Vijesti
28. 1. 2022.

Dok Milanović nanosi međunarodnu štetu Hrvatskoj, mi za manje novca nabavljamo više Bradleyja!

(VIDEO) Andrej Plenković na 98. sjednici Vlade RH: Milanovićeve tvrdnje o Ukrajini ruše kredibilitet i reputaciju Hrvatske, izazivaju snebivanje naših saveznika i partnera - od SAD-a i NATO-a do EU-a. Skandalozno! Ispada da će s vremenom svaki hrvatski veleposlanik biti pozvan na razgovor kako bi mu nama važne države prosvjedovale zbog Milanovića. * Dogovorili smo bolji aranžman: za manje novca dobit ćemo i više oklopnih vozila i punu opremljenost i posao za „Đuru“. Jačajući suradnju sa SAD-om, nastavljamo modernizirati HV! Mario Banožić: Milanović bi mogao objasniti zašto je zagovarao skuplju ponudu, zašto je želio da RH plati više, a dobije manje vozila, i usto slabije opremljenih!

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se, po običaju, na aktualne teme.

Jačanje pobjedničke Hrvatske vojske…

Istaknuo je da je Vlada donijela odluku kojom je ovlastila ministra obrane Marija Banožića da realizira nabavku borbenih vozila pješaštva Bradley:

- To je projekt koji razvijamo sa Sjedinjenim Američkim Državama još od 2017. godine, sukladno našoj kontinuiranoj politici jačanja sposobnosti Hrvatske vojske. U odnosu na inicijalnu ponudu - koja je sadržavala 62 borbena vozila, od kojih bi samo 28 bilo potpuno opremljeno, te 5 vozila za obuku i 17 za rezervne dijelove - sad ćemo dobiti 62 podjednako opremljena borbena vozila, 5 vozila za obuku i 22 za rezervne dijelove. Dakle, umjesto 84 dobit ćemo 89 Bradleyja.

89 Bradleyja - Za manje novca dobit ćemo više vozila! Ostvarujemo i strateški cilj jačanja odnosa sa SAD-om!

… i savezništva sa SAD-om

Dodao je da su u pregovorima promijenjeni i financijski uvjeti: umjesto inicijalnih 45 milijuna dolara, američka donacija iznosit će 51 milijun, a SAD će Hrvatskoj donirati i dodatnih 11 milijuna dolara za modernizaciju vozila:

- Dogovoreno je da će se modernizacija odvijati u „Đuri Đakoviću Specijalna vozila“ u Slavonskom Brodu - u suradnji s američko-britanskom korporacijom BAE Systems. Ovom odlukom Vlade RH jačamo savezništvo sa SAD-om, ali i sposobnosti Hrvatske vojske nakon što smo već učinili golemi iskorak kupnjom višenamjenskih borbenih aviona.

Strateškim partnerstvom s Francuskom jačamo geopolitičku važnost Hrvatske, a nabavom Rafalea podižemo vojnu sposobnost na dosad neviđenu razinu!

Energetska sigurnost

Andrej Plenković potom se osvrnuo na globalnu energetsku situaciju, spomenuvši jučerašnju konferenciju o energetskoj sigurnosti u eri dekarbonizacije:

- Izložili smo politiku Vlade RH kada je riječ o energetici i klimi, s osvrtom na pristup rješavanju izazova izglednog rasta cijena energenata, koji možemo očekivati od travnja.

Paketom mjera Vlada će zaštititi standard građana

Ponovio je da će Vlada paketom mjera ublažiti mogući cjenovni „udar“ na hrvatska kućanstva, i to u tri segmenta:

- Prvi: povećanje naknada za socijalno najugroženije građane. Danas tu naknadu od 200 kuna dobiva 64.000 kućanstava, no ona će se i povećati i proširiti tako da uz struju pokriva i račune za plin. Drugi: HEP će kao državna kompanija preuzeti dio tereta na sebe. Treći: smanjenje stope PDV-a, koja sada iznosi 13% za struju i 25% za plin.

Kako smo u COVID krizi odlučnim mjerama očuvali 700.000 radnih mjesta, tako ćemo i na proljeće zaštititi standard hrvatskih ljudi!

Sveobuhvatna reforma sustava socijalne skrbi

Govoreći o reformskom paketu zakona iz područja socijalne skrbi, o kojem se u petak glasuje u Hrvatskom saboru, naglasio je da će se njime ojačati i sami sustav i društvena solidarnost prema najugroženijima:

- Unapređujemo stručni rad centara za socijalnu skrb, uz racionalizaciju poslovanja, i istodobno povećavamo opseg i visinu materijalnih prava najugroženijih skupina. To ponajprije uključuje povećanje socijalnih naknada, poput zajamčene minimalne naknade s 800 na 1.000 kuna. Posebni je fokus i na osobama s invaliditetom, kao i na njihovim njegovateljima te na roditeljima djece s teškoćama u razvoju i osoba. Novim zakonom povećava se i osobna invalidnina, na 1.750 kuna, uz ukidanje cenzusa.

