Vijesti
10. 2. 2022.

Potpora hrvatskom ulasku u Schengen, europodručje i OECD, jača gospodarska suradnja, zaštita granica & ravnopravnost Hrvata u BiH!

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis u službenom je posjetu Hrvatskoj. PVRH Andrej Plenković: Iznimno cijenimo podršku Helenske Republike. Potvrdili smo izvrsne odnose dviju zemalja i sa zadovoljstvom konstatirali da nam je gospodarska suradnja sve snažnija. Robna razmjena u prvih 9 mjeseci 2021. iznosila je 360 milijuna eura, tj. 55% više nego u cijeloj 2020. godini. Imamo i visoki stupanj razumijevanja o postizanju dogovora o izmjenama Ustava BiH i izbornog zakona kako bi se osigurala ravnopravnost konstitutivnih naroda. Dijelimo stav i o čvrstoj zaštiti svojih državnih, a time i EU granica od ilegalnih migracija.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a primio je u Banskim dvorima predsjednika Vlade Helenske Republike Kyriakosa Mitsotakisa.

U izjavi za medije nakon sastanka, Andrej Plenković je kazao da je s grčkim kolegom, s kojim se bilateralno susreo četiri puta u zadnje dvije godine, razgovarao o svim aspektima suradnje, konstatiravši da su gospodarski odnosi znatno poboljšani:

- Trgovinska je razmjena u prvih deset mjeseci 2021. iznosila 360 milijuna eura, što je daleko više nego u cijeloj 2019. ili 2020. godini. Za usporedbu, ona je 2017. - u prvoj godini našeg mandata - iznosila 150 milijuna eura.

Snažna potpora prijateljske Grčke

Zahvalio je premijeru Mitsotakisu na snažnoj potpori Grčke za članstvo Hrvatske u Schengenu, europodručju i OECD-u, kao i na podršci koju smo imali za ulazak u skupinu EU Med 9, u koju smo primljeni prije četiri mjeseca u Ateni.

Iz Atene: Hrvatska ima snažnu potporu za ulazak u Schengen & europodručje!

Iz Atene (2): Hrvatska je od danas članica EU MED! Time smo osnažili svoj međunarodni utjecaj & mediteransku pripadnost!

ZA ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH

Kao i na svakom sastanku međunarodnog karaktera, predsjednik Plenković je iskoristio prigodu da pojasni stav RH o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini:

- Imamo visok stupanj razumijevanja da se postigne limitirana reforma Ustava i izbornog zakona kako bi se osigurala ravnopravnost sva tri konstitutivnih naroda.

Puna podrška Hrvatskom narodnom saboru BiH u pregovorima o izmjenama nepravednog Izbornog zakona!

Deeskalacija napetosti između Ukrajine i Rusije

Što se tiče odnosa između Rusije i Ukrajine, istaknuo je da su se založili za deeskalaciju napetosti:

- Podržavamo napore međunarodne zajednice da dođe do smirenja situacije korištenjem svih diplomatskih i političkih kanala.

Kada sam pročitao što je sve Milanović izrekao o Ukrajini, prvo sam pomislio da je riječ o nekome ruskom dužnosniku!

Rekordni gospodarski rat & zaštita standarda

Izrazio je zadovoljstvo time što su i Grčka i Hrvatska 2021. jedne od najbrže rastućih ekonomija u Europskoj uniji, pri čemu Hrvatska očekuje rast BDP-a veći od 10 posto.

Dvojica premijera razgovarali su i o rastu cijena energenata te razmijenili iskustva u cilju ublažavanja udara na standard građana.

Iznova smo zamrznuli cijene goriva. Država će i na proljeće, kao u COVID krizi, čvrsto stati iza hrvatskih građana!

Suzbijanje ilegalnih migracija & obrambena suradnja

Bilo je riječi i o pomoći Hrvatske Grčkoj, kada smo radi gašenja velikih požara koji su zahvatili tu zemlju u ljeto prošle godine poslali svoje kanadere. Plenković je napomenuo da je Hrvatska spremna svoje resurse civilne zaštite i dalje staviti na raspolaganje prijateljima i partnerima u susjedstvu i na Mediteranu, a Grčkoj je zahvalio na potpori nakon potresa u Hrvatskoj:

- Zahvaljujemo Vladi premijera Mitsotakisa i na odlučnoj politici borbe protiv nezakonitih migracija. Upravo da je takav stav znatno smanjio intenzitet migracijske istočno-mediteranske i zapadno-balkanske rute. Razgovarali smo i o suradnji u energetskom području, osobito transjadranskom plinovodu, ali i o obrambenoj suradnji, s obzirom da su i Grčka i Hrvatska odlučile osnažiti ratna zrakoplovstva kupovinom francuskih Rafalea.

Strateškim partnerstvom s Francuskom jačamo geopolitičku važnost Hrvatske, a nabavom Rafalea podižemo vojnu sposobnost na dosad neviđenu razinu!

Iste vrijednosti, isti ciljevi

Grčki premijer Mitsotakis i ovom je prigodom zahvalio premijeru Plenkoviću na brzoj pomoći slanjem kanadera tijekom požara u toj zemlji prošlog ljeta, a izrazio je nadu da će se u Hrvatskoj uskoro sanirati posljedice potresa.

Istaknuo je da Grčka i Hrvatska kao saveznice dijele iste vrijednosti i ciljeve u politici te da jedni drugima želimo blagostanje:

- Grčka je podržavala ulazak Hrvatske u euroatlantske integracije, kao što sad podržavamo njen ulazak u europodručje, Schengen i OECD. Drago mi je što se Hrvatska nedavno priključila inicijativi EU Med.

Iz Atene (2): Hrvatska je od danas članica EU MED! Time smo osnažili svoj međunarodni utjecaj & mediteransku pripadnost!

U očekivanju turističke sezone

Što se tiče gospodarske suradnje, premijer Mitsotakis naveo je da postoje brojna područja za njeno daljnje jačanje, izdvojivši kao primjer jednu grčku tvrtku koja sudjeluje u izgradnji prometne infrastrukture u Hrvatskoj. Obje se zemlje, dodao je, nadaju odličnoj turističkoj sezoni.

Na kraju je izrazio želju za daljnjim osnaživanjem suradnje između dvije zemlje na svim područjima, a dvojica predsjednika vlada razgovore su nastavila poslijepodne na radnom ručku.

A A A