Vijesti
31. 1. 2022.

Sućuti u povodu smrti Zvonimira Šeparovića, ministra vanjskih poslova u vrijeme međunarodnog priznanja Hrvatske

Andrej Plenković: U svom će političkom angažmanu ostati zapamćen po doprinosu u radu više hrvatskih vlada, napose kao ministar vanjskih poslova i ministar pravosuđa. Njegov je doprinos u povijesnim trenucima stvaranja hrvatske države bio izniman. Gordan Jandroković: Ostat će u sjećanju javnosti kao političar koji je obnašao brojne visoke dužnosti u ključnim godinama moderne hrvatske povijesti te kao izvrstan stručnjak na području prava, posebno međunarodnog kaznenog prava.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković te predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković uputili su izraze sućuti obitelji u povodu smrti Zvonimira Šeparovića.

PLENKOVIĆ: Ugledni hrvatski pravnik, znanstvenik i političar

Sa žaljenjem sam primio vijest od odlasku uglednoga hrvatskog pravnika, znanstvenika i političara, gospodina Zvonimira Šeparovića.

Kao vrstan znanstvenik u području pravnih znanosti svoj je akademski doprinos dao odgojivši mnoge generacije mladih hrvatskih pravnika. Ugledan profesor, dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu te rektor Zagrebačkoga sveučilišta 1989.-1991., svoja je znanja i iskustva prenosio predajući na domaćim i međunarodnim sveučilištima.

Osnivač je svjetskog i hrvatskog Žrtvoslovnoga društva čiji su znanstveni radovi iz područja kaznenoga prava, kriminologije, medicinskoga prava, bioetike i viktimologije i međunarodno valorizirani članstvom u Europskoj akademiji znanosti i umjetnosti.

Izniman doprinos ključnim godinama za Hrvatsku

U svom će političkom angažmanu ostati zapamćen po doprinosu u radu više hrvatskih vlada; napose kao ministar vanjskih poslova u vrijeme priznavanja hrvatske države te ministar pravosuđa.

Odlaskom Zvonimira Šeparovića Hrvatska je ostala bez uglednog znanstvenika i domoljuba, čiji je obol u povijesnim trenucima stvaranja hrvatske države bio izniman u svim područjima njegova djelovanja.

U ovim tužnim trenucima za Vašu obitelj, primite, molim Vas, izraze iskrene sućuti u moje osobno ime i uime Vlade Republike Hrvatske.

JANDROKOVIĆ: Visoki profesionalni standardi & zauzimanje za nacionalne interese

Prof. dr. Šeparović ostat će u sjećanju hrvatske javnosti kao izvrstan stručnjak na području prava, posebno međunarodnog kaznenog prava, te političar koji je obnašao brojne visoke dužnosti u ključnim godinama moderne hrvatske povijesti.

Bio je ratni ministar vanjskih poslova u vrijeme međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i ministar pravosuđa te prvi hrvatski veleposlanik i stalni predstavnik pri Ujedinjenim narodima. Na Pravnom fakultetu u Zagrebu bio je dugogodišnji profesor te dekan i rektor Sveučilišta u Zagrebu. Autor je brojnih znanstvenih radova u područjima viktimologije, kaznenog prava i kriminologije koje je objavljivao u domaćim i inozemnim publikacijama.

Međunarodna afirmacija Republike Hrvatske

Dao je veliki doprinos hrvatskoj pravnoj znanosti, posebice kroz suautorstvo na pravnim dokumentima i aktima koji su bili važni i za međunarodnu afirmaciju Republike Hrvatske.

U svom radu uvijek je pokazivao visoke profesionalne standarde i stručnost te zalaganje za nacionalne interese.

A A A