Vijesti
12. 2. 2022.

One Ocean Summit u Francuskoj & EPP u Sarajevu: Ustrajni angažman ZA stvarnu ravnopravnost Hrvata u BiH

PPVRH Andrej Plenković svaki međunarodni skup koristi kako bi promicao interese hrvatskog naroda u BiH i ponovio jasni stav o potrebi izborne reforme. Tako je bilo i na sastanku na vrhu u Brestu, na koji je došao na poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Istodobno, naša Željana Zovko posjetila je BiH s izaslanstvom Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu: „Ako se ne postigne dogovor, BiH će sama dovesti u pitanje svoju budućnost u EU-u. Naša je najvažnija poruka da nitko ne bi smio odustati od pregovora o izmjenama Izbornog zakona sve dok se ne dođe do kompromisa“.

Uoči samog summita u francuskom gradu Brestu predsjednik Vlade RH i HDZ-a odvojeno se susreo s Charlesom Michelom, predsjednikom Europskog vijeća, te ponovno otvorio temu položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini te nužnosti izmjena nepravednog Izbornog zakona u toj državi.

Iz Francuske: Zaštita oceana i mora jedan je od najvažnijih izazova u globalnoj borbi protiv klimatskih promjena!

Zasebna točka na Europskom vijeću

Andrej Plenković je kazao da Michel ima dobar uvid u situaciju u BiH te kako bi se taj problem mogao, kao zasebna točka, raspraviti na sljedećem sastanku šefova država i vlada zemalja članica Europske unije:

- Važno je da se u međuvremenu nastave pregovori među političkim strankama u BiH, prije svega između onih hrvatskih i bošnjačkih. S naše strane činit ćemo sve da dođe do dogovora koji će, naravno, omogućiti pravedne izbore, a onemogućiti da jedan narod drugome bira predstavnike u Predsjedništvu BiH i domovima naroda.

Emmanuel Macron & Andrej Plenković: Neophodna je reforma izbornog zakonodavstva u BiH

Predsjedniku Michelu još jednom sam zahvalio na podršci ulasku Hrvatske u Schengen i europodručje, a razmotrili smo i pitanje zajedničkih europskih mjera uslijed rasta cijena energenata te situaciju između Rusije i Ukrajine - dodao je hrvatski premijer.

Potpora hrvatskom ulasku u Schengen, europodručje i OECD, jača gospodarska suradnja, zaštita granica & ravnopravnost Hrvata u BiH!

IZASLANSTVO EPP-a: Pregovori sve dok se ne postigne kompromis!

Politička kriza s kojom se BiH suočava toliko je opasna da može dovesti do sukoba i nasilja ne riješe li se problemi dijalogom i kompromisom, ocjena je članova izaslanstva Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu koji su ovog tjedna boravili u Sarajevu.

Predsjednik EPP Grupe Manfred Weber (CSU) i potpredsjednica Željana Zovko (HDZ) te eurozastupnici Paulo Rangel, Andrej Kovačev, David McAllister i Rasa Juknevičienė sastali su se s čelnicima političkih stranaka iz BiH koje su ujedno (pridružene) članice EPP-a - uključujući predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića.

Ugrožena europska budućnost BiH

- Pozvali smo stranke-članice EPP-a da učine sve ne bi li se na temelju održivog kompromisa našla rješenja za probleme u toj zemlji, jer će u protivnom ona sama dovesti u pitanje svoju budućnost u EU-u. Izmjene Izbornog zakona među ključnim su pitanjima koje BiH treba riješiti. Neuspjeh na tom planu uopće nije opcija, naša je najvažnija poruka da nitko ne bi trebao odustati od pregovora sve dok se ne postigne kompromis - uglas su istaknuli voditelj izaslanstva Manfred Weber i naša Željana Zovko.

https://www.hdz.hr/article/3011/eu-mora-poslati-snaznu-poruku-onima-koji-koce-izbornu-reformu-ravnopravnost-hrvata-preduvjet-je-europskog-puta-bih

Praksa preglasavanja mora zauvijek biti zaustavljena

Dragan Čović, koji je i prvi čovjek Hrvatskog narodnog sabora BiH, naglasio je da su hrvatski predstavnici konstruktivni pregovarači i jedini koji su dostavili više prijedloga koji u potpunosti implementiraju odluke i Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH:

- Pojedini predstavnici bošnjačkog naroda, nažalost, usredotočeni su na trošenje vremena, bez stvarne želje za postizanjem dogovora koji bi stabilizirao situaciju u državi. BiH mora žurno napraviti iskorak na svom europskom putu, a praksa preglasavanja Hrvata kao konstitutivnog naroda mora zauvijek biti zaustavljena.

Andrej Plenković & Dragan Čović: Ozbiljno smo zabrinuti zbog izostanka dogovora o izbornoj reformi u BIH!

A A A