Vijesti
14. 2. 2022.

Dolazak nosača aviona USS Harry S. Truman u Split dokaz je kvalitete strateških odnosa Hrvatske i SAD-a. Nastavljamo ih osnaživati!

(PHOTO) PVRH Andrej Plenković posjetio je američki nosač na nuklearni pogon, dug 333 metra, koji je s više od 5.000 članova posade usidren u Bračkom kanalu nakon vojne vježbe NATO-a u Jadranu „Neptun Strike“: Zadovoljni smo s visokim ocjenama koje su hrvatski vojnici dobili za doprinos toj uspješnoj, korisnoj, velikoj vježbi. To dovoljno svjedoči koliko pridonosimo sigurnosti na Mediteranu i u Europi. Kontinuirano povećavamo izdvajanja radi jačanja sposobnosti HV-a. Drago nam je i jer se brojna posada upoznala s drugim najvećim gradom u RH i time si približila našu nacionalnu kulturu, tradiciju, povijest...

Prilikom posjeta američkom nosaču zrakoplova, predsjednik Vlade RH i HDZ-a sastao s kapetanom Gavinom Duffom, zapovjednikom broda USS Harry S. Truman, te Markom Flemingom, otpravnikom poslova u Veleposlanstvu SAD-a u RH.

- Imali smo prigodu čuti neposredna iskustva o vježbi „Neptun Strike“ koju je NATO održao u Jadranu, a u kojoj su kao saveznici sudjelovali i pripadnici Hrvatske ratne mornarice i Hrvatske vojske. Doprinos naših snaga i interoberabilnost hrvatskih vojnika dobili su visoke ocjene. To dovoljno svjedoči koliko kao saveznica NATO-a pridonosimo globalnoj sigurnosti te sigurnosti na Mediteranu i u Europi - poručio je Andrej Plenković nakon sastanka.

Hrvatska i SAD su prijatelji, partneri i saveznici

Istaknuo je i da je posjet američkog nosača našim vodama još jedan dokaz kvalitetnih strateških odnosa koje Hrvatska ima sa Sjedinjenim Američkim Državama:

- Drago nam je i jer se mnogobrojna posada upoznala s drugim najvećim gradom u RH, s gradom koji je hrvatsko lice Sredozemlja, i time si približila našu nacionalnu kulturu, tradiciju, povijest...

Vrhovni lažljivac, a ne samo Štetočina s Pantovčaka! Titov gardist & „savesni drug“, a ne samo Komšićev fan!

U prigodnom govoru na primanju na brodu premijer Plenković je naglasio da je USS Harry S. Truman simbol američke predanosti NATO-u i zaštiti zajedničkih vrijednosti slobode i demokracije:

- Taj je simbol osnažen i činjenicom da ovaj nosač nosi ime američkog predsjednika koji je i inicirao osnivanje NATO-a. Njegovo usidravanje pokraj Splita, grada prijatelja Los Angelesa od 1994. godine, simbol je i prijateljskih odnosa Hrvatske i SAD-a. Mi smo prijatelji, partneri i saveznici.

Ujedinjeni u obrani slobode i demokracije

Napomenuo je i da je dolazak američkog nosača također i simbol našeg vremena, „vremena u kojem trebamo govoriti snažnim transatlantskim glasom i jasno poručiti da smo ujedinjeni u obrani slobode i demokracije naših država te očuvanju mira i stabilnosti“:

- NATO je obrambeni savez država koji nikome nije prijetnja, koji gradnjom zajedništva promiče mir, kao što je to činio u Afganistanu, Libiji, Iraku i Mediteranu, ili kao što to još uvijek čini na Kosovu ili obalama Baltika.

Nastavljamo modernizirati pobjednički HV

Podsjetio je da se jedan američki nosač aviona usidrio u hrvatskim teritorijalnim vodama i 2000. - kada je USS Dwight D. Eisenhower boravio u četverodnevnom posjetu Dubrovniku:

- Od kada je Hrvatska 2009. postala članica NATO-a, Savez je ojačan istinskim i odlučnim partnerom te nacijom koja njeguje svoju slobodu i neovisnost. Stoga je moja Vlada donijela povijesnu odluku o obnavljanju ratnog zrakoplovstva kupnjom 12 francuskih Rafalea, moćnih višenamjenskih borbenih aviona nove generacije.

Nastavljamo ulagati u modernizaciju pobjedničkog HV-a & jačanje obrambenih sposobnosti Hrvatske

Bradley, Kiowa Warriors, Black Hawk

Što se tiče kopnene vojske - dodao je - sa SAD-om je dogovorena isporuka 62 potpuno i jednako opremljena borbena vozila Bradley, koji uz Kiowa Warriors i Black Hawk helikoptere predstavljaju američku vojnu opremu koju koristi Hrvatska vojska.

Dok Milanović nanosi međunarodnu štetu Hrvatskoj, mi za manje novca nabavljamo više Bradleyja!

Najavio je daljnja ulaganja i u Hrvatsku ratnu mornaricu i Obalnu stražu:

- Hrvatska će nastaviti jačati svoje sposobnosti kako bi mogla pridonositi osiguravanju mira u ovom sve izazovnijem svijetu.

Mirno more!

Izrazivši još jednom zadovoljstvo time što je Split bio domaćin ovog američkog nosača aviona, pozdravio je na kraju posadu riječima - "Mirno more!".

Uz predsjednika Plenkovića bili su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

A A A