Vijesti
3. 2. 2022.

Andrej Plenković & Dragan Čović: Ozbiljno smo zabrinuti zbog izostanka dogovora o izbornoj reformi u BIH!

Plenković: Nastavit ćemo aktivno djelovati u cilju postizanja dogovora, razgovarati s predstavnicima međunarodne zajednice. Izigravanje načela Daytonsko-pariškog sporazuma već godinama Hrvate dovodi u nepravedan položaj. Potrebno je osigurati ravnopravnost i legitimnu zastupljenost sva tri konstitutivna naroda. Čović: Venecijanska komisija pozitivno je ocijenila naš prijedlog izmjena Ustava BiH koje bi spriječile svaku diskriminaciju, ali i nametanje političkih predstavnika Hrvatima. No supotpisnici Sporazuma iz Mostara odbijaju njegovu provedbu kao temelj za konačni dogovor.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a te predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i prvi čovjek HDZ-a BiH održali su sastanak u Banskim dvorima.

Na sastanku je Čović upoznao Plenkovića o daljnjim aktivnostima političkih predstavnika hrvatskog naroda u BiH i djelovanju Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS) nakon zadnjeg kruga pregovora o reformi izbornog zakona, održanom u Neumu. Istaknuo je da se u praksi događa da supotpisnici Sporazuma iz Mostara odbijaju njegovo provođenje kao temelj za konačni dogovor - navodi se u priopćenju Vlade RH.

Snažna potpora što žurnijem dogovoru o izbornoj reformi radi stvarne ravnopravnosti & legitimne zastupljenosti Hrvata u BiH!

Eliminirati sve anomalije izbornog zakonodavstva

Čović se posebno osvrnuo na pozitivno mišljenje Venecijanske komisije o prijedlogu HNS-a o ograničenim izmjenama Ustava BiH, kojim se provode svih pet presuda Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu (ESLJP).

Dodao je da su poštujući ustavno načelo konstitutivnosti i legitimne predstavljenosti predočeni modeli koji bi eliminirali sve postojeće anomalije izbornog zakonodavstva i spriječile nastavak diskriminacije i nametanja političkih predstavnika Hrvatima kao najmalobrojnijem konstitutivnom narodu.

Dogovor - preduvjet za skladne odnose & boljitak BiH

Plenković je kazao - ističe se u priopćenju iz Banskih dvora - da će hrvatska Vlada nastaviti aktivno djelovati i biti potpora daljnjim pregovorima političkih aktera u BiH za što žurnije postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Podsjetivši da izigravanje načela dogovorenih Daytonsko-pariškim mirovnim sporazumom hrvatski narod već godinama dovodi u nepravedan položaj, Plenković je dodao da dogovor političkih aktera treba osigurati ravnopravnost i legitimnu zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u najvišim institucijama BiH. Poručio je da je postizanje dogovora o izbornoj reformi važno za skladne odnose sva tri konstitutivna naroda te funkcionalnost i boljitak čitave BiH.

Održivi model stabilnosti i funkcionalnosti

Plenković i Čović izrazili su zadovoljstvo što su međunarodni predstavnici uvažili prijedloge hrvatskih predstavnika u BiH i stajališta predstavnika hrvatske Vlade kao održivog modela stabilnosti i funkcionalnosti koji bi ojačao ključne principe Daytonskog sporazuma, a istodobno bio u skladu s europskim vrijednosnim sustavom.

Slijedom toga, Plenković je kazao da će nastaviti razgovore s čelnicima EU institucija i zemalja, kao i predstavnicima međunarodne zajednice o položaju hrvatskog naroda te situaciji u BiH - zaključuje se u priopćenju.

Iz Strasbourga: Počast Sassoliju, Schengen, europodručje & nastavak međunarodnog angažmana za Hrvate u BiH

A A A