Vijesti
2. 2. 2022.

Mogu i ja reći da je Milanović banda, da je korumpiran, da laže. Građanska BiH? Pitajte njegovog savjetnika Mesića zašto je želi

Andrej Plenković nakon sjednice saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost: Razgovarali smo kako u društvu smanjiti govor mržnje koji, nažalost, može dovesti i do napada na Banske dvore. Svi se slažu da je to bio teroristički čin. Slučaj još nije zatvoren. * Možda Milanovića muči alergija ili jugo, a možda i nešto treće. Upravo on orkestrira harangu i hajku na Frku Petešića - koji nije počinio ni prekršaj, a kamoli kazneno djelo. * Stav Vlade je jasan: želimo ravnopravnost Hrvata u BiH, želimo ukloniti anomaliju da im Bošnjaci mogu birati političke predstavnike.

Nakon sjednice, predsjednik Vlade RH i HDZ-a stao je pred novinare. Donosimo ključne naglaske iz izjave Andreja Plenkovića i njegovih odgovora na novinarska pitanja:

Kako smanjiti govor mržnje

Razgovarali smo normalno, bez velikih disonantnih tonova, o stvaranju ozračja kako bi se u društvu smanjio govor mržnje koji nažalost - kada indoktrinacija evoluira - može dovesti i do slučajeva poput napada Danijela Bezuka na Banske dvore u listopadu prošle godine.

Takvo se ozračje može stvoriti ako svatko u političkom diskursu počne paziti da ne pridonosi polarizaciji i radikalizaciji. Neke rasprave i u ovome visokom domu podloga su za agresiju koja se širi kroz pojedine medije i društvene mreže. Netolerantnih imate koliko hoćete. Sa svoje strane šest godina vodim politiku uključivosti, dijaloga i uvažavanja.

Penava nastavlja suludo opravdavati teroristički čin na Markovu trgu. Za njega je to “dječja igra, šala, pošalica“!?

Sve okolnosti još nisu rasvijetljene

Koliko sam razabrao, svi se u Odboru slažu da je to bio teroristički čin. Neprihvatljivi čin. Slučaj nije zatvoren, na njemu DORH i policija i dalje rade. Na niz pitanja još nije odgovoreno, sve okolnosti još nisu rasvijetljene. To je slučaj bez presedana, ciljani čin mladog čovjeka od 22 godine, čin koji izaziva užas i koji ima politički karakter.

I sada se može prosvjedovati na Markovu trgu

Stvar je sigurnosne procjene hoće li se Markov trg otvoriti, hoće li se ukloniti ograde postavljene nakon toga terorističkog napada. Ne znam nijednu državu u kojoj su, do tog trenutka, institucije bile „dostupne“ kao kod nas. Takvog light pristupa sigurnosti nije bio nigdje drugdje.

Ali, oni koji žele mirno prosvjedovati to mogu i danas na Trgu svetog Marka. Najave prosvjed, otvori se ograda, uđu, protestiraju, zvižde, pjevaju, puštaju glasnu muziku i sve OK.

BiH može funkcionirati samo ako su svi zadovoljni

Ne znam zašto Stjepan Mesić želi građansku BiH. Pitajte njega, on je Milanovićev nekakav savjetnik i podupiratelj. Stav naše Vlade je jasan: želimo ravnopravnost Hrvata, želimo ukloniti anomaliju da Bošnjaci mogu Hrvatima birati člana Predsjedništva BiH i zastupnike u domovima naroda.

BiH može funkcionirati samo ako su svi zadovoljni. A Hrvati nisu zadovoljni. Ako ovako ostane, neće biti dobro.

Nijedna mirnodopska Vlada RH - a kamoli ona SDP-ova, Milanovićeva - nije toliko kao naša pomagala hrvatskom narodu u BiH!

Haranga & hajka

Milanović sve nas kontinuirano optužuje za „korupciju“, naziva moje suradnike „bandom“, orkestrira harangu i hajku na predstojnika Ureda PRH Zvonimira Frku Petešića - koji nije počinio ni prekršaj, a kamoli kazneno djelo. Nečuvena podmetanja!

Da takvog čovjeka, poštenog i radišnog, Hrvata iz dijaspore koji se sa srcem vratio u Domovinu, čereče po medijima oni koji godinama ne rade ni 20 posto koliko on - e, to ne dolazi u obzir!

Alergija, jugo, a možda i neki treći „simptom“

Ako si Milanović sve to dopušta, onda i ja smijem reći da je on banda, da je korumpiran, da laže! Možda Milanovića muči alergija, možda jugo, a možda je opterećen i nekim trećim „simptomom“.

Milanović se izobličio nakon Afere Janaf. Čega se toliko boji? Imaju li i sramotne izjave o Ukrajini veze s njegovim „konzultantskim uslugama“?

Muči ga popularnost HDZ-a

Vlada je stabilna, Milanović zasigurno nije taj koji će odlučivati tko će biti u njoj, ali ni kakvu ćemo potporu imati među hrvatskim građanima. Očito ga muči i to što HDZ prema svim istraživanjima uvjerljivo, premoćno vodi. To što on igra političku utakmicu oporbe, to je izvan svih dosadašnjih okvira predsjednika ili predsjednica Republike.

CROBAROMETAR: HDZ raste - potop Mosta! Znatno, znatno smo jači nego čitava ljevica skupa!

A A A