Vijesti
11. 2. 2022.

Ako želi bolje pravosuđe & ako želi da sudski postupci traju kraće, oporba bi trebala podržati reformu

Andrej Plenković: „Zakonski prijedlozi Vlade RH, koji su sada u e-savjetovanju, predstavljaju najveću reformu sudskih postupaka nakon ulaska RH u Europsku uniju. Uvodimo rokove kada moraju završiti i obvezu donošenja plana upravljanja postupcima. Snažno ćemo braniti i obraniti reformu“. Damir Habijan: „Licemjerne neznalice iz 'NE Možemo' neće zaustaviti našu reformu! U njihovom 'prijedlogu' nema ništa novog! Demonstrirali su veliko neznanje, a očito su se i uplašili dalekosežnosti i snage Vladinih izmjena“.

Na jučerašnjoj sjednici u Banskim dvorima, predsjednik Andrej Plenković se osvrnuo i na reformu pravosuđa, koju Vlada kontinuirano provodi, unaprjeđujući kvalitetu i funkcionalnost pravosuđa, a prije svega brzinu postupaka.

Hrvatska ima 2. najbrže rastuće gospodarstvo u cijeloj Europskoj uniji!

Predvidivost tijeka i roka završetka postupaka

U tom je kontekstu podsjetio da se u javnom savjetovanju nalazi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku:

- Taj prijedlog Vlade RH predstavlja najveću, najvažniju reformu sudskih postupaka nakon ulaska Hrvatske u EU. U cilju njihovog ubrzanja uvodimo i rokove kada postupci moraju završiti. Prvostupanjski postupak morat će se dovršiti u roku tri godine, a žalbeni u roku jedne. Odluke o prijedlogu za dopuštenje revizije morat će se donijeti u roku 6 mjeseci. Pripremna ročišta trebaju se održati najkasnije u 3 mjeseca, a glavna rasprava u 6 mjeseci nakon zaključenja prethodnog postupka.

Druga bitna novina jest uvođenje obveze donošenja Plana upravljanja postupkom:

- To u praksi znači proaktivniji pristup suda rješavanju predmeta te predvidivost tijeka i okončanja postupka za stranke.

Oporba nastoji obezvrijediti reformu

„Reforma će biti izazov prije svega za naše suce“ - napomenuo je Plenković - „ali vjerujem da je većina njih svojom kvalitetom tome dorasla“:

- Sve ovo ističem i uslijed neutemeljenih kritika kojima dio oporbe nastoji obezvrijediti reformu. Istodobno, predlažu „rješenja“ koja su već apsolvirana, planirana ili su se pokazala kao loša i neučinkovita. „Revolucionarni“ prijedlozi koje nude plod su nepoznavanja sustava. Snažno ćemo braniti i obraniti reformu - jer to je obveza koju imamo prema hrvatskim građanima!

Kako naš mandat bude protjecao, oporba će iz nemoći, zlobe & jala biti sve agresivnija & lažljivija!

Ako želi bolje pravosuđe i ako želi da postupci traju kraće, oporba bi trebala podržati ovu reformu - zaključio je predsjednik Vlade i HDZ-a.

HABIJAN: Licemjerne neznalice iz „NE Možemo“ neće zaustaviti reformu!

Naš saborski zastupnik Damir Habijan, i sam odvjetnik, reagirao je na tzv. reformu koju, kao, nudi platforma „NE Možemo“:

- U tom „prijedlogu“ nema ništa - novog! Većina je toga copy paste. Demonstrirali su veliko neznanje o pravosuđu, a očito su se i uplašili snage i dalekosežnosti Vladinih izmjena ne samo Zakona o parničnom postupku, nego i o kaznenom postupku, DSV-u, Državnoodvjetničkom vijeću, Pravosudnoj akademiji…

Socijalno urušavaju Zagreb

Osim što su neznalice - dodao je Habijan - oni su i teški licemjeri:

- Kao oporba u Hrvatskom saboru glume socijalnu osjetljivost, a u Gradu Zagrebu, gdje su na vlasti, preko noći ukidaju demografsku mjeru roditelj odgojitelj i radikalno smanjuju potpore za novorođenu djecu. Na Markovu trgu svima dociraju, a u Zagrebu nepotistički i strančarski kadroviraju, počevši od ZG holdinga. Pokazuje se da nemaju rješenje ni za jedan složeniji problem. Šampioni dvostrukih mjerila!

A A A