U odnosu na 2021. za pola milijarde kuna povećavamo izdvajanja za sustav socijalne skrbi!

Također, roditelj njegovatelj i njegovatelj imat će pravo na veći iznos naknade - u visini od 4.500 kuna - a roditelju koji samostalno skrbi o dvoje i više djece naknada se dodatno uvećava na 6.000 kuna:

- Uložit ćemo dodatnih 86 milijuna kuna godišnje i za povećanje naknada za rad udomitelja i opskrbnine. Tako će se naknade za udomitelje povećati za 15 do 60%, iznosit će između 4.500 i 7.000 kuna za specijalizirane udomitelje za djecu te 4.000 kuna za standardne udomitelje. Opskrbnine se pak povećavaju za 20 do 42%. Sve navedene promjene imat će u 2022. fiskalni efekt od 500 milijuna kuna, a u 2023. od 700 milijuna.

O Štetočini s Pantovčaka

Na kraju uvodnog obraćanja na sjednici Vlade, premijer Plenković se osvrnuo na izjave predsjednika RH o Ukrajini, ocijenivši ih sramotnim i reputacijski štetnim za Hrvatsku:

- Dovode do velikoga razočaranja, do snebivanja naših partnera, od SAD-a do članica NATO-a i Europske unije. Kako vrijeme protječe, ispada da će svaki hrvatski veleposlanik biti pozvan na razgovor kako bi mu nama važne države prosvjedovale zbog Milanovića. Skandalozno, on ruši kredibilitet Hrvatske! Kao Vlada koja vodi principijelnu vanjsku politiku, u potpunosti se ograđujemo od njegovih nestvarnih izjava.

Kada sam pročitao što je sve Milanović izrekao o Ukrajini, prvo sam pomislio da je riječ o nekome ruskom dužnosniku!

Milanović izmišlja & svjesno zbunjuje javnost

Još jednom je jasno ponovio stajalište Vlade RH o Ukrajini:

- Poštivanje njene teritorijalne cjelovitosti, poštivanje načela međunarodnog prava, zalaganje za deeskalaciju sukoba, smanjivanje tenzija, pridonošenje naporima međunarodne zajednice te kontinuirano zalaganje za mir. Milanović je „u eter“ bacio pitanje slanje vojske članica NATO-a u Ukrajinu iako ono nigdje, ni u jednoj međunarodnoj organizaciji, uopće nije bilo na dnevnom redu. Osim što nam nanosi štetu na međunarodnoj sceni, on i svjesno zbunjuje javnost.

Slušajući štetočinu Milanovića, pomislio sam da traži sankcije za Ukrajinu!

Nastavljamo voditi ozbiljnu, odgovornu & racionalnu vanjsku politiku

Na kraju, Plenković je naglasio da će Vlada nastaviti voditi ozbiljnu, odgovornu i racionalnu vanjsku politiku koja teži unaprjeđenju odnosa sa svim zemljama, čvrsto zastupajući hrvatske nacionalne interese i pritom ne izgovarajući rečenice koje vrijeđaju druge narode i druge zemlje.

U tom je kontekstu izdvojio pozitivnu odluku Vijeća OECD-a o otvaranju pregovora o članstvu Hrvatske:

- Osigurat ćemo da RH dobije dodatnu legitimaciju i kredibilitet na međunarodnoj razini članstvom u OECD-u, jedinoj preostaloj organizaciji najrazvijenijih država svijeta kojoj još nismo pristupili.

POČAST ŽRTVAMA HOLOKAUSTA

Na početku sjednice, predsjednik Vlade RH i HDZ-a govorio je o Međunarodnom danu sjećanja na žrtve Holokausta, o čemu možete više pročitati u zasebnom članku:

Žrtve Holokausta trajni su podsjetnik i upozorenje na dimenzije zla koje mogu proizići iz mržnje i totalitarnih ideologija

ZAŠTO JE MILANOVIĆ ZAGOVARAO SKUPLJU PONUDU?

Ministar obrane Mario Banožić napomenuo je kako bi Milanović, nakon svega, trebao objasniti zašto je zagovarao skuplju ponudu za Bradleyje:

- Zašto je želio da Hrvatska plati više, a dobije manje oklopnih vozila, i usto slabije opremljenih?! Zloguko je tvrdio da će se „zbog Vlade prokockati prilika“. No RH će zahvaljujući našem dogovoru sa SAD-om svaki Bradley platiti gotovo 100.000 dolara manje, ne računajući pritom i ostale benefite novog aranžmana. Toliko o „kockanju“.

A A A