenković: U hrvatskoj će povjesnici ostati zapamćen po aktivnom doprinosu stvaranju hrvatske države, demokratskim promjenama i razvoju parlamentarizma te afirmaciji hrvatskog kulturnog i povijesnog identiteta. Gordan Jandroković: Pamtit ćemo ga kao 3. predsjednika Hrvatskog sabora i bliskog suradnika dr. Tuđmana, koji je imao važnu ulogu u stvaranju slobodne i neovisne Hrvatske i promicanju višestranačja. Opraštamo se od istaknutog domoljuba, intelektualca i književnika, ali prije svega plemenitog i uvijek pristupačnog čovjeka.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković te predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković uputili su izraze sućuti obitelji u povodu smrti dr. sc. Nedjeljka Mihanovića.

PLENKOVIĆ: Ugledni hrvatski političar, književnik i znanstvenik

S iznimnim sam žaljenjem primio vijest o odlasku g. Nedjeljka Mihanovića, uglednoga hrvatskog književnika i političara.

Pamtit ćemo ga kao vrsnog povjesničara hrvatske književnosti, koji je brojnim esejima i kritikama te priređenim sabranim djelima mnogih hrvatskih pisaca dao osobiti znanstveni doprinos interpretaciji i sistematizaciji novije hrvatske književnosti.

Pamtit ćemo ga i po aktivnom doprinosu u stvaranju hrvatske države te obnašanju mnogih istaknutih dužnosti - od ministra prosvjete i kulture do saborskog zastupnika i predsjednika Hrvatskog sabora u mandatu 1994-1995.

Afirmacija hrvatskog kulturnog i povijesnog identiteta

Nedjeljko Mihanović u hrvatskoj će povjesnici ostati zapamćen po političkom doprinosu demokratskim promjenama i razvoju parlamentarizma te, napose, afirmaciji hrvatskog kulturnog i povijesnog identiteta.

Poštovana obitelji Mihanović, u ovim teškim trenucima primite, molim vas, uime Vlade RH i u moje osobno ime izraze iskrene sućuti i poštovanja.

JANDROKOVIĆ: Sve dužnosti obavljao je časno, uvijek promičući nacionalne interese

Poštovana obitelji Mihanović, s tugom i žaljenjem primio sam vijest o odlasku g. Nedjeljka Mihanovića. U ime Hrvatskog sabora i osobno, s dubokim suosjećanjem izražavam vam iskrenu sućut.

Hrvatski sabor pamtit će ga kao svog trećeg predsjednika - od 1994. do 1995. - a hrvatska javnost s osjećajem zahvalnosti zbog njegovoga iznimnog doprinosa u stvaranju slobodne, suverene i neovisne hrvatske države. Kao bliski suradnik predsjednika Franje Tuđmana, dr. Mihanović imao je važnu ulogu u demokratizaciji zemlje, promicanju višestranačja i izgradnji hrvatskih institucija.

Dani ponosa i slave

Na prvim višestranačkim slobodnim izborima 1990. biran je s liste HDZ-a u tadašnje Vijeće općina, a mandat saborskog zastupnika ponovio je na izborima 1992. i 1995. godine. Obnašao je dužnosti predsjednika saborskog Odbora za naobrazbu, znanost, kulturu i šport te predsjednika Izvršnog odbora Nacionalne grupe Hrvatskog sabora pri Interparlamentarnoj uniji, a u Vladi 1992. i zamjenika ministra prosvjete, kulture i športa.

Bio je i savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za etička i moralna pitanja te predsjednik Povjerenstva za odnose s vjerskim zajednicama u RH.

Čovjek čvrstih uvjerenja

Sve svoje dužnosti i djelatnosti obavljao je profesionalno, odgovorno i časno, uvijek promičući hrvatske nacionalne i državne interese, zbog čega je i višestruko odlikovan. Bio je čovjek čvrstih uvjerenja kojem je javni interes bio ispred osobnog, zbog čega je uživao poštovanje svojih kolega, neovisno o njihovoj političkoj pripadnosti. 

Iza dr. sc. Mihanovića ostaje bogat i plodonosan književni i znanstveni opus, posebno u području kroatistike i promicanju hrvatske književnosti. Opraštamo se od istaknutog hrvatskog domoljuba, intelektualca i književnika, ali prije svega plemenitog i uvijek pristupačnog čovjeka. Nedostajat će svima koji su ga poznavali i imali čast surađivati s njim, a najviše, naravno, vama, poštovana obitelji, koju je silno volio.

Moje misli su uz vas u ovom tužnom trenutku za vašu obitelj. Još jednom primite najiskreniju sućut.

A A A