Vijesti
7. 2. 2022.

Iznova smo zamrznuli cijene goriva. Država će i na proljeće, kao u COVID krizi, čvrsto stati iza hrvatskih građana!

(VIDEO) Andrej Plenković nakon sastanka nacionalnog vodstva HDZ-a: Vlada RH donijela je uredbu kojom limitiramo i benzin i dizel i plavi dizel. Do kraja veljače predstavit ćemo paket zaštitnih mjera za očekivani cjenovni udar nakon 1. travnja. Zahvaljujući nizu mehanizama koje smo iskoristili, RH je među rijetkim državama u kojima dosad nisu poskupjeli ni plin ni struja za kućanstva, a niti neće sve do kraja sezone grijanja. Kako smo u korona krizi uložili 12.5 milijardi kuna u plaće u privatnom sektoru i očuvali 700.000 radnih mjesta, tako ćemo i na proljeće zaštititi standard naših ljudi!

Nakon zajedničke sjednice Predsjedništva HDZ-a i Predsjedništva HDZ-a BiH, iz Središnjice je video linkom održana i redovita sjednica Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i zastupničkih klubova naše stranke u Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu.

Puna podrška Hrvatskom narodnom saboru BiH u pregovorima o izmjenama nepravednog Izbornog zakona!

Donosimo ključne naglaske iz izjave predsjednika HDZ-a i Vlade RH Andreja Plenkovića te njegovih odgovora na pitanja okupljenih novinara:

Posjet grčkog premijera & summit u Brestu

Na sjednici smo izvijestili o zbivanjima prošlog tjedna, ali i raspravljali o aktivnostima koje su pred nama - među njima i o onima saborskim i međunarodnim. U četvrtak nam u Zagreb dolazi grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, u petak ću pak otići na One Ocean summit u francuski Brest.

Uredba stupa na snagu - odmah

Imali smo niz redovitih tema, od epidemiološke situacije do procesa obnove, a najviše smo razgovarali o cijenama energenata. Opet smo na najmanje mjesec dana, kao što smo reagirali i u listopadu prošle godine, zamrznuli cijene naftnih derivata. Na telefonskoj sjednici Vlade RH donijeli smo jutros uredbu kojom eurosuper 95  limitiramo na 11.37, a dizel na 11.29 kuna.

Kako bismo pomogli poljoprivredi i ribarstvu, ograničavamo i plavi dizel na 6.5 kuna. Uredba stupa na snagu - odmah. Država vodi računa o svojim građanima i njihovom standardu, no cijena premium goriva neće biti limitirana. Tko si može i hoće priuštiti skuplja goriva, neka izvoli. 

Paket zaštitnih mjera do kraja veljače

Što se tiče očekivanog cjenovnog udara nakon 1. travnja, paket zaštitnih mjera predstavit ćemo do kraja veljače. Zahvaljujući nizu mehanizama koje smo upotrijebili, Hrvatska je među rijetkim državama u EU-u i svijetu u kojima dosad nisu poskupjeli ni plin ni struja za kućanstva, a niti neće sve do kraja sezone grijanja.

Već smo najavili da će paket ići u 3 smjera: 1. povećanje naknada za socijalno ugrožene sugrađane i proširenje kruga korisnika vaučera; 2. HEP kao nacionalna kompanija preuzima dio tereta na sebe; 3. manje stope PDV-a na energente.

Nakon uspješnog nošenja s najvećom krizom, nećemo dopustiti pad životnog standarda naših građana!

Kako smo u COVID krizi uložili 12.5 milijardi kuna u plaće u privatnom sektoru i odlučnim mjerama očuvali 700.000 radnih mjesta, tako ćemo i na proljeće zaštititi standard hrvatskih ljudi! Imamo izvanredne okolnosti - i država će ponovno čvrsto stati iza svojih građana.

O dizajnu eurokovanice od 1 eura

Autor odabranog idejnog rješenja hrvatske eurokovanice od jednog eura trebao je lijepo nazvati autora fotografije kune i provjeriti smije li je koristiti kao predložak. A ako treba, za to nešto i platiti, poštujući autorska prava. Da je to napravio, sve bi bilo ok, ali nije. Šteta, jer natječaj je bio otvoren, transparentan, s više od 1.300 prijedloga.

Predstavljeni dizajni hrvatskih kovanica eura - s ključnim elementima prepoznatljivosti Lijepe Naše!

A zašto fotografiju nije provjerio onaj tko je bio zadužen za natječaj, to je pitanje za Komisiju za novac Hrvatske narodne banke. Riječ je o postupcima koje i inače vodi HNB. Svi autori dizajna potpisali su izjavu kojom su garantirali da je sve što su predložili isključivo - njihovo. U svakom slučaju, u ovoj dobroj priči došlo je  do nepotrebne neugodnosti.

A A A