Vijesti
12. 2. 2022.

Usvojen paket zakona o reorganizaciji pravosuđa. Slijedi Zakon o parničnom postupku - kojim se uvode rokovi koliko smije trajati!

CJELOVITA REFORMA PRAVOSUĐA. Prihvaćenim zakonskim izmjenama, među ostalim, uvode se obiteljski odjeli na sudovima te obavezna sigurnosna provjera svih sudaca i državnih odvjetnika svakih 5 godina, a propisuje se specijalizacija sudaca u predmetima obiteljsko-pravne zaštite. Saborska većina bila je uobičajeno čvrsta i odgovorna, a oporba uobičajeno nemoćna i neozbiljna. Ministar Ivan Malenica: „Ovaj paket je važan s organizacijskog aspekta, no to je tek manji dio naše sveobuhvatne reforme, čiji su glavni ciljevi ubrzanje postupaka i smanjenje neriješenih predmeta“.

Hrvatski sabor je u petak s premoćnom razlikom u glasovima donio paket zakona o reorganizaciji pravosuđa. Parlamentarna većina bila je uobičajeno čvrsta i odgovorna, a oporba uobičajeno nemoćna i neozbiljna. Opet su za svoje zamisli uspijevali skupiti samo po 30-40 ruku, ponekad ni polovicu glasova koliko na papiru broje. No to i nije vijest.

Vijest je da se ovim zakonskim izmjenama uvode obiteljski odjeli na sudovima te obavezna sigurnosna provjera svih sudaca i državnih odvjetnika svakih pet godina, propisuje se specijalizacija sudaca u predmetima obiteljsko-pravne zaštite, proširuje se edukacija, precizira se procedura izbora glavnog državnog odvjetnika i predsjednika Vrhovnog suda...

NPOO: 13 reformskih zahvata & 6 investicija

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica napomenuo je da je prihvaćeni paket važan s organizacijskog aspekta, ali da je to tek manji dio cjelovite reforme koju provodi Vlada RH:

- Glavni su ciljevi ubrzanje sudskih postupaka i smanjenje neriješenih predmeta. Na to smo se obvezali i kroz Program Vlade i kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti. NPOO predviđa čak 13 reformskih zahvata i 6 investicija u bolje uvjete za rad sudaca.

Korjenite promjene u pravosuđu

Svjesni da su potrebne korjenite promjene u pravosuđu, postupno slažemo široki mozaik - istaknuo je Malenica:

- Zakon o parničnom postupku, kojim će se uvesti rokovi koliko smije trajati, nalazi se u javnom savjetovanju, a Zakon o kaznenom postupku ga je prošao. Osim ta dva zakona, ubrzanju postupaka pridonijet će i razvoj infrastrukture i digitalizacija procesa - u što smo dosad uložili više od 700 milijuna kuna kn, uvođenje tonskog snimanja, jačanje instituta ročišta na daljinu…

Ako želi bolje pravosuđe & ako želi da sudski postupci traju kraće, oporba bi trebala podržati reformu

Sveobuhvatni mozaik

Ubrzo u javnost idu izmjene Zakona o Državnom sudbenom vijeću, o Državnoodvjetničkom vijeću, Pravosudnoj akademiji, pravosudnim vježbenicima, izvanparničnom postupku…

„Dakle, ponavljam: široki, sveobuhvatni mozaik“ - zaključio je ministar pravosuđa i uprave.

A A A