Vijesti
7. 2. 2022.

Puna podrška Hrvatskom narodnom saboru BiH u pregovorima o izmjenama nepravednog Izbornog zakona!

Andrej Plenković o zajedničkoj sjednici Predsjedništva HDZ-a i Predsjedništva HDZ-a BiH: Podupiremo nastavak pregovora, spremni smo konstruktivno pomoći kako bi se našlo rješenje. Naše je stajalište jasno: zauzimamo se za stvarnu ravnopravnost i legitimnu zastupljenost Hrvata kao konstitutivnog naroda. Neprihvatljivo je da jedna narod drugome nameće političke predstavnike. Pozivamo sve aktere da se što prije postigne dogovor koji bi bio koristan za stabilnost, funkcionalnost i euroatlantski put BiH.

Nakon sjednice koja je održana video linkom iz Središnjice HDZ-a u Zagrebu i iz Doma HDZ-a BiH u Mostaru javnosti se obratio predsjednik naše stranke i naše Vlade Andrej Plenković.

Donosimo ključne poruke:

Četiri zaključka

Sjednica je prije svega bila prigoda da nas predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izvijesti o sadržaju razgovora koji su vođeni zadnjih dana, ne samo ovog vikenda u Neumu.

Donijeli smo četiri zaključka.

Inženjering i diskriminacija Hrvata - neprihvatljivo!

Prvo: HDZ pruža punu podršku HDZ-u BiH i Hrvatskom narodnom saboru BiH (HNS) u pregovorima o izmjenama nepravednog Izbornog zakona i ograničenim izmjenama Ustava BiH - koje će uvažavati i presudu Europskog suda za ljudska prava „Sejdić-Finci“ i presude Ustavnog suda BiH, osobito u slučaju Ljubić.

Naš je stav jasan: zauzimamo se za stvarnu ravnopravnost i legitimnu zastupljenost Hrvata kao konstitutivnog naroda. Neprihvatljivo je da jedna narod drugome nameće predstavnike u Predsjedništvu BiH i domovima naroda (državnom i federalnom). Praksi izbornog inženjeringa i diskriminacije Hrvata svjedočimo, nažalost, još od 2006. godine...

Zadovoljstvo ocjenom Venecijanske komisije

Drugo: izrazili smo zadovoljstvo zato što su predstavnici Venecijanske komisije, pravni eksperti, podržali hrvatske prijedloge u pregovorima, osobito kada je riječ o formulacijama u Ustavu BiH. Primjerice, da član Predsjedništva zastupa „hrvatski narod i ostale građane“.

Ocijenjeno je da su ti prijedlozi u skladu s europskim standardima.

Andrej Plenković & Dragan Čović: Ozbiljno smo zabrinuti zbog izostanka dogovora o izbornoj reformi u BIH!

Zadržati koheziju hrvatskih stranaka

Treće: poručili smo da je u ovom trenutku najvažnije zadržati koheziju političkih stranaka Hrvata u BiH, okupljenih u HNS-u, koje će nastaviti pregovore s, prvenstveno, predstavnicima bošnjačkih političkih stranaka - s ciljem da se u konstruktivnom duhu dođe do svima prihvatljivog rješenja.

Za četvrtak u Sarajevu najavljen je nastavak pregovora.

Za čije interese Milanović i njegov ljevičarski potrčko Raspudić priželjkuju sukob Hrvatske sa SAD-om, EU-om i NATO-om & propast pregovora u BiH?

Spremni smo konstruktivno pomoći

Četvrto: HDZ i Vlada RH spremni su, kao i do sada, konstruktivno pomoći kako bi se iznašlo rješenje. Poštujemo BiH i njen integritet, poštujemo koncept Daytonskog mirovnog okvira.

Pozivamo sve političke aktere da se što prije postigne dogovor koji bi bio koristan za stabilnost, funkcionalnost i euroatlantski put BiH.

ČOVIĆ: Potpora HDZ-a i predsjednika Plenkovića izbornoj reformi

O sjednici je, iz Mostara, izvijestio i predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović. I on je naglasio da sestrinski HDZ pruža punu podršku predstavnicima HNS-a u pregovorima s bošnjačkim strankama o izbornoj reformi:

- Hrvatski premijer Andrej Plenković iznimno je zaslužan zbog toga što se u međunarodnoj zajednici položaj Hrvata u BiH danas daleko više razumije nego prije. Učinit ćemo sve da se na pregovorima postigne kompromis.

Ako do dogovora ipak ne dođe, Čović je ponovio - s obzirom da je Ustavni sud BiH osporio dijelove Izbornog zakona - da se neće steći uvjeti za organiziranje općih izbora početkom listopada.

A A A