Vijesti
3. 2. 2022.

Vlada odbacila navode iz „prijedloga“ oporbe o Horvatovu opozivu. Obnova se ubrzava - krenula izgradnja zamjenskih kuća na Banovini

(VIDEO) „Plan je da se svi korisnici mobilnih kontejnera, čije su kuće označene zelenom oznakom, vrate do 1. travnja u svoje domove. Dosad su nekonstrukcijski obnovljene 1.332 obiteljske kuće, a na njih 1.070 radovi su u tijeku. Na poslovima je angažirano 47 gospodarskih subjekata“. Na 99. sjednici Vlade RH premijer Andrej Plenković govorio je i o borbi za stvarnu ravnopravnost Hrvata u BiH, cijepljenju i pripremama za turističku sezonu, ublažavanju rasta cijena energenata, suzbijanju radikalizama i govora mržnje…

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se, po običaju, na aktualne teme.

Cijepljenje & turizam

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, kazao je da se - unatoč većoj stopi zaraznosti varijante omikron -bilježi 20 posto manje novozaraženih koronavirusom nego proteklog tjedna, a i čini se da taj soj izaziva blažu kliničku sliku:

- No brojke su i dalje visoke te stoga još jednom pozivamo sve da se cijepe i nastave poštivati zdravstveno-zaštitne mjere na snazi. To je vrlo važno i zato što se od danas na korona karti Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti „boja zaraze“ pojedine zemlje određuje i temeljem postotka procijepljenosti.

Mislim da je još jedna odlična turistička sezona u interesu svih hrvatskih ljudi - podcrtao je Andrej Plenković

Sa sindikatima o cijenama energenata

Potom se osvrnuo na jučerašnji sastanak s čelnicima sindikata, koji je ocijenio korisnim i dobrim u svjetlu izazova glede rasta cijena energenata, kao i drugih tema koje su na dnevnom redu kroz socijalno partnerstvo.

Rasvijetliti sve okolnosti terorističkog napada

Podsjetio je i da je održana i sjednica Odbora za nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku Hrvatskog sabora na temu terorizma, na kojoj su se mogli čuti stavovi Državnog odvjetništva, policije i Sigurnosno-obavještajne agencije:

- Pojasnio sam svoje stavove o terorističkom napadu na Banske dvore iz listopada 2020. godine. Razgovarali smo o svemu što se dosad poduzelo te o onome što se i dalje radi na tom slučaju kako bi se rasvijetlile sve okolnosti.

Poziv na suzdržavanje od retorike koja može poticati na agresivno ponašanje & na bezuvjetnu osudu svakog oblika radikalizma i govora mržnje!

Borba za ravnopravnost Hrvata u BiH

Na kraju, osvrnuo se na nedavne pregovore u Neumu o izmjenama nepravednog Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini:

- Nastavit ćemo naše napore, razgovaramo i razgovarat ćemo s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora BiH i vidjeti što Hrvatska još može učiniti, zajedno s drugim partnerima, da se pronađe rješenje kako bi se izbjegao scenariji preglasavanja Hrvata kao konstitutivnog naroda. Maksimalno ćemo se angažirati.

Andrej Plenković & Dragan Čović: Ozbiljno smo zabrinuti zbog izostanka dogovora o izbornoj reformi u BIH!

KRENULA IZGRADNJA ZAMJENSKIH KUĆA NA BANOVINI

Nakon uvodnog izlaganja premijera Plenkovića, potpredsjednik Vlade i načelnik Stožera Civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved izvijestio je da je ovaj tjedan na Banovini započela izgradnja zamjenskih obiteljskih kuća tehnikom montažne gradnje.

Najavio je da se sljedeći tjedan potpisuje ugovor s izvođačem radova za izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća klasičnom zidanom gradnjom:

- Radovi na izgradnji zamjenskih kuća nastavljaju se zadanom dinamikom. Nekonstrukcijski su pak obnovljene 1.332 obiteljske kuće, a na njih 1.070 radovi su u tijeku. Na poslovima je angažirano 47 gospodarskih subjekata. Plan je da se svi korisnici mobilnih kontejnera, čije su kuće označene zelenom oznakom, vrate do 1. travnja u obiteljske domove.

Dodao je da su samoobnovom vlasnici obnovili 685 obiteljskih kuća, a za te troškove Ministarstvo graditeljstva izdaje rješenje temeljem kojih Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje refundira troškova.

ODBAČENI NAVODI IZ PRIJEDLOGA ZA ISKAZIVANJEM NEPOVJERENJA HORVATU

Vlada RH odbacila je navode iz Prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja ministru prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darku Horvata, koji je nakon sjednice najavio da će očitovanje, koje sadrži pet poglavlja, iznijeti na saborskoj sjednici:

- Prijedlog je odbijen vrlo rezolutno. Nakon sastanka i pune podrške stranaka vladajuće koalicije, mislim da je svaka sljedeća riječ suvišna. Obnova je iz tjedna u tjedan sve brža i efikasnija, siguran sam da će to javnost vrlo brzo sama vidjeti na terenu.

A A